6/10/14

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ο προϋπολογισμός

Με ανάπτυξη 2,9%(!), υπερβολικό πρωτογενές πλεόνασμα και φοροελαφρύνσεις κλείνει ο προϋπολογισμός 
sofokleousin.gr
Με ένα ακόμη υπερβολικό πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη πέραν πάσης αισιοδοξίας επιχειρεί να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2015 η κυβέρνηση, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα. 

Στόχος είναι η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,9%(!) του ΑΕΠ και ανάπτυξη στο 2,9% του ΑΕΠ για το 2015.  

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταβάλλει μια συστηματική προσπάθεια να προβάλει την εικόνα μιας βελτιωμένης οικονομικής πορείας ακόμη και αν η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας από το "όνειρο θερινής νυκτός" της κυβέρνησης. 

Το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα και μάλιστα μεγάλο, όχι από "καθαρά" στοιχεία, καθώς εάν δεν είχε γίνει δραστική περικοπή των δαπανών στο Δημόσιο, άτυπη στάση πληρωμών και υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας, τότε θα εμφανιζόταν έλλειμμα και μάλιστα μεγάλο.
Δείτε εδω το προσχέδιο του προϋπολογισμού
Το οικονομικό επιτελείο με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να καλλιεργήσει στην κοινή γνώμη και τους δανειστές την πεποίθηση ότι η αυστηρή πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια μέσω του Μνημονίου έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια ενδεχόμενη πρόωρη αποδέσμευση από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΔΝΤ.
Το μήνυμα που θέλει να περάσει η ηγεσία του του υπουργείου Οικονομικών μέσω του νέου προϋπολογισμού είναι το τέλος της εξαετούς ύφεσης, προβλέποντας οριακή ανάπτυξη 0,6% το 2014, και επιτάχυνση στο 2,9% του ΑΕΠ το 2015. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στις ενδείξεις σταθεροποίησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, στην ανάκαμψη των επενδύσεων και στην αύξηση των εξαγωγών.
Όσον αφορά στην ανεργία, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό και καλύτερο από το 2013. Το μέσο ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, περίπου, στο 27%. Σε εθνικολογιστική βάση, θα διαμορφωθεί στο 24,5%, από 25,8% το 2013.
Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για σταδιακή ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των πολιτών. Οσον αφορά στο χρέος για το 2015 προβλέπεται στα 316 δισ. ευρώ (168% του ΑΕΠ) έναντι 318,6 δισ. ευρώ (175% του ΑΕΠ) το 2014. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο περιθώριο της παρουσίασης του προσχεδίου στο υπουργείο Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπλέον φοροελαφρύνσεις που θα αφορούν σε φυσικά πρόσωπα.
Όπως έγινε γνωστό το κονδύλι για τα αναδρομικά των ενστόλων φτάνει τα 541 εκατ. ευρώ και αφορά δύο πράγματα. Πρώτον την καταβολή αναδρομικά από τον Ιούλιο, των μισθών που θα αποκατασταθούν στα επίπεδα προ των περικοπών και δεύτερον την καταβολή των αναδρομικών σε άγνωστο χρονικό ορίζοντα αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2015.


Ο προϋπολογισμός του 2015
-Πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ (από 2% εφέτος)
-Ελλειμμα κρατικού Προϋπολογισμού: 0,2% (από 0,8% εφέτος)
-Δημόσιες Επενδύσεις: +11,7%
-Ιδιωτική κατανάλωση: +1,6%
-Δημόσια κατανάλωση: -2%
-Αύξηση ΑΕΠ: 2,9% (από 0,6% φέτος)
Οι τρεις φοροελαφρύνσεις-στηρίγματα
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει τρεις φοροελαφρύνσεις. Πρόκειται για: 
-Mείωση κατά 30% από τον Ιανουάριο της εισφοράς αλληλεγγύης.
-Μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αρχής γενομένης από τις 15 Οκτωβρίου 2014.
-Διατήρηση του ΦΠΑ εστίασης στο 13% και το 2015.
-Θέσπιση ρύθμισης για την τμηματική εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο σε μεγάλο αριθμό δόσεων. 
Τα έσοδα του προϋπολογισμού θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 515 εκατ. ευρώ καθώς από τα 54,890 δισ. που αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος το 2015 προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 55,405 δισ. ευρώ. 
Τα έσοδα από τους άμεσους φόρους αυξάνονται το 2015 κατά 805 εκατ. ευρώ ή 3,8%. Τα έσοδα από την έμμεση φορολογία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 930 εκατ. ευρώ ή 3,8%.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me