4/10/14

Το μεγάλο «come back» του Νικολά Σαρκοζί στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας διχάζει την οικογένεια Σιράκ...

Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΙΧΑΖΕΙ...


Η Μπερναντέτ Σιράκ, που στηρίζει ένθερμα τον Σαρκοζί, όχι μόνο δηλώνει δεξιά κι αριστερά ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας το 2017 αλλά και δεν έχει κανένα πρόβλημα που ο σύζυγός της, Ζακ Σιράκ, προτιμά άλλον υποψήφιο.

Από την πλευρά του, ο Σιράκ προτιμά τον πάλαι ποτέ προστατευόμενό του, Αλέν Ζιπέ, δηλώνοντας ότι θα τον στηρίξει ενόψει των εσωκομματικών εκλογών στην γαλλική Δεξιά με στόχο την ανάδειξη υποψηφίου για την προεδρία το 2017.

Η αντιπάθεια που τρέφει ο πρώην ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων για τον διάδοχό του, Νικολά Σαρκοζί, είναι γνωστή στη Γαλλία. Ο Σιράκ είχε στηρίξει τον πρωθυπουργό, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, στη διαπάλη εξουσίας του με τον Σαρκοζί.

Ωστόσο, η τοποθέτηση της συζύγου του Σιράκ ότι στηρίζει ανοικτά την επάνοδο του Σαρκοζί στην πολιτική σκηνή έχει δημιουργήσει σύγχυση στις τάξεις της γαλλικής Δεξιάς. Μάλιστα, σε μία αποστροφή του λόγου της, η ιδιαίτερα δημοφιλής στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος (UMP), Μπερναντέτ Σιράκ, δήλωσε ότι ο Αλέν Ζιπέ «διώχνει τους ψηφοφόρους».

Όπως εξηγεί η γαλλική εφημερίδα «Liberation», η αντιπαράθεση αυτή αποκαλύπτει το ιδεολογικό ρήγμα μεταξύ των δύο κυρίαρχων τάσεων στους κόλπους της γαλλικής Δεξιάς: η μία που εκπροσωπεί ο Νικολά Σαρκοζί έχει στόχο να διακόψει τη διαρροή ψηφοφόρων προς το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο», υιοθετώντας ορισμένες από τις προτάσεις του ξενοφοβικού κόμματος. Η άλλη, που εκπροσωπεί ο Αλέν Ζιπέ, επιμένει στην ανάδειξη της συμβιβαστικής, κεντρώας φύσης της γαλλικής συντηρητικής παράταξης.

«Πάντα γνώριζα ότι ο Αλέν Ζιπέ θα εκπληρώσει τη μοίρα του, που είναι και αυτή της Γαλλίας. Αν η υγεία μου το επέτρεπε, θα είχα ζητήσει μία –έστω και μικρή– θέση στην προεκλογική του ομάδα», είπε ο Ζακ Σιράκ, μιλώντας στην εφημερίδα «Le Figaro».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me