14/11/14

Επιτέλους ανάπτυξη: Αύξηση ΑΕΠ 1,7% το γ' τρίμηνο

Έλενα Λάσκαρη
e.laskari@euro2day.gr
Δημοσιεύθηκε: 14 Νοεμβρίου 2014 - 12:02

Επιτέλους ανάπτυξη: Αύξηση ΑΕΠ 1,7% το γ' τρίμηνο



Επιτέλους ανάπτυξη: Αύξηση ΑΕΠ 1,7% το γ' τρίμηνο
Με θετικό ρυθμό 1,7% έτρεξε η οικονομία το τρίτο τρίμηνο (0,7% η αύξηση με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία έναντι του β' τριμήνου). Η αναθεώρηση του ΑΕΠ δείχνει ότι υπήρξε ανάκαμψη και το β' τρίμηνο του 2014. «Λοκομοτίβα» η κατανάλωση. 
Η ελληνική οικονομία, «ξεκόλλησε» από την ύφεση. Μετά από 24 τρίμηνα διαρκούς συρρίκνωσης του ΑΕΠ, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε σήμερα επέκταση της ελληνικής οικονομίας κατά 1,7% το τρίτο τρίμηνο του 2014, με βασικό οδηγό, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατανάλωση.

Συγκεκριμένα:

* Σύμφωνα με τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2014, παρουσίασε αύξηση κατά 0,7%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2014.  (-4% το β΄ τρίμηνο και -3,9 το α' τρίμηνο).

* Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2014, παρουσίασε αύξηση κατά 1,7% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2013. Μάλιστα από την αναθεώρηση προκύπτει ότι η οικονομία είχε εμφανίσει ανάπτυξη και το β' τρίμηνο του έτους και μάλιστα κατά 0,4%.

Το πέρασμα στην ανάκαμψη, δίνει ανάσα στην κυβέρνηση σε μία δύσκολη συγκυρία όπου το αυτογκόλ της ρύθμισης των εκατό δόσεων βάρυνε το ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα. Προσφέρει τη δυνατότητα σε επικοινωνιακό επίπεδο να αρχίσει να οικοδομείται ξανά το success story της εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια.

Στο δεύτερο σκέλος βέβαια υπάρχει ακόμα δρόμος μακρύς. Η τρόικα εξακολουθεί να μην έχει βγάλει εισιτήρια επιστροφής και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί σε συμβιβασμούς, λειαίνοντας τις κόκκινες γραμμές της προκειμένου να επιτύχει μια θετική πέμπτη αξιολόγηση, από την οποία περνούν η «νέα σχέση» με τους πιστωτές χωρίς Μνημόνιο με τη σημερινή του μορφή και η βιωσιμότητα του χρέους με νέα (;) διευθέτηση στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Ο Αντ. Σαμαράς έχει δεμένη πλέον την επαναφορά στην ανάπτυξη. Μάλιστα όπως δείχνουν τα στοιχείας της ΕΛΣΤΑΤ ήταν ορατά στην ελληνική οικονομία από το πρώτο τρίμηνο του έτους. Μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ στην οποία προχώρησε ΕΛΣΤΑΤ με βάση το νέο ευρωπαϊκό σύστημα λογαριασμών ESA 2010, το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2013 καταγράφηκε για πρώτη φορά επέκταση του ΑΕΠ από το α' τρίμηνο του 2008.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ενίσχυση του ΑΕΠ 0,8% το α' τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2013, το β τρίμηνο ακολούθησε επέκταση κατά 0,3% (πάντα τρίμηνο προς προηγούμενο τρίμηνο) και το γ' τρίμηνο ήρθε η ανάκαμψη κατά 0,7%.

Τότε ήταν που τα πρώτα σημάδια ύφεσης έγιναν ορατά. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% αλλά τίποτε δεν προμήνυε ακόμα , την καταιγίδα που θα ακολουθούσε. Το τρίτο τρίμηνο του 2008, το ΑΕΠ ήταν 55,226 δις ευρώ. Μετά την ισοπέδωση από την κρίση χαμήλωσε έως και στα 36,886 δις ευρώ σε επίπεδο τριμήνου (α' τρίμηνο 2014).

Στην κορύφωση της ύφεσης το τέταρτο τρίμηνο του 2010 , η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά το πρωτοφανές 9,2% και παρά τις προσδοκίες και τις προβλέψεις των εκάστοτε υπουργών Οικονομικών στα χρόνια της κρίσης, το ΑΕΠ συνέχιζε να υποχωρεί με την ύφεση να τροφοδοτείται από τα αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας και αύξησης φόρων, βυθίζοντας τη χώρα ολοένα και βαθύτερα στην κρίση και τους πολίτες στην απόγνωση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me