14/10/14

Οι τιμές των ακινήτων… πέφτουν για το χατίρι των κερδοσκόπων

Οι συμβολαιογραφικές πράξεις είναι μηδαμινές 

 14/10/2014 - 08:10

Ένα νέο sell off στην αγορά ακινήτων διαμορφώνουν οι αετονύχηδες, οι οποίοι από το παρασκήνιο πέρασαν στο προσκήνιο... 
Κλίμα υποτιμητικής κερδοσκοπίας διαμορφώνουν στην αγορά ακινήτων οργανωμένα γραφεία σε συνεργασία με τα γνωστά «κοράκια» που εμφανίζονται στους πλειστηριασμούς.

Σχεδόν καθημερινά οι ιδιοκτήτες ακινήτων «βομβαρδίζονται» με τιμές που κατρακυλούν και όλοι δήθεν σπεύδουν να πουλήσουν το ακίνητο τους.
Ένα νέο sell off στην αγορά ακινήτων διαμορφώνουν οι αετονύχηδες, οι οποίοι από το παρασκήνιο πέρασαν στο προσκήνιο.
Ο κ. Γιώργος Ρούσκας αντιπρόεδρος του Σωματείου Συμβολαιογράφων Αθήνας μίλησε στο www.bankingnews.gr και έκανε λόγο για υποτιμητική κερδοσκοπία.
Πρόσθεσε ότι ασκείται ψυχολογική πίεση στους ιδιοκτήτες να ξεπουλήσουν όσο – όσο την περιουσία τους. Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Συμβολαιογράφων Αθήνας είπε ότι φέτος οι μεταβιβάσεις ακινήτων εμφανίζουν πτώση 90% σε σχέση με πέρυσι.
Ο κ. Γιώργος Ρούσκας ανέφερε επίσης ότι η προσέλευση των ενδιαφερόμενων για μεταγραφές ακινήτων στο υποθηκοφυλακείο της Αθήνας είναι μηδαμινές.
Τόνισε χαρακτηριστικά ότι στις 9 το πρωί ο αριθμός προτεραιότητας ανέρχεται μόλις στο 2 όταν στο πρόσφατο παρελθόν το χαρτάκι έγραφε 102!


Την ίδια άποψη διατυπώνουν στελέχη της κτηματαγοράς τα οποία με τη σειρά τους περιγράφουν την αδιαφορία των αγοραστών για τη συμμετοχή τους στον αρχικό πλειστηριασμό ο οποίος γίνεται στην αντικειμενική τιμή. Σε ποσοστό 99% οι πλειστηριασμοί κηρύσσονται άγονοι και ο αρμόδιος συμβολαιογράφος καθορίζει νέα ημερομηνία, ο οποίος να σημειωθεί θα ξεκινήσει από χαμηλότερη βάση. Τα «κοράκια» περιμένουν την τρίτη κατά σειρά διαδικασία που η τιμή του ακινήτου καθορίζεται από τις «ορέξεις» των παρευρισκόμενων.
Από τη διαδικασία των πλειστηριασμών απέχουν ακόμη και οι τράπεζες καθώς δεν θέλουν να βάλουν χρήματα στη διαδικασία αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι μεγάλο μέρος του κεφαλαίου θα δεσμευτεί για οφειλές προς το ΙΚΑ και την εφορία.
Η συνολική αξία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους οι Έλληνες ανέρχεται σε 520,4 δισ. ευρώ.
Η εκτιμώμενη αξία έχει υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές τιμές που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών.
Στη λίστα εμφανίζονται 492 ιδιοκτήτες ακινήτων που τιμολογούνται πάνω από 5 εκατ. ευρώ το ένα και η συνολική τους αξίας ανέρχεται σε 4,1 δισ ευρώ.
Οι πρόσφατες αλλαγές του ΕΝΦΙΑ που συνοδεύτηκαν με τη συμμετοχή και των αγροτεμαχίων στο συνολικό ποσό είσπραξης… ανακούφισε τους κατόχους ακριβών ακινήτων σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων.
Τα 282,5 δισ. ευρώ προέρχονται από ακίνητα που η αξία τους δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και ο συνολικός τους αριθμός φθάνει τα 5 εκατομμύρια.
Τα υπόλοιπα 562.380 ακίνητα κοστίζουν 237,9 δισ ευρώ. Συνολικά η περιουσία φορολογείται με συντελεστή 0,7% και προκύπτουν έσοδα περίπου 3,5 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me