7/10/14

ΟΙ ειδικοί σχολιάζουν γράφοντας...

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ σχολιάζουν γράφοντας: 

Στο ναδίρ βρίσκονται τα αντανακλαστικά του ΧΑ, καθώς συνεχίζεται η πλαγιοκαθοδική κίνησή του και καταγράφονται αρνητικές επιδόσεις ρεκόρ για το τελευταίο δωδεκάμηνο, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.


Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης διαδικασίας αποεπένδυσης των επενδυτικών φορέων εξωτερικού, αποκαλύπτοντας έτσι την επενδυτική τους φυσιογνωμία που δεν χαρακτηρίζεται από τη μεσομακροπρόθεσμη διακράτηση των θέσεών τους.

Αντιθέτως, η συντήρηση του πολιτικού κινδύνου, έστω και αν μετατέθηκε για το 1ο τρίμηνο του 2015, καθοδηγεί ένα σημαντικό αριθμό από αυτούς σε ρευστοποιήσεις Δεικτοβαρών τίτλων, Τραπεζικών και μη, αγνοώντας τα τυχόν θετικά θεμελιώδη στοιχεία για κάποιους από αυτούς.

Επιπλέον, η αποεπένδυση καθοδηγείται από δύο ακόμη παράγοντες:

Την διαμόρφωση ασθενέστερης ισοτιμίας στη σχέση του ευρώ με το δολάριο, γεγονός που ωθεί τα δολαριακής προέλευσης funds σε μερική τουλάχιστον ρευστοποίηση θέσεων από μετοχικές θέσεις σε ευρώ, για να αποφύγουν την περαιτέρω διάβρωση των τοποθετήσεών τους.

Τις ανακοινώσεις Draghi, σε σχέση με τη συμμετοχή Ελληνικών Τραπεζών στην παροχή ρευστότητας που σε δεύτερο χρόνο διευκρινίστηκε ότι έχουν ως προαπαιτούμενο τη διατήρηση της Ελληνικής Οικονομίας σε πρόγραμμα επιτήρησης...

Δεδομένο που η Ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει, εκτιμώντας ότι οι Αγορές θα ανταποκριθούν σε αιτήματα αναχρηματοδότησης σειρών ομολόγων στη λήξη τους.

Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα επί πλειάδας θεμάτων συνεχίζονται και τα γεωπολιτικά ζητήματα παραμένουν σε οξύτητα. 

Έτσι, δεν διαφαίνεται ότι υπάρχουν δεδομένα που θα καλλιεργήσουν αισιοδοξία ώστε να θεωρηθεί ότι η παραδοχή ρυθμού ανάπτυξης 2,9% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015 είναι ρεαλιστική.

Η πλαγιοκαθοδική κίνηση όμως συνοδεύεται αυτή τη φορά και με την υποχώρηση της αξίας των συναλλαγών καθώς κρίθηκε ότι σε αυτή τη συγκυρία η εκκαθάριση των συναλλαγών πρέπει να διενεργείται στο διήμερο αντί του παγιωμένου επί χρόνια τριημέρου. 

Αποθαρρύνονται έτσι ακόμη περισσότερο οι βραχυχρόνιες κινήσεις που διενεργούσαν κάποιοι επενδυτές, εν γνώσει του υψηλού επενδυτικού κινδύνου που αναλάμβαναν...

Χωρίς να θεσμοθετείται οποιοδήποτε κίνητρο ενθάρρυνσης της συμμετοχής επενδυτών μακράς πνοής με στόχο τη διατήρηση της ημερήσιας αξίας των συναλλαγών σε τριψήφια επίπεδα.

Ενόψει των παραπάνω δεδομένων, και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, δύσκολα μπορεί να αποφευχθεί η διάσπαση των 1000 μονάδων τις επόμενες ημέρες...

Καθώς ακόμη και ο "από μηχανής θεός", στις υποθέσεις της αρχαίας τραγωδίας, μοιάζει απίθανο να παρουσιαστεