Ένας ιερέας μέλος του Τάγματος των Φραγκισκανών και 20 περίπου χριστιανή απήχθησαν στη Συρία από το Μέτωπο αλ Νούσρα το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα.

«Δε γνωρίζουμε τι να κάνουμε, δε γνωρίζουμε σε ποιον να μιλήσουμε, δεν είμαστε σε θέση να έλθουμε σε επαφή με οποιονδήποτε» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, επικεφαλής της Κουστωδίας των Αγίων Τόπων (το τμήμα του Τάγματος των Φραγκισκανών στη Μέση Ανατολή ) που εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία.

Οι τζιχαντιστές που αιχμαλώτισαν τον ιερέα και τους χωρικούς τούς κατηγορούν ότι συνεργάζονται με την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, ανακοίνωσε ο Πιτσαμπάλα. Το Τάγμα αρνείται οποιαδήποτε συνεργασία με τη συριακή κυβέρνηση.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Fides, επικαλούμενο τον επίσκοπο Ζορζ Άμπου Κάζεν, τον εφημέριο του Χαλεπίου στη Συρία, μετέδωσε ότι 20 Χριστιανοί απήχθησαν μαζί με τον ιερέα.

«Ανάμεσα στους απαχθέντες βρίσκονται νέοι, τόσο αγόρια όσο και κορίτσια», δήλωσε ο επίσκοπος.
Ένα πρόσωπο από τους κόλπους της χριστιανικής κοινότητας είπε πως μέλη του Μετώπου αλ Νούσρα είχαν «εξοργιστεί με τον πατέρα Χάνα επειδή αρνήθηκε να τους δώσει ένα μέρος της συγκομιδής ελιών από τα χωράφια που ανήκουν στο μοναστήρι».

Διαφορετική εκδοχή εκδοχή δίνει ένας αντάρτης της αντιπολίτευσης που ισχυρίζεται πως οργάνωση ήθελε να πάρει υπό τον έλεγχό της ένα κτίριο του μοναστηριού στο οποίο κατοικούν πιστοί. Ο ιερέας προσέφυγε σε ένα θρησκευτικό δικαστήριο εναντίον του Μετώπου και δύο ημέρες αργότερα, εξαφανίστηκε, τόνισε ο ίδιος.