14/11/14

Xρηματιστήριο: Επτά μετοχές για δυνατό... κατενάτσιο

Γιώργος Α. Σαββάκης Γιώργος Α. Σαββάκης
Δημοσιεύθηκε: 14 Νοεμβρίου 2014 - 07:51
 

Xρηματιστήριο: Επτά μετοχές για δυνατό... κατενάτσιο


Η νέα φάση στην αγορά και γιατί η καλύτερη επίθεση είναι η... άμυνα. Οι τίτλοι με αμυντικά χαρακτηριστικά και χαμηλό beta. Ποιοι εμφανίζουν και ελκυστικές αποτιμήσεις. Η εκτίναξη της μεταβλητότητας και οι καταλύτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. 
 
Xρηματιστήριο: Επτά μετοχές για δυνατό... κατενάτσιο
H αύξηση του πολιτικού κινδύνου και οι επιθετικές ρευστοποιήσεις μετοχών στις προηγούμενες συνεδριάσεις είναι δείγμα των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η ελληνική αγορά εμφανίζει την υψηλότερη μεταβλητότητα από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Άκρως χαρακτηριστικά, ο δείκτης των (ιδιαίτερα δεικτοβαρών) ελληνικών τραπεζών εμφανίζει δείκτες μεταβλητότητας άνω του 35%, όταν ο μέσος όρος των τραπεζών στην Ευρώπη προσεγγίζει το 22%, ακόμα και κατά την περίοδο των stress tests.

Η περίπλοκη φάση στην οποία έχει εισέλθει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά απεικονίζεται και στις αξίες των συναλλαγών, οι οποίες στην πτώση είναι υπερδιπλάσιες από τις αντίστοιχες των ανοδικών συνεδριάσεων. Η σταδιακή κίνηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 950 μονάδες τις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε επιτευχθεί με πολύ μικρούς όγκους συναλλαγών, με αποτέλεσμα η ποιότητα της κίνησης να τεθεί εξ' αρχής υπό ισχυρή αμφισβήτηση.

H καταγραφή νέου χαμηλού ενός έτους κοντά στις 850 μονάδες με σφοδρότητα, παρά τη βελτίωση της τελικής εικόνας, δείχνει ότι οι ελληνικές μετοχές βρίσκονται ακόμα υπό πίεση.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο έχουν μπροστά τους σημαντικούς καταλύτες, οι οποίοι μπορούν να δώσουν θετικό πρόσημο στη ζυγαριά του τελικού αποτελέσματος για το Νοέμβριο. Η Fitch πρώτα, αλλά και η Moody’s μερικές ημέρες αργότερα, θα αξιολογήσουν την οικονομία, με την άποψη της δεύτερης να είναι βαρύνουσα.

Ειδικά για τη Moody’s, το γεγονός ότι απέφυγε να αναθεωρήσει την αξιολόγησή της για τις ελληνικές τράπεζες αμέσως μετά τα ευρήματα του stress test, συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στο μέτωπο του χρέους, αναφορικά με την επιστροφή μέρους ή του συνόλου των 11,4 δισ. ευρώ και τη χορήγηση γραμμής πιστωτικής διευκόλυνσης. Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου θα είναι σημαντική, αφού η προκαταρκτική εκτίμηση για το ΑΕΠ αναμένεται να δείξει θετικό πρόσημο για την οικονομία για πρώτη φορά από το β΄ τρίμηνο του 2008.


Πάντως, ακόμα και αν ο Νοέμβριος κρύβει θετικές εκπλήξεις, οι διαχειριστές επισημαίνουν ότι για την επόμενη περίοδο, μέχρι και την ολοκλήρωση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι απαραίτητες η πιο αμυντική προσέγγιση του χαρτοφυλακίου και η μετακύλιση σε θέσεις με μετοχές που υπεραποδίδουν στο διάστημα της πτώσης. Μετοχές με χαρακτηριστικά όπως χαμηλότερα beta, υψηλά μερίσματα, χαμηλά P/E και P/BV και αύξηση των μεγεθών τους από έτος σε έτος θα έχουν καλύτερη συμπεριφορά συναρτήσει του κινδύνου.


Παραδοσιακά, κλάδοι με αμυντικά χαρακτηριστικά είναι τα τρόφιμα - ποτά, τα δομικά και βασικά υλικά και οι εταιρείες κοινής ωφέλειας.

