1/10/14

Οι πολιτικές εξελίξεις, «ελέγχουν» πλήρως το momentum του Χ.Α.

 - Οι φήμες περί παραιτήσεων «σκότωσαν» (και) την σημερινή άνοδο



Ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια…τεχνικής ή άλλης ανάλυσης και προσέγγισης της αγοράς, οι πολιτικές εξελίξεις – όπως εδώ και πολύ καιρό γράφουμε στο bankingnews.gr είναι ο απόλυτος και μοναδικός – κεντρικός καταλύτης – που ορίζει τις τύχες του ελληνικού χρηματιστηρίου. 

Ασχέτως ποιότητας ή όχι των μετοχών, ασχέτως θετικής ή αρνητικής επιχειρηματικής ειδησεογραφίας, οι πολιτικές εξελίξεις που είναι ραγδαίες οριοθετούν κατά 100% την πορεία της αγοράς. 

Του Απόστολου Σκουμπούρη



Αυτός είναι και ο λόγος που πέρασαν εντελώς στο ντούκου ακόμη και τα καλά αποτελέσματα ορισμένων εταιρειών στο 6μηνο, ενώ η πτώση των μετοχών έχει πάρει συστημικό, ομογενοποιημένο χαρακτήρα, χωρίς καμιά διαφοροποίηση ποιότητας! 

Αυτό έδειξε η εικόνα της πτώσης καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, αυτό έδειξε και η χθεσινή ισοπεδωτική εικόνα. 


Η αγορά κυριαρχείται από τη σύγχυση και τις αγελαίες συμπεριφορές, απόρροια της κάκιστης ψυχολογίας, της γενικευμένης θολούρας και της πλήρους απουσίας επενδυτικού πλάνου.



Χθες, σε μια ημέρα όπου υπήρξαν οι προϋποθέσεις – έστω τεχνικής φύσης – αντίδρασης με τη συνδρομή των θετικών ειδήσεων από την ΕΚΤ και το Μ. Draghi, η αγορά οδηγήθηκε σε δυναμική άνοδο στο πρώτο 4ωρο φτάνοντας έως το +3,06% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, όμως στο φινάλε οδηγήθηκε σε νέα πτώση! 

Ήταν ένα από τα πλέον αξιοσημείωτα… αδειάσματα που έχουμε δει εδώ και καιρό, καθώς κορυφαίες μετοχές του FTSE 25 έφτασαν να κερδίζουν έως 3% ή 4% όμως έκλεισαν με απώλειες! 


Οι χθεσινές βραδινές πολιτικές εξελίξεις με την ανακοίνωση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την προσεχή εβδομάδα σε συνδυασμό με τις φήμες για πιθανή παραίτηση του κ. Γκ. Χαρδούβελη, απλώς… μαρτύρησαν τους λόγους που η αγορά οδηγήθηκε στο μνημειώδες άδειασμα! 


Το μεγάλο ενδοσυνεδριακό γύρισμα της αγοράς αποδίδεται στις... φήμες για πιθανή παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, μετά και τις τελευταίες διαφωνίες σε σχέση με συνεργάτες του πρωθυπουργού... 


Όπως καταλαβαίνουμε, η κατάσταση είναι οριακή στην κυβέρνηση, τα πάντα είναι ρευστά, οπότε η αγορά αποκλείεται να ησυχάσει έως ότου ξεκαθαρίσει και αυτή η περιπέτεια για την κυβέρνηση. 


 Ο πρωθυπουργός μέσω αυτής της κίνησης αιφνιδιάζει… συμμάχους και αντιπάλους, καθώς ο καθένας πλέον θα… χρεωθεί μέρος της ευθύνης, είτε για συνέχιση της θητείας της κυβέρνησης, είτε για την πτώση της! Δίλημμα που ασφαλώς κάθε άλλο παρά «εύκολο» είναι για όλη την κοινοβουλευτική ομάδα που υποστηρίζει την κυβέρνηση

Δύσκολα κάποιος βουλευτής, εξ όσων στηρίζουν την κυβέρνηση θα χρεωθεί την πτώση της, σ’ αυτή τη συγκυρία. Εκτός απροόπτου βεβαίως, καθώς οι καιροί είναι πονηροί. Παράλληλα, εξαιρετικά δυσμενές ήταν χθες και το διεθνές περιβάλλον στις αγορές, καθώς τόσο οι ευρωπαϊκοί όσοι και οι αμερικανικοί δείκτες δέχτηκαν ισχυρότατες πιέσεις


Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, το να μιλάμε για στηρίξεις, υπερπουλημένα ή υπεραγορασμένα επίπεδα, είναι μάλλον… άτοπο. Η αγορά είναι έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά ρηχή και πολύ εύκολα ρετουσάρεται… Βεβαίως, αν η κυβέρνηση πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, θεωρητικά παίρνει χρονικό… bonus και παράταση τουλάχιστον έως το Φεβρουάριο όπου θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου.  


Αυτό, μπορεί να αποτρέψει τουλάχιστον το περαιτέρω βύθισμα της αγοράς. Όμως, αν οι ξένοι συνεχίσουν να μειώνουν θέσεις σε κερδισμένα έτσι κι αλλιώς blue chips της αγοράς όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie κ.α. η αγορά εύκολα μπορεί να κυλίσει χαμηλότερα, καθώς σ’ αυτές τις μετοχές στηρίχτηκε και η διετής άνοδο από το 2012 και μετά

Ζητούμενο και ερωτηματικό βεβαίως είναι η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών που χθες κινήθηκαν σαφώς καλύτερα όπως και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Έχουν τη σημαντικότερη επιρροή στο Γ.Δ. οπότε μπορούν να βάλουν αναχώματα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me