9/10/14

Citigroup: Τα τρία σενάρια για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών έως το 2018 και οι τιμές στόχοι

Αύξηση της τιμής στόχου στα 0,75 ευρώ της Alpha Bank. Ξεκινά κάλυψη με στόχο 0,31 ευρώ για την Eurobank. Στα 1,65 ευρώ η τιμή στόχος για την Πειραιώς και στα 3 ευρώ για την Εθνική
Σε αναβάθμιση της τιμής στόχου της Alpha Bank, σε 0,75 ευρώ, από 0,70 ευρώ προηγουμένως προχώρησε η Citigroup, διατηρώντας τους στόχους για τις άλλες τρεις τράπεζες σταθερούς.
Ειδικότερα, στην 60 σέλιδη ανάλυση της με τίτλο "Attractive Margins, Economic Recovery and Questions on Capital – Upgrade Alpha to Buy, NBG Focus List, Initiate on Eurobank" (ελκυστικά περιθώρια, οικονομική ανάκαμψη και ερωτήματα για την κεφαλαιακή επάρκεια - Αναβάθμιση της Alpha Bank σε Buy, στο επίκεντρο η ΕΤΕ, κάλυψη της Eurobank), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Citigroup τοποθετεί την τιμή στόχο στα 0,75 ευρώ για την Alpha Bank, στα 1,65 ευρώ για την Πειραιώς, στα 3 ευρώ για την Εθνική και ξεκινά την κάλυψη με στόχο τα 0,31 ευρώ για την Eurobank.



Η Citigroup παρουσιάζει τρία σενάρια για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, το βασικό, το αισιόδοξο και το απαισιόδοξο, με βάση τα εγχώρια κέρδη και τα μερίδια αγοράς των εισηγμένων.
Ειδικότερα,
- Βασικό σενάριο: Το 2018 τα κέρδη του κλάδου θα φθάσουν κοντά στο 1,4% του ελληνικού ΑΕΠ και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς θα είναι στο 10% του ΑΕΠ. Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο η Ελλάδα θα τοποθετηθεί στην ομάδα της Βραζιλίας και της Τουρκίας με βάση τις αποτιμήσεις.


Το εκτιμώμενο P/E θα είναι στο c7x (π.χ. 2018E).
- Αισιόδοξο σενάριο: Η κερδοφορία φτάνει τους στόχους, ενώ θα υπερβεί το 15% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της Citigroup.
Επιπλέον, το πλεόνασμα κεφαλαίου θα είναι μέχρι το 40% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης.
Το εκτιμώμενο P/E θα είναι στο c4x.
- Απαισιόδοξο σενάριο: Η κερδοφορία του κλάδου είναι μόλις το 1% του ΑΕΠ, παρόμοια με εκείνη του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Ιαπωνίας, αλλά η κεφαλαιοποίηση της αγοράς φτάνει στο 13% του ΑΕΠ.
Το εκτιμώμενο P/E θα είναι στο c12x.

Το σημείο καμπής των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Η Citigroup πιστεύει ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος βρίσκεται δυνητικά σε μια σημαντική καμπή.
Μάλιστα προβλέπει ότι ο δείκτης NPL θα αυξηθεί σε μόλις κάτω από το 35% του συνόλου των δανείων στο τέλος 2014, από 32% στο τέλος του 2013, ενώ θα μειωθεί έως το 23% το 2018.
Με βάση την ιστορική σχέση μεταξύ ανεργίας και επισφαλών απαιτήσεων, η Citigroup προβλέπει ότι οι προοπτικές των NPL θα βελτιωθούν πιο γρήγορα.



Ελληνική οικονομία

Με τη σουηδική τραπεζική κρίση των αρχών της δεκαετίας του 1990 παρομοιάζει την πορεία του ελληνικού τραπεζικού κλάδου η Citigroup, εξαιτίας της σωρευτικής απώλειας του 25% του ελληνικού ΑΕΠ την περίοδο 2008-2014.
Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,5 φορές περισσότερο σε σχέση με την ιταλική και κατά 3,5 φορές σε σχέση με την ισπανική.
Ωστόσο, στην Ελλάδα η αθροιστική συρρίκνωση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών δεν μπορεί να θεωρηθεί ακραία, καθώς ιστορικά οι τραπεζικές κρίσεις έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου σε σχέση με την Ελλάδα.
Μετά την απότομη οικονομική πτώση των τελευταίων ετών, η Ελλάδα φαίνεται να ανακάμπτει τα τελευταία τρίμηνα.
Το ΑΕΠ εμφανίζει σημάδια ανάπτυξης για πρώτη φορά από το 2008 και 2Q14, ενώ ο τουρισμός, που αντιπροσωπεύει το 16% του ελληνικού ΑΕΠ και το 18% της απασχόλησης, έχει μια πολύ καλή χρονιά.
Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,4% το 2015 και η Citigroup εκτιμά ότι η αύξηση αυτή δεν θα ξεπεράσει το 1,5%.
Επίσης, το ποσοστό ανεργίας που αυξήθηκε από το 7% το 2008 στο 27% το 2012-13, δείχνει δειλά σημάδια βελτίωσης.

www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me