19/10/14

XA: Aναμένεται συνέχιση του μεγάλου volatility

  • Είμαστε σε θέση short. Το stop βρίσκεται στο 315.


H αγορά την εβδομάδα που πέρασε μας έδωσε το μεγαλύτερο σε ένταση και χρόνο sell off που είδαμε από το 2001 και τους δίδυμους πύργους.. με τον δείκτη να γράφει τις 852 μονάδες και τον f25 το 277 διορθώνοντας την κίνηση από τα χαμηλά του 2012 με υψηλά του 2014 κατά 61%.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής έβγαλε σημαντική αντίδραση εκτονώνοντας τις πιέσεις των τελευταίων ημερών. Θεωρούμε πως το χαμηλό που είδαμε την Πέμπτη μπορεί να είναι σημαντικό στην παρούσα φάση χωρίς ακόμα η αγορά να έχει δώσει αγοραστικό σήμα παρά μόνο σε Intraday.

Δεν θα μας έκανε εντύπωση το επόμενο διάστημα η αγορά να βρεθεί σημαντικά υψηλότερα χωρίς παρόλα αυτά να αλλάζει την μεσοπρόθεσμη τάσης της.

Στον f25 είδαμε μέχρι στιγμής την ελάχιστη διόρθωση μίας τέτοιας τάσης στις 306 μονάδες ενώ το 315 είναι το επίπεδο εκείνο που σε ημερήσιο τουλάχιστον κατοχύρωση του μπορεί να στοπάρει τις short positions.

Στην συνεδρίαση της Παρασκευής η αγορά κατάφερε να βγει από τα υπερπουλημένα επίπεδα αφού πρώτα διέλυσε τόσο τα περισσότερα margins όσο και πολλά μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια που πουλούσαν τις προηγούμενες μέρες. Συνήθως μετά από τέτοιες γρήγορες πτώσεις η αγορά διορθώνει σημαντικά τόσο σε τιμές όσο και σε χρόνο με βάση τουλάχιστον την προϊστορία.


Φυσικά στην παρούσα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αγοραστικά σήματα μιας και τα stop μας είναι σημαντικά υψηλότερα ακόμα και αν η αγορά αποφασίσει να κάνει κίνηση V και όχι κάποιο σχηματισμό τότε θα δούμε ακόμα μεγαλύτερες υπερβολές.

Δεν θα μας κάνει εντύπωση αν η αγορά το επόμενο διάστημα δεν βρεθεί και πάνω από τις 1120 μονάδες. Η ΕΚΤ την Πέμπτη κατάφερε να εκτονώσει τις πιέσεις τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στην αγορά ομολόγων μιας και το επιτόκιο δανεισμού έκλεισε στο 8% αφού είχε βρεθεί και σε τιμές πάνω από το 9%.

Τις τελευταίες μέρες της κίνησης άρχισαν και τα spread και των υπόλοιπων αγορών του Νότου να παίρνουν την ανιούσα σε μικρότερο βαθμό αναγκάζοντας την ΕΚΤ να κάνει παρέμβαση δίνοντας ρευστότητα στις Ελληνικές τράπεζες αλλά και στηρίζοντας λεκτικά την Ελληνική οικονομία.

Μπροστά μας είναι δεδομένο ότι πλέον θα έχουμε εξελίξεις με την αγορά να προσπαθήσει να προεξοφλήσει μία θετική έκβαση ανεξάρτητα από το πολιτικό σκηνικό αλλά και με αρωγό την προηγούμενη έντονη πτωτική τάση και το ανακάτεμα της τράπουλας μιας και το τελευταίο διάστημα πολύ μεγάλες περιουσίες άλλαξαν χέρια.

Ο τραπεζικός κλάδος περιμένει τα αποτελέσματα των stress tests στις 26 του μήνα με την συμπεριφορά στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις να είναι θεαματική και σαφώς πιο βιαστική από τους υπόλοιπους.

Στα τεχνικά μας τώρα δεν μπορούμε εκτός από Intraday να μιλήσουμε για αγοραστικό σήμα ακόμα με τα stops να παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα ενώ θα κόβαμε όποιο short με κατοχύρωση του 315. Ένας σχηματισμός θα ήταν βοηθητικός για να δούμε κοντινότερες εισόδους μιας και μία V κίνηση θα δημιουργούσε σοβαρές ανοδικές υπερβολές. Από τα μεγάλα χαρτιά ο τίτλος του ΟΤΕ κράτησε και την καλύτερη σε εισαγωγικά συμπεριφορά διασώζοντας το 888 επίπεδο και κλείνοντας και πάλι με το 10 μπροστά.


Στην μεγάλη μας ανάλυση μπορούμε να δούμε τους περισσότερους από τους τίτλους που παρακολουθούμε. Στο πολιτικό σκηνικό η πόλωση συνεχίζεται δίνοντας ψωμί στους ξένους για κινήσεις ενώ την Δευτέρα περιμένουμε τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Στο τραπέζι εκτός των παροχών ή μείωση φόρων που θέλει να δώσει η κυβέρνηση είναι και η ποσοτικοποίηση των απολύσεων για το 2015 που η Ελληνική πλευρά δεν θέλει ούτε να ακούσει με πιθανές εκλογές μπροστά της.

Η αγορά είδε από τα μεγαλύτερα sell off σε τιμές και χρόνο της ιστορίας της με τέτοιου είδους κινήσεις να οδηγούν σε αντίθετες υπερβολές. Μέχρι η αγορά να ηρεμήσει μιλάμε περισσότερο για Intraday σήματα μιας και οι αποδόσεις ακόμα και με αυτό μπορεί να είναι σημαντικές.

Δυστυχώς το μεγάλο volatility μπορεί να είναι μαγνήτης για trading αλλά δεν είναι και ότι καλύτερο για επενδυτές αν εξαιρέσουμε κάποιους που ουσιαστικά ψάχνουν τέτοιες ευκαιρίες για να επενδύσουν σε εταιρίες με καλά θεμελιώδη στοιχεία.

Μπροστά μας έχουμε να δούμε από τις πιο περίεργες περιόδους της Ελληνικής αγοράς και οικονομίας μιας και από την μία η χώρα δεν βρίσκεται εκεί που βρισκόταν το 2012 μιας και έχουμε σημαντικές αλλαγές τόσο στην λειτουργία όσο και στην καλυτέρευση των οικονομικών του όσο και αν πολλοί πιστεύουν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα από το 2012 έως σήμερα οφείλουμε να ομολογήσουμε πως έγιναν πράγματα που δεν θα γινόντουσαν ούτε σε 50 χρόνια.

Από την άλλη όμως η οικονομία είναι σε μία φάση ευαίσθητη μιας και ακόμα δεν έχει σταθεί στα πόδια της σε ένα παγκόσμιο εύθραυστο ξένο περιβάλλον.

Εν κατακλείδι αναμένεται συνέχιση του μεγάλου volatility χωρίς ξεκάθαρη μακροπρόθεσμη εικόνα ενώ η αγορά όσο παραμένει κάτω από τις 1200 μονάδες στην παρούσα την λέμε πτωτική μεσοπρόθεσμα.

Καλή εβδομάδα

HΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me