2/10/14

ΧΑ: Ψάχνει στηρίγματα και… αισιοδοξία

Μιχαήλ Γελαντάλις Μιχαήλ Γελαντάλις
Δημοσιεύθηκε: 02 Οκτωβρίου 2014 - 09:59



Τα νέα κομμάτια του πολιτικού παζλ αποτιμά η αγορά. Οι προβληματισμοί από τη χθεσινή εικόνα και το «bull trap». Στήριξη στις ανακοινώσεις Ντράγκι ψάχνει η αγορά καθώς συνεχίζεται το μπρα ντε φέρ Βερολίνου-Φρανκφούρτης για τη νομισματική πολιτική. 
Αιφνιδιασμός Σαμαρά - Βενιζέλου από τη μία, βαριές απώλειες στη Wall από την άλλη. Και στη μέση τα δώρα Ντράγκι - ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες και έμμεσα προς τη συγκυβέρνηση.
Παραμένει ρευστό το περιβάλλον εντός κι εκτός, με το Χ.Α. να γυρνά από τα αρχικά υψηλά των 1.094,04 έως τα χαμηλά των 1.057,66 μονάδων και να κλείνει οριακά πιο πάνω, στις 1.058,78 μονάδες.



"Ανοδική παγίδα" σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος εστιάζοντας στην... ψυχρολουσία των πρωινών αγοραστών και στον εγκλωβισμό όσων ακολούθησαν μέχρι τα μέσα της συνεδρίασης. Και έτσι είναι, με τον FT25 από τις 356,44 έως τις 344,89 και τελικά στις 345,67 μονάδες και τον Τραπεζικό από τις 151,94 έως τις 146,33 και τελικά στις 147,67 μονάδες.

Με την αξία των συναλλαγών στα 131,4 εκατ. ευρώ με 117,6 εκατ. μετοχές, στοιχεία που ενισχύουν την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως εχθές έγινε και διανομή χαρτιών (προς τα υψηλά του πρώτου μισού) αλλά και μάζεμα προσφοράς (προς τα χαμηλά του δεύτερου).

Με τις τράπεζες να επιβεβαιώνουν την εκτίμηση και τα πονταρίσματα όσων διακρίνουν... διέξοδο στις ενέργειες της ΕΚΤ, την Πειραιώς (5,22% στο 1,41 ευρώ με αποτίμηση 8,60 δισ. ευρώ) να ισχυροποιεί τη θέση της (βραχυπρόθεσμα ), την Εθνική (0,86% στα 2,34 ευρώ, 8,27 δισ. ευρώ) να χάνει έδαφος και την Alpha Bank (3,42% στο 0,635 ευρώ, 8,11 δισ. ευρώ) να πλησιάζει επικίνδυνα και να διεκδικεί τη δεύτερη θέση από την Εθνική.

Ανταγωνισμός 3 εισηγμένων συνολικής χρηματιστηριακής αξίας 24,98 δισ. ευρώ και στάθμισης σχεδόν στο... μισό του καλαθιού των βασικών δεικτών.

Αναμφίβολα η μεγάλη εικόνα της αγοράς παραμένει πτωτική(*), ωστόσο κινήσεις στο πολιτικό μέτωπο όπως η χθεσινή κι ενέργειες ουσιαστικές όπως της ΕΚΤ μπορεί να δημιουργήσουν κλίμα πρόσφορο για ανοδικές αντιδράσεις, ευκαιρίες πώλησης σε ανώτερες τιμές, μείωση της θέση μας με καλύτερες προϋποθέσεις.

Ο Φίλιππος Πανταζής αναλύει τις πολιτικές εξελίξεις μετά τον αιφνιδιασμό Σαμαρά - Βενιζέλου, ωστόσο σημαντικότερη είναι η μάχη μεταξύ ΕΚΤ -  Βερολίνου με την προσπάθεια του Παρισιού (να χαλαρώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας, κυρίως στο θέμα του ελλείμματος) να διευκολύνει έμμεσα έστω τους χειρισμούς της Αθήνας.

Τι θα βγει από όλα αυτά θα φανεί σύντομα, καθώς νωρίς το απόγευμα ο Μ. Ντράγκι προχωρά ακόμη ένα βήμα παραπέρα, αλλά με τη Wall σε...τριψήφια διόρθωση και τον DAX στη Φρανκφούρτη να γλυστρά προς τις 9.382 μονάδες (-0,97%) με κάτω όριο συναγερμού-στήριξης τις 9.100 μονάδες, όπως έχει μετρήσει ο φίλος Βασίλης Μαρκάκης.

Στο Χ.Α. η bull trap, που σημείωνε ο Θανάσης, ωστόσο η πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων εξαντλεί το περιθώριο του Τ+3, με τη χθεσινή συνεδρίαση ως πρώτη αυτής της φάσης κινήσεων.
Πέραν των τραπεζών, η ΔΕΗ αδειάστηκε με αφορμή και τη σημαντική επιβάρυνση λόγω των οφειλών δισ. ευρώ, έως τα 8,96 με τελική τιμή στα 9,05 ευρώ.

Εντυπωσιακά γυρίσματα σε μετοχές-σηματωρούς με ενδεικτική την περίπτωση των ΕΧΑΕ (από τα 6,24 στα 5,86, τελική τιμή 5,87 ευρώ), ΤΕΝΕΡΓ (από τα 3,19 στα 3,03 ευρώ χαμηλό ημέρας) αλλά και ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ με διακύμανση που παραπέμπει και σε προσπάθεια εξόδου σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές αλλά και σε κίνηση εισόδου σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα. Τις μετοχές-σηματωρούς καλό θα ήταν να τις δούμε συνολικά, δλδ. στο περιθώριο των συνεδριάσεων Τετάρτης - Παρασκευής.

Το σημαντικότερο από τη χθεσινή συνεδρίαση είναι πως δεν σημειώθηκαν νέα χαμηλά και ο τραπεζικός δείκτης έστω και ενδοσυνεδριακά αντέδρασε προς το εύρος των 150-155 μονάδων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me