7/10/14

XA: Μόνιμα υπερπουλημένη η αγορά


Συνδυασμός αρνητικών παραγόντων «έλυσε» τις αναστολές των short στο Χ.Α. – Πολιτικό ρίσκο, χρησμοί για bank run, κάκιστο διεθνές timing

Ξέχωρα από το εγχώριο πολιτικό ρίσκο, είναι κάκιστο και το διεθνές timing - Το Χ.Α. είναι μια μικρή περιφερειακή αγορά που «απασχολεί» ελάχιστα κεφάλαια από την παγκόσμια επενδυτική «πίτα»

Του Τόλη Σκουμπούρη



Σε νέα χαμηλά 52 εβδομάδων έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ένας συνδυασμός αρνητικών παραγόντων, εγχώριων (κυρίως) αλλά και διεθνών, οδηγεί την αγορά με χαρακτηριστική ευκολία χαμηλότερα, χωρίς στηρίξεις και χωρίς άμυνες

Κυρίαρχος καταλύτης ασφαλώς είναι το πολιτικό ρίσκο που όσο περνάει ο καιρός γίνεται εντονότερο, με το χρηματιστήριο να δείχνει ότι δεν… αντέχει μια 5μηνη προεκλογική περίοδο, με ότι συνεπάγεται αυτό με όρους αγοράς! Κλιμακούμενο πολιτικό ρίσκο, ανησυχίες – μάλλον προεξόφληση για νέες αμκ στις τράπεζες, αλλά και κατακόρυφη επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, είναι οι παράγοντες που οδηγούν την αγορά με ευκολία σε νέα χαμηλά 52 εβδομάδων. 

Και μπορεί να αρεσκόμαστε όλοι να αναφερόμαστε στο πολιτικό ρίσκο – και δικαίως ως ένα βαθμό – όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο – έστω και με τις ιδιαιτερότητές του – αποτελεί τμήμα της παγκόσμιας επενδυτικής αγοράς. Εύλογα, όταν ο πιο… βαρύς χρηματιστηριακός δείκτης της Ευρώπης, ο Xetra Dax χάνει 700 μονάδες μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις και άνω των 900 μονάδων από τα ιστορικά υψηλά του, καταλαβαίνουμε ότι το Χ.Α. δεν είναι εύκολο θα… αντέξει… Ο δείκτης Xetra Dax έκλεισε στις 9.088,25 μονάδες με νέα πτώση 1,32%. 

Το Χ.Α. είναι μια αναδυόμενη αγορά με κεντρικό πλεονέκτημα ότι ανήκει στο ευρώ, όμως  «απασχολεί» ελάχιστα κεφάλαια από την παγκόσμια επενδυτική «πίτα»! Είναι μια ρηχή, περιφερειακή αγορά, η οποία ρετουσάρεται εύκολα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Έτσι έγινε στο ράλι του +15% από τα χαμηλά της 8ης Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου, έτσι γίνεται και έκτοτε, στις τέσσερις εβδομάδες που έχουν ακολουθήσει. 

Με το ίδιο… μένος λοιπόν που πιέζονται οι μετοχές εσχάτως, μπορούν να ξεσπάσουν ανοδικά όταν «κριθεί» ευνοϊκό το timing από τους ισχυρούς, όταν μπορεί να υποστηριχτεί από ειδήσεις, σενάρια, προσμονή αλλαγών κ.ο.κ. Αυτός είναι ο κύκλος των αγορών. Το μόνο… θετικό είναι ότι η πτώση της αγοράς εσχάτως δεν λαμβάνει χώρα με ισχυροποίηση όγκων και τζίρων, το αντίθετο…
Βεβαίως, αυτό που διακρίνουμε και στις τέσσερις ιδιαίτερα πιεστικές τελευταίες εβδομάδες, οι short δημιουργούν «σκαλιά» ολοένα και πιο κάτω ρευστοποιώντας, αποτρέποντας έτσι οποιαδήποτε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, έστω τεχνικής φύσης! 


Το πολιτικό ρίσκο που διαρκώς θα αυξάνεται…

Οι… χρησμοί – διαρροές Σαμαρά για bank run σε περίπτωση εκλογής ΣΥΡΙΖΑ και η «κακή» δήλωση Άδωνη Γεωργιάδη για τις καταθέσεις, απλώς άνοιξαν τον… Ασκό του Αιόλου στην κινδυνολογία της αγοράς. Παράλληλα, έδειξαν ότι το «παιχνίδι» θα πολωθεί επικίνδυνα προσεχώς, καθώς θα εντείνεται η διαμάχη, με θύμα φυσικά την αγορά, το χρηματιστήριο, την οικονομία και την κοινωνία. Βεβαίως, από πλευράς Συγγρού υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια υποβάθμισης αυτών των… προφητειών με επιστροφή στη… θεσμική νομιμότητα, όμως καθώς θα βγαίνουν οι καινούριες δημοσκοπήσεις, κανείς δεν ξέρει το βαθμό πίεσης στην αγορά και τις τράπεζες.
Πλέον, η ανασφάλεια και η αστάθεια είναι κυρίαρχα χαρακτηριστικά, τα spreads ενισχύθηκαν κατά 130 μονάδες περίπου από τα πρόσφατα χαμηλά τους, ενώ οι επόμενοι μήνες προεξοφλούνται ιδιαιτέρως νευραλγικοί και δύσκολοι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – όποτε γίνουν εκλογές – θα είναι ο νικητής, όμως είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει (ή αν θα αφεθεί;) να δημιουργήσει κυβέρνηση… Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον ασφαλώς, καταλαβαίνουμε ότι κάθε άλλο παρά... ησυχία, νηνεμία και σταθερότητα θα βγει η αγορά, με ότι αυτό συνεπάγεται...

Μόνιμα υπερπουλημένη η αγορά

Όπως και να ‘χει η αγορά είναι μόνιμα σε υπερπουλημένη ζώνη, οπότε οποιαδήποτε στιγμή – αν υπάρξει αφορμή – μπορεί να βγει αντίδραση, που ίσως έχει ανάλογης «ορμής» δύναμη και ένταση με την πρότερη πτώση. Φυσικά η ψυχολογία είναι εξαιρετικά πληγωμένη, ενώ κάθε ανοδική προσπάθεια «πνίγεται» στο ανατροφοδοτούμενο σκηνικό ρευστοποιήσεων… Πλέον όμως ο Γενικός Δείκτης που  έκλεισε στις 1.012,05 μονάδες με πτώση 2,26% βρίσκεται στο ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων και μένει να δούμε σήμερα τις διαθέσεις των short που έχουν τον πρώτο λόγο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me