7/10/14

Οι Έλληνες «σκοτώνουν» όσο όσο τις μετοχές τους


To στέγνωμα ρευστότητας των νοικοκυριών, οδηγεί σε γενικευμένο ξεπούλημα και στο Χ.Α. – Τα στοιχεία… 

Από τον Τόλη Σκουμπούρη



Ασχέτως με την παραφιλολογία περί ξεπουλήματος των ξένων επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο, η αλήθεια είναι ότι – γενικά – οι σοβαρές και μακροπρόθεσμες θέσεις των διεθνών χαρτοφυλακίων διατηρούνται στην αγορά! 

Αυτό δείχνουν τόσοι οι όγκοι και οι τζίροι της… πτώσης, που έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τις αντίστοιχες συναλλαγές που «χτίστηκε» η άνοδος, όσο και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΧΑΕ. 

Αν και αυτά τα στοιχεία ενέχουν πολλές… γκρίζες ζώνες, καθώς υπάρχουν και τα ποσοστά του ΤΧΣ και ορισμένες άλλες παράμετροι, η γενική εικόνα είναι ότι οι ξένοι διατηρούν τις κύριες θέσεις τους, όμως πωλητές είναι οι Έλληνες!

 Όχι ότι δεν υπάρχουν πωλήσεις από ξένους, άλλωστε η «ταυτότητα» των χαρτοφυλακίων σε ένα διεθνοποιημένο επενδυτικό περιβάλλον δεν είναι ποτέ ξεκάθαρη, όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι διατηρούν τα ποσοστά τους.
 
Οι εγχώριοι επενδυτές, όντας κατατρεγμένοι, απογοητευμένοι και εξουθενωμένοι από τη διαρκή – πεισματική πτώση – έξι μηνών, κάτι που είχε να γίνει από το (ιδιαίτερα πτωτικό) 2011, ξεπουλούν όσο όσο τις θέσεις τους… 

Και λέγοντας εγχώριοι επενδυτές, αναφερόμαστε σε όσους έχουν απομείνει από το λεγόμενο… retail, όσο και σε κάποιους ιδιώτες επιχειρηματίες – εισηγμένους ή μη – αλλά και σε ορισμένους θεσμικούς, επίσημους ή… ανεπίσημους, ενώ υπάρχουν και ευρύτερα χαρτοφυλάκια τραπεζών, ασφαλιστικών κ.λπ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α. ο Σεπτέμβριος που πέρασε ήταν το 23ος συνεχόμενος μήνας που οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στην Ελληνική Αγορά υπερέβησαν τις εκροές.

Τον περασμένο μήνα λοιπόν οι ξένοι - ή οι φερόμενοι ως ξένοι - επενδυτές εμφάνισαν εισροές της τάξης των 104,82 εκατ. ευρώ. Οι εισροές προέρχονται από ξένα νομικά πρόσωπα (66,44 εκατ.), από θεσμικούς επενδυτές (47,11 εκατ.), από ιδιώτες αλλοδαπούς (2,08 εκατ.) και λοιπούς αλλοδαπούς. 

Αντιθέτως, οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται πωλητές, με εκροές κεφαλαίων ύψους 104,06 εκατ. ευρώ! Οι εκροές προέρχονται από Έλληνες ιδιώτες (44,25 εκατ. ευρώ), από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (32,70 εκατ. ευρώ), από αμοιβαία κεφάλαια (22,55 εκατ.), από ασφαλιστικές εταιρείες & συνταξιοδοτικά κεφάλαια (6,50 εκατ.), από τον δημόσιο τομέα (3,00 εκατ.), από εταιρείες επενδύσεων (1,74 εκατ.) κ.α. Όσο και αν τα στοιχεία δεν μπορούν να βρουν πλήρως την «ταυτότητα» των πωλητών, όμως, όπως και να ‘χει καθρεφτίζουν τη γενική εικόνα της αγοράς….  

Οι Έλληνες λοιπόν «σκοτώνουν» τις μετοχές τους, είτε σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρουν τις… έσχατες πηγές ρευστότητας, είτε ως στρατηγική επενδυτική επιλογή λόγω της συγκυρίας.
 
Οι ξένοι επενδυτές τον Σεπτέμβριο 2014 πραγματοποίησαν το 64,7% των συναλλαγών (σε σχέση με το 67,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ τον Σεπτέμβριο 2013 είχαν πραγματοποιήσει το 48,0% των συναλλαγών).
Οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές τον Σεπτέμβριο 2014 πραγματοποίησαν το 17,0% των συναλλαγών (τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησαν το 15,3% των συναλλαγών, ενώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους είχαν πραγματοποιήσει το 30,7% των συναλλαγών).

Συνολικά, στο 60,9% διαμορφώθηκε, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς, έναντι 61,0% στο τέλος του προηγούμενου μήνα Αυγούστου, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 0,2%. 

Ωστόσο, συνυπολογίζοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ (16.992,6 εκατ. ευρώ ή 27,8%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανέρχεται σε 44,0%, αύξηση της τάξεως του 0,2% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.

Οι ενεργοί κωδικοί

Το μήνα Σεπτέμβριο οι ενεργοί κωδικοί στο Χ.Α. ανήλθε στους 22.822 έναντι 20.229 κατά τον μήνα Αύγουστο, ενώ το Σεπτέμβριο του 2013 ο αριθμός των ενεργών κωδικών ήταν στους 29.044. Τον Σεπτέμβριο 2014 δημιουργήθηκαν 1.159 νέοι κωδικοί, έναντι 888 νέων κωδικών τον Αύγουστο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me