6/10/14

Το σχόλιο από τον Θαν. Στ. - ΧΑ: Χωρίς άμυνες σε νέο χαμηλό έτους

Θανάσης Σταυρόπουλος
t.stavropoulos@euro2day.gr
Δημοσιεύθηκε: 06 Οκτωβρίου 2014 - 17:51

ΧΑ: Χωρίς άμυνες σε νέο χαμηλό έτους


Ο πέμπτος χαμηλότερος τζίρος της χρονιάς στην πρώτη μέρα εφαρμογής της εκκαθάρισης σε Τ+2. Επιβαρύνει την τεχνική εικόνα το νέο χαμηλό 52 εβδομάδων για το Γενικό Δείκτη. Τα ανοικτά μέτωπα και η αδυναμία αντίδρασης των blue chips. 
Η πρώτη ημέρας αλλαγής του χρονικού διακανονισμού εκκαθάρισης των συναλλαγών από Τ+3 σε Τ+2, επιβεβαίωσε τους φόβους και των πλέον απαισιόδοξων, καθώς συνδυάστηκε με τον πέμπτο χαμηλότερο τζίρο του τρέχοντος έτους, αλλά και τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 15 συνεδριάσεων.

Η στήλη είχε επανειλημμένως επισημάνει τον κίνδυνο της απόφασης, η οποία θα έθετε "εκτός μάχης" το σύνολο των ενεργών traders, με ότι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται για τα χρηματιστηριακά γραφεία που είχαν σαν πελατειακό κορμό τους παίκτες που συνέχιζαν να δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. με ορίζοντα την βραχυπρόθεσμη πίστωση του Τ+3.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων παραγόντων της Αγοράς, οι ΑΧΕ που δεν έχουν πελατολόγιο που δραστηριοποιείται στις ξένες Αγορές, αλλά και τα χρηματιστηριακά γραφεία που δεν έχουν πρόσβαση σε ξένα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. (σημαντικό κομμάτι των ξένων το έχουν απορροφήσει τα "Remote Members"), θα έχουν πρόβλημα στο λίαν προσεχές μέλλον. Άλλωστε όλο και περισσότερες ΑΧΕ σκέφτονται την μετατροπή τους σε ΑΕΠΕΥ.

Επίσης αποδείχθηκε λάθος το σκεπτικό όσων υποστήριζαν ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των παικτών βραχυπρόθεσμου ορίζοντα θα είχε ανοίξει λογαριασμούς "margin" και έτσι δεν θα επηρεαζόταν από μία τέτοια αλλαγή. Όμως, όταν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α. το 89,7% των χαρτοφυλακίων έχουν τρέχουσα αξία χαμηλότερη από 9000 ευρώ, ποσοστό σταθερό κατά το τελευταίο 12μηνο και όχι μόνο, πράγμα που σημαίνει ότι οι βασικές τους θέσεις είναι σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης που δεν ακολούθησαν στην άνοδο που σημειώθηκε από το Καλοκαίρι του 2012 αι βέβαια αυτά τα χαρτοφυλάκια τι "margin" θα μπορούσαν να έχουν ανοίξει και σε ποιες ΑΧΕ;

Από την άλλη και η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, απλά πρόσθεσε στα συμπεράσματα που έχουν δώσει όλες οι προηγούμενες συνεδριάσεις.
Ακόμα και όταν το διεθνές κλίμα συνηγορεί για μία ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει βυθισμένο στην εσωστρέφεια, με εμφανή την έλλειψη αγοραστών, αλλά και την διακριτική παρουσία εν δυνάμει πωλητών, που δείχνουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο της βραχυμεσοπρόθεσμης τάσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me