Βάσει των στοιχείων, οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με χαμηλότερα beta από τη μονάδα είναι οι Coca-Cola HBC, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean Airlines, Τιτάν, Motor Oil ΜΟΗ +1,61%, ΟΠΑΠ, Grivalia Properties, ΟΛΠ και Jumbo.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, οι τίτλοι των Σαράντης, Πλαίσιο, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, MLS, Ικτίνος και Πλαστικά Θράκης επίσης εμφανίζουν χαμηλότερα beta. Κρίνοντας ωστόσο από την υποαπόδοση των μετοχών που συνδέονται άμεσα με την πολιτική κατάσταση και την κυβέρνηση, όπως στους τίτλους των ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, το κριτήριο του beta ίσως να μην έχει εφαρμογή τη δεδομένη χρονική συγκυρία.

Οι ενδεικτικές  περιπτώσεις

-Coca Cola HBC: Με δείκτη beta 0,25 είναι ο τίτλος με τη χαμηλότερη τιμή από την υψηλή κεφαλαιοποίηση. H μετοχή της Coca Cola HBC είναι η μόνη με κέρδη στον μήνα από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και εξακολουθεί να κινείται τόσο στο τρίμηνο όσο και στο εξάμηνο αντίθετα με την πορεία των δεικτών.
-Grivalia Properties: Με δείκτη beta 0,85, η πρώην Eurobank Properties είναι με διαφορά η μετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίησης με την καλύτερη συμπεριφορά σε όλο το διάστημα της υψηλής μεταβλητότητας και από τις αρχές του έτους, ενώ εμφανίζει πτώση 3% στο μήνα και +27% από τις αρχές τους έτους.
-ΟΠΑΠ: Με συντελεστή beta 0,84, η μετοχή του ΟΠΑΠ συνεχίζει τη σημαντική της υπεραπόδοση έναντι της αγοράς σε όλα τα χρονικά διαστήματα και εμφανίζει καλύτερη απόδοση από τις λοιπές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Τα κέρδη ανά μετοχή του 2014 και του 2015 προβλέπονται αυξημένα, ενώ η αποτίμηση του τίτλου σε όρους EV/EBITDA εκτιμάτε σε 7,7 φορές 2015.
-Jumbo: Με δείκτη beta 0,98 φορές, εμφανίζει αρκετά καλύτερες επιδόσεις από την αγορά. Έχει κέρδη 32% από τις αρχές του έτους και μικρές απώλειες τον τελευταίο μήνα, και το discount είναι υψηλό σε όρους EV/EBITDA (στις 7,2 φορές) το 2015 όταν οι εταιρείες του κλάδου διαπραγματεύονται με 10 περίπου φορές.
-Aegean Airlines: Με άνοδο 20% στο τρίμηνο και 11% τον τελευταίο μήνα, η μετοχή της Aegean δεν δείχνει να διαπραγματεύεται στο... ελληνικό χρηματιστήριο. Με δείκτη beta 0,74, αποτιμάται με 5,5 φορές τα φετινά της κέρδη όσο και για το 2015, ενώ ο δείκτης EV/EBITDAR διαμορφώνεται στις 2,8 φορές και τα δύο έτη. Το discount έναντι του κλάδου είναι σημαντικό, ενώ η πορεία της στο Χ.Α. είναι καλύτερη από την πλειονότητα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
- Motor Oil: Εμφανίζει δείκτη beta 0,82, ενώ η απόδοσή της στο ταμπλό του Χ.Α. είναι χειρότερη από το Γενικό Δείκτη. Ωστόσο, για τη Motor Oil ΜΟΗ +1,61% ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/E) υπολογίζεται στις 6,6 φορές τα καθαρά κέρδη του 2015, ενώ η μερισματική απόδοση είναι στο 4,9%. Ο δείκτης EV/EBITDA για το 2015 είναι 5,8 φορές και το discount σε σχέση με τον Euro Stoxx Oil & Gas είναι 28%.
- Σαράντης: Απέχει 15% από τα υψηλά 12μήνου και παραμένει διαπραγματεύσιμη με 13,5 φορές τα καθαρά κέρδη του 2015 και 9,2 φορές σε όρους EV/EBITDA, discount 15% σε σχέση με τον δείκτη Euro Stoxx Personal & Household Goods. Ο δείκτης beta εκτιμήθηκε σε 0,75.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me