12/10/14

To εβδομαδιαίο άρθρο για την αγορά από τον Ηλία Ζαχαράκη

H αγορά την εβδομάδα που πέρασε συνέχισε την πτωτική της τάση δοκιμάζοντας το ψυχολογικό όριο του 1000 και κλείνοντας οριακά πάνω από αυτό. Το stop μας πλέον κατεβαίνει
στο 337 σε κλείσιμο, ενώ στον ΓΔ στο 1034.



Το πολιτικό σκηνικό συνεχίζεται με την κυβέρνηση όπως αναμενόταν να κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης παρόλα αυτά φαίνεται να έχουμε μία μακρά προεκλογική περίοδο που μόνο καλό δεν κάνει στις επενδύσεις όχι μόνο στο χρηματιστήριο αλλά και στην οικονομία. Παρέα πλέον έχουμε και τις ξένες αγορές μιας και φαίνεται να εξέρχονται από μία μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση με εξόδους σε εβδομαδιαία γραφήματα.

Ουσιαστικά πλέον οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν εκ προοιμίου να ανατρέψουν το όποιο αρνητικό σκηνικό που φαίνεται να αρχίσει να δημιουργείται από τις χρηματαγορές μιας και μέχρι τώρα οι αγορές ήταν μαζί τους στην πολιτική που είχε αποφασιστεί να ακολουθηθεί. Η πολιτική λιτότητας αλλά και η ανάπτυξη η οποία επιβραδύνεται ραγδαία είναι οι λόγοι που ουσιαστικά οι αγορές βρίσκουν για να κινηθούν πτωτικά.

Φυσικά όλο το σκηνικό διαφαίνεται εδώ και καιρό παρόλα αυτά οι αγορές τώρα αρχίζουν και προβληματίζονται σοβαρά. Η ΓΔ βρίσκεται εδώ και μέρες σε υπερπουλημένη κατάσταση με την πτωτική τάση να είναι κραταιά. Υπάρχουν κάποιοι λίγοι τίτλοι που έχουν συντηρήσει τις μεσοπρόθεσμες στηρίξεις παρόλα αυτά η αγορά χρειάζεται χρόνο και τιμές για να μπορέσει να ανατρέψει το σε βάρος της αρνητικό σκηνικό. Αντιδράσεις είναι λογικό να δούμε χωρίς όμως να αλλάξουν εύκολα το αρνητικό σκηνικό.

Η Ελληνική αγορά έχει βέβαια και κάποια θετικά χαρακτηριστικά μιας και μπορεί να κάνει την διαφορά στο μέλλον από μία πολιτική απόφαση όπως παράδειγμα την βιωσιμότητα του χρέους παρόλα αυτά μέχρι να έρθει το γεγονός θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με τα νερά των ξένων αγορών.

Στις αγορές και υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατον να βγούμε με τόσο μεγάλο κόστος ενώ πιθανολογούμε πως αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα αναγκαστεί να κάνει παρεμβάσεις ακόμα μεγαλύτερες είτε μέσω πολιτικών αποφάσεων είτε μέσω της ΕΚΤ που θα αναγκαστεί εκ προοιμίου να μεγαλώσει τα νούμερα.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που είναι στο μάτι του κυκλώνα τις επόμενες μέρες μιας και περιμένει τα αποτελέσματα των stress tests που θα μας δείξουν ουσιαστικά αν και σε τι
μεγέθη θα χρειαστούν επιπλέον ΑΜΚ οι τράπεζες. Ο κλάδος τεστάρει την περιοχή του 134 που είναι και πρόσφατο εβδομαδιαίο χαμηλό που θέλει να συντηρήσει μιας και διάσπαση
μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης. Το 141 είναι το stop στο short στον δείκτη ενώ το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών στην αγορά είναι στον κλάδο.

Η Εθνική για άλλη μία φορά δοκίμασε το πρόσφατο μεγάλο χαμηλό της στο επίπεδο του 2 δίνοντας αντίδραση και πάλι στην περιοχή της τελευταίας ΑΜΚ στο 220 χωρίς ακόμα να έχει καταφέρει να δώσει αγοραστικό σήμα. Η Εθνική με βάση τα στοιχεία που έχουμε για τα κόκκινα δάνεια είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από όλες τις υπόλοιπες. Μπροστά μας επιτέλους διαφαίνεται η απαρχή της λύσης των κόκκινων δανείων γεγονός θετικό τόσο για τις ίδιες όσο και για την οικονομία.

