3/10/14

Καρέ πτωτικών εβδομάδων στο Χρηματιστήριο

Θανάσης Σταυρόπουλος Θανάσης Σταυρόπουλος
Δημοσιεύθηκε: 03 Οκτωβρίου 2014 - 17:53 | Τελ. Ενημ.: 03 Οκτωβρίου 2014 - 18:38


Το ΧΑ δεν έγραψε τελικά νέο χαμηλό 52 εβδομάδων καθώς απέδωσε η προσπάθεια «συμμαζέματος». Πιέσεις στις τράπεζες με την Πειραιώς στο -6,5%, «πλάτες» από ΟΤΕ. Πού αποδίδεται ο «πλουραλισμός» στις κινήσεις των πωλητών. Από Δευτέρα η μετακίνηση σε Τ+2. 


Συνεδρίαση που επιβεβαίωσε την αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης, η τελευταία της εβδομάδας, έστω και αν σήμερα έγινε προσπάθεια να "παιχτεί το έργο ανάποδα", με τον Γενικό Δείκτη να κινείται προς νέα χαμηλά τρέχοντος έτους και 52 εβδομάδων και στην συνέχεια να γίνεται προσπάθεια συμμαζέματος των βασικών δεικτών, προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κάπου εδώ ολοκληρώνεται το εν εξελίξει πτωτικό κύμα και πιθανότατα να επιχειρηθεί νέο "τσουβάλιασμα", αν αυτό εξυπηρετεί τα σχέδια των ενεργών χαρτοφυλακίων (!)

Παρά το γεγονός ότι στην σημερινή προσπάθεια "ανασυγκρότησης" την "μεγαλύτερη πλάτη" την έβαλε ο ΟΤΕ έχοντας σχετικές βοήθειες από Jumbo (έμεινε από δυνάμεις στο τέλος), ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Intralot και ΔΕΗ, τίποτα απολύτως δεν δείχνει ότι η πτωτική ταλαιπωρία στο Χ.Α. ολοκληρώνεται, ιδιαίτερα αν συνεχίσει να στέλνει επιφυλακτικά - αρνητικά μηνύματα το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Στους λόγους που έχουν αναλυθεί δεκάδες φορές και που συνεχίζουν να διατηρούν την "εσωστρέφεια" στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, ο νέος παράγοντας που δείχνει ιδιαίτερα απειλητικός και εντεινόμενος είναι η συνεχής ενδυνάμωση του δολαρίου, έναντι των άλλων νομισμάτων και βέβαια έναντι του ευρώ. Να σημειωθεί ότι η ισοτιμία δολαρίου / ευρώ βρίσκεται μία ανάσα από το 1,25.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα "δολαριακά" funds, να βλέπουν ότι σημαντικό μέρος από τα κέρδη που καταγράφουν στο Χ.Α. τα "αποσβένει" η συνεχιζόμενη κατρακύλα του ευρώ. Έτσι,αναγκάζονται να προχωρούν σε συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα (!)

Για αυτό ακριβώς τον λόγο και υπάρχει τέτοιος "πλουραλισμός" στις κινήσεις των εν δυνάμει πωλητών. Απλά διότι δεν πουλάνε κλάδο, αλλά Χώρα και νόμισμα. Από την άλλη η ρηχότητα της εγχώριας Αγοράς κάνει τους ξένους περισσότερους επιθετικούς, ενώ ταυτόχρονα δρα σαν πολλαπλασιαστής στις ημερήσιες πιέσεις.

Εν τω μεταξύ, η σημερινή "ανάδυση" των βασικών δεικτών από τα χαμηλά ημέρας επιβεβαίωσε όλους όσους υποστηρίζουν ότι αρκούν λίγες εντολές σχετικού "ειδικού βάρους" σε Δεικτοβαρείς μετοχές, προκειμένου να αλλάξει η εικόνα στους βασικούς δείκτες, ακόμα και αν η "μεγαλύτερη εικόνα" της Αγοράς παραμένει καθαρά πτωτική.

Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία ανοδικών (52) - πτωτικών (70) μετοχών. Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και συνεχίζονται, στα χρηματιστηριακά γραφεία, οι συζητήσεις για τις χθεσινές δηλώσεις Draghi.

Εννοείται ότι το αμέσως επόμενο θέμα στις ΑΧΕ είναι η, από Δευτέρας, μετάβαση από το Τ+3, στο Τ+2, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις χρηματιστηριακές που βάσιζαν τον ημερήσιο τζίρο τους στους λίγους εναπομείναντες traders.

Είναι πασιφανές ότι η Αγορά έχει επιλέξει την στάση πτωτικής αναμονής και παρά την πίεση των τιμών που έχει προηγηθεί, δείχνει περισσότερο διατεθειμένη να διατηρήσει την τάση των τελευταίων εβδομάδων, δοκιμάζοντας ενδεχομένως τη στήριξη των 1.000 μονάδων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, έστω και αν σήμερα απέφυγε να καταγράψει κλείσιμο σε χαμηλό 52 εβδομάδων.

Εν τω μεταξύ, ένα ακόμα στοιχείο που ίσως αξίζει αναφοράς είναι ότι η "ποικιλία" που έχουν οι κινήσεις των εν δυνάμει πωλητών, έχουν οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη να απέχει λιγότερο από το χαμηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους (1047,21 μονάδες στις 8/8), από ότι ο Τραπεζικός από το δικό του χαμηλότερο κλείσιμο για το 2014 (137,34 μονάδες στις 8/8).

H εικόνα της σημερινής συνεδρίασης


Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα η τελευταία στήριξη, πριν τα "stop loss" κάνουν ανεξέλεγκτη την πτωτική τάση, οριοθετείται στις 1030 μονάδες, ενώ μόνο κλεισίματα υψηλότερα των 1095 μονάδων, μπορούν να δώσουν ενδείξεις αναστροφής.
Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, και οι δύο βασικοί δείκτες του X.A. βρίσκονται σε "καραμπινάτο" πλαγιοκαθοδικό κανάλι, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 1040 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στις 335 μονάδες για τον FTSE25. Πρώτο σήμα για σκέψεις επανατοποθετήσεων μπορεί να δοθεί με κλεισίματα υψηλότερα των 1145 και 374 μονάδων, αντίστοιχα.
Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, με τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις και μία ανοδική, αποδείχθηκε η τέταρτη συνεχόμενη αρνητική για τον Γενικό Δείκτη, που σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 3,38%, Στο 3,18% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον Τραπεζικό δείκτη. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 9,71% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών το εντυπωσιακό -21,04%!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me