1/10/14

"Δωράκια" για το ΧΑ από Draghi και ΣτΕ

Tης Έφης Γκικοπούλου

Με ανοδικό χάσμα από το χθεσινό κλείσιμο, ο Γενικός Δείκτης υπερπηδά σήμερα το "σκόπελο" των 1.070 μονάδων, μετά και τα χθεσινά ξένα δημοσιεύματα που θέλουν τον Mario Draghi να προάγει την ιδέα αγοράς δανείων ελληνικών και κυπριακών τραπεζών από την ΕΚΤ, χαλαρώνοντας τους ισχύοντες κανόνες που απαγορεύουν την αγορά ομολόγων χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (junk).



Η ελληνική αγορά φαίνεται ότι άκουσε... αυτή τη φορά το νέο, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται της ανόδου, καταγράφοντας κέρδη άνω του 3%. Οι Alpha Bank, Τρ. Πειραιώς και ΕΤΕ σημειώνουν κέρδη άνω του 4%, ενώ ακολουθεί με πιο ήπια κέρδη η Eurobank (+1,28%).

Άνοδο καταγράφουν και τα «ξεχασμένα» warrants με το ΕΤΕΤΠ (+5,52%), ΠΕΙΡΤΠ (+5,39%) και το ΑΛΦΑΤΠ (+2,92%).

Μένει όλα να επιβεβαιωθούν και να επεξηγηθούν στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ και στην ομιλία του Draghi στις 15.30.

«Δώρο» ήρθε και στον ΟΠΑΠ από το Συμβούλιο της Επικρατείας χτες, που επικύρωσε το μονοπώλιο του Οργανισμού στο στοίχημα σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει το παράνομο χρήμα αλλά και τις εγκληματικές ενέργειες που συνδέονται με αυτό. Ο ΟΠΑΠ παίρνει ανάσα από μηνιαίες απώλειες άνω του 16% το Σεπτέμβριο, σημειώνοντας άνοδο 4,06% στα 10,77 ευρώ.

Θετικές τάσεις επικρατούν και στα υπόλοιπα blue chips. Ενδεικτικά αναφέρονται η ΜΟΗ (+3,48%), η ΜΠΕΛΑ (+3,4%), ο ΟΤΕ (+2,88%), η ΜΙΓ (+2,61%) η ΕΧΑΕ (+2,15%) και ακολουθούν η ΜΕΤΚΑ (+1,67%) και ο ΜΥΤΙΛ (+1,46%).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Attica Bank συνεχίζει ανοδικά για δεύτερη ημέρα με κέρδη 7,32%, η ΠΛΑΘ ενισχύεται 3,91%, ο ΦΟΥΡΛΗΣ (+2,84%), η ΑΡΑΙΓ (+2,17%) και η ΕΥΑΠΣ (+2,12%) μεταξύ άλλων.

Ενισχυμένος ο όγκος συμβολαίων στην αγορά παραγώγων για το ΣΜΕ της Τρ. Πειραιώς όπου έχει σημειώσει ήδη πάνω από 4.000 συμβόλαια και το συμβόλαιο του FTSE (3.460) με την τελική τιμή κοντά στη θεωρητική.

Ο τζίρος στη spot είναι ενισχυμένος και διαμορφώνεται στα 37 εκατ. ευρώ με 6,9 εκατ. να αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Μένει να φανεί αν η σημερινή κίνηση είναι απλά εφήμερη ή κάτι που θα διατηρηθεί παραπάνω. Ούτος ή άλλως η αγορά περιστρέφεται επί το πλείστον γύρω από τον τραπεζικό κλάδο. Πάντως σήμερα, εκτός απροόπτου, ο πρωθυπουργός συναντάται με τον κ. Βενιζέλο στις 6 το απόγευμα για να συζητήσουν τη στρατηγική της κυβέρνησης όσο αναφορά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα...


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me