Συνεχίζουμε και πιστεύουμε πως αν ένας κλάδος μπορεί να δώσει λύση στην ίδια την αγορά είναι ο τραπεζικός που ναι μεν έχει προβλήματα αλλά έχει ανά κεφαλαιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό ενώ έχει και μαξιλάρι για τα δύσκολα. Από την άλλη οι ξένες εισροές είναι στο μεγαλύτερο μέγεθος τους στον κλάδο το τελευταίο διάστημα ενώ τα stress tests θα μας δώσουν μία πολύ πιο καθαρή εικόνα επίσημα στις 26 του Οκτώβρη.

Στα πολιτικά η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει με όποιον τρόπο από πάνω της το στίγμα του μνημονίου για να κερδίσει πόντους για τις επικείμενες εκλογές χωρίς να υπολογίζει το κόστος του
δανεισμού που θα χρειαστεί ακόμα και αν καταφέρει να βγει στις αγορές μιας και τα επιτόκια θα επιβαρύνουν ιδιαίτερα τον ισολογισμό της χώρας.

Σκοπός δεν είναι απλά το θεαθήναι αλλά και το κόστος μιας και στην παρούσα δεν μας ενδιαφέρει το πρώτο αλλά το δεύτερο. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως σε όποιο νέο πρόγραμμα και να μπούμε με ή χωρίς ΔΝΤ δεν θα έχει να κάνει με καινούργιους φόρους μιας και ήδη οι υπάρχοντες δεν μπορούν να εισπραχθούν αλλά με δεσμεύσεις που έχουμε ήδη υπογράψει και δεν έχουμε υλοποιήσει.


Αυτή την στιγμή η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί αναγκαστικά στο παιχνίδι της αντιπολίτευσης χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι μιας και δύσκολα θα μπορέσει να περάσει τα προσυμφωνημένα που
λείπουν από το πάζλ οπότε το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να κερδίσει πόντους μέχρι τις εκλογές κάνοντας σπασμωδικές κινήσεις χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για την
οικονομία τουλάχιστον.

Από την στιγμή που πήρε την απόφαση να προχωρήσει μέχρι τον Μάρτη θα προσπαθήσει με όποιο κόστος να κερδίσει πίσω το χαμένο έδαφος χωρίς ωστόσο να μπορεί να κάνει κινήσεις με γνώμονα όχι τόσο το καλό της οικονομίας αλλά μόνο με το σκεπτικό κέρδους σε ψήφους.

Από την άλλη πιθανότατα να έχει την εν μέρει στήριξη της Ευρώπης όχι όμως στον βαθμό που θα επιτρέψουν απλά μία καλυτέρευση της εικόνας της και όχι την πραγματική οικονομία από την στιγμή που απλά θα παίξει καθυστέρηση μόνο και μόνο για μία νέα διαπραγμάτευση με την όποια νέα κυβέρνηση.

Στα θετικά αλλά και αναγκαστικά λογικά μέτρα για είσπραξη όποιων νέων εσόδων αλλά και ανάσας σε πολλούς οι ρυθμίσεις στις δόσεις των ληξιπρόθεσμων. Όλα δείχνουν πως οι συναντήσεις του υπουργού οικονομικών και του Στουρνάρα της τραπέζης της Ελλάδος με την Λαγκάρντ ξεκινάει μία συζήτηση για τον τρόπο που η Ελλάδα με την ευλογία της Ευρώπης θα αποχωριστεί νωρίτερα το ΔΝΤ.

Στα τεχνικά μας το να προβλέψουμε τα χαμηλά μεσοπρόθεσμα ειδικά μετά από την διάσπαση του 1100 είναι ανώφελο ειδικά σε μία αγορά τασική σε τέτοιο βαθμό, ενώ το εν λόγω επίπεδο κρίνεται αρκετά σημαντικό σε μία διόρθωση της αγοράς στην υπερβολή του τελευταίου διαστήματος.

Αργά ή γρήγορα η αγορά θα βγάλει μία αντίδραση ή μία προσπάθεια κλεισίματος θέσεων χωρίς να αλλάζει εύκολα την μεγάλη της πτωτική τάση δίνοντας παρόλα αυτά καλύτερες τιμές από τις σημερινές αποτιμήσεις.

Ήδη η αγορά δοκιμάζει και τον 200άρη κινητό σε εβδομάδα. Μέσα από τα intraday καθημερινά θα βλέπουμε τις πιθανές κινήσεις στους επιμέρους τίτλους και μένει να δούμε αν υπάρξουν μετοχές οι οποίες θα κάνουν την διαφορά στην όλη εικόνα.

Η ΕΥΔΑΠ μετά την προσέγγιση της μεγάλης ανοδική διάσπασης έδωσε αντίδραση με το 745 ή 795 να είναι πιθανά επίπεδα που θα δοκιμάσει.

Στα στατιστικά τώρα από τις επιλογές μας έχουμε Long μόνο τον τίτλο της ΣΩΛΚ με stop το 133 παρόλα αυτά οι περισσότεροι πλέον τίτλοι έχουν πολύ κοντινά stop – εισόδους.

Στην μεγάλη ανάλυση της εταιρίας υπάρχουν πολλές από τις μετοχές που μας ενδιαφέρουν δείχνοντας την εικόνα τους και πιθανή τους κίνηση.


Η αγορά μετά την διάσπαση του 1100 δεν έχει καλή μεσοπρόθεσμη εικόνα και προσπαθεί να συντηρήσει το επίπεδο 1000 θέλοντας πιθανότατα να δοκιμάσει το 316 του f25 και το 970 του ΓΔ. Το πολιτικό σκηνικό αλλά ακόμα περισσότερο τα βαρίδια των ξένων αγορών επηρεάζουν σημαντικά την κίνηση.

Σε ημερήσια γραφήματα έχουμε βρεθεί σε σημαντική υπερπώληση που μπορεί να μας δώσει αν μη τι άλλο μία τόσο χρονική όσο και σε τιμές αντίδραση ενώ στο μυαλό μας έχουμε και το κλείσιμο του Νοεμβρίου που συνήθως γίνεται ένα dressing στις αποτιμήσεις θυμίζοντας πως η Ελληνική αγορά χάνει από αρχές έτους 13,50% ο f25 15% και ο τραπεζικός κλάδος 25%.

Το 1034 είναι στην παρούσα το επίπεδο που θα δώσει και ανακοπή της επιθετικής τάσης και πιθανά μία ανοδική προσπάθεια προς το 1100 επίπεδο με ενδιάμεση αντίσταση το 1060. Μέχρι σήμερα βλέπουμε κάποιες επιμέρους προσπάθειες από τίτλους χωρίς να βλέπουμε το σύνολο της αγοράς να δοκιμάσει μία έστω συγχρονισμένη αντίδραση. Να πούμε τέλος δε πως πιστεύουμε πως η οικονομία του 2012 δεν έχει καμία σχέση με αυτή του 2014 μιας και η εικόνα της είναι σε πολύ καλύτερη εικόνα από τότε με τις όποιες καθυστερήσεις αλλά και την αποφυγή της εξόδου από το ευρώ.

Αρκετές μεγάλες εταιρίες μέσω της αγοράς ομολόγων αλλά και μέσω ξένων επενδυτών έχουν βοηθηθεί αρκετά στα οικονομικά τους στοιχεία ενώ οι ρυθμίσεις στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια μπορούν να βοηθήσουν αρκετές ακόμα να ξεκινήσουν μία προσπάθεια εξυγίανσης. Φυσικά ακόμα αυτό δεν έχει φανεί στους ίδιους τους πολίτες της χώρας παρόλα αυτά η ίδια έχει νοικοκυρευτεί σε ένα μεγάλο βαθμό ενώ έχει ακόμα μεγάλο “χώρο” για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις .

Μην ξεχνάμε πως το χρέος μπορεί να φαίνεται το ίδιο με την διαφορά ότι πλέον με τις όποιες θυσίες έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα και επιπλέον έχουμε διασώσει τον τραπεζικό κλάδο με το χρέος φυσικά να έχει προστεθεί στο χρέος και παράλληλα στις τσέπες μας.

Τέλος το σημείο κλειδί είναι η λύση στην βιωσιμότητα του χρέους. Στα αρνητικά είναι πως οι ξένες αγορές φαίνεται να μπαίνουν σε μία περίοδο μεσοπρόθεσμης διόρθωσης το επόμενο διάστημα γεγονός που αν μη τι άλλο θα μας επηρεάσει.

Καλή εβδομάδα
ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ
FAST FINANCE ΑΕΠΕΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me