13/10/14

ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ και Χ.Α. από τον κ.Μάνο Χατζηδάκη

ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ και Χ.Α.: Το ενδεχόμενο αποφυγής των προώρων εκλογών σαφώς θα ήταν προτιμότερο για την Αγορά αφού θα έδινε χρόνο για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών..



ΤΗΝ συνέχιση της προσπάθειας στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και την ομαλή ροή ρευστότητας τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2016.

Από την στιγμή που το σκηνικό παραμένει ασαφές η Αγορά εξετάζει τα εξής βασικά (μετεκλογικά) ενδεχόμενα:

Αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις: Πρόκειται για το δυσμενέστερο σενάριο το οποίο θα έβαζε την αγορά σε μόνιμη κατάσταση φθοράς.

Η εσωστρέφεια και το πάγωμα των επιχειρηματικών εξελίξεων σε κάθε μέτωπο θα ήταν από τα βασικά χαρακτηριστικά της οικονομικής συγκυρίας.

Κυβέρνηση με αυτοδυναμία Σύριζα:  Η ανάληψη των καθηκόντων των νέων στελεχών της κυβέρνησης θα χρειαστεί χρόνο πηγαίνοντας πίσω αποφάσεις και σχέδια.
ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ και Χ.Α.(Ι): Αντίστοιχα θα χρειαστεί χρόνος για να υπάρξει κάποιο πλαίσιο επικοινωνίας με την Τρόικα. Η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έλυνε μεν την εκλογική εσωστρέφεια...

Ωστόσο η Αγορά θα περίμενε έως ότου αποσαφηνιστούν πλήρως οι προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης και θα αξιολογούσε ανάλογα το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων.

Σχηματισμός κυβέρνησης με την συμμετοχή πολλών κομμάτων: Θα έδινε ένα τόνο αισιοδοξίας στην Αγορά καθώς η προγραμματική ατζέντα θα είχε ευρύτερες αποδοχές ακόμα και σε θέματα όπου πιθανόν να αποτελούσαν ταμπού μέχρι πρότινος...

Ισχυρότερη δύναμη διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και οι αποφάσεις θα είχαν μεγαλύτερη δεσμευτική ισχύ. Από την άλλη πλευρά τα πρόσφατα εγχειρήματα πολυκομματικών κυβερνήσεων έδειξαν ότι υπάρχει δυστοκία στην ταχύτητα λήψης αποφάσεων.
ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ και Χ.Α.(ΙΙ):Κοινή συνισταμένη των παραπάνω ενδεχομένων είναι ο χρόνος. Πέρα από οτιδήποτε προκύψει ο χρονικός ορίζοντας στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν είναι μικρότερος από τρεις μήνες.

Και τρεις μήνες στις αγορές θεωρούνται άπειρος χρηματιστηριακός χρόνος. Σε κάθε περίπτωση σε μια αγορά που διψά για νέα η αναμονή δεν είναι η καλύτερη δυνατή εξέλιξη.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ''σοφιστικέ'' επενδυτές ενεργούν με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο έχοντας μια βασική αρχή «better safe than sorry» - «καλύτερα σίγουρος παρά μετανιωμένος». Και μάλλον αυτή την φορά δεν θα έχουν άδικο. 


Από την εφημερίδα ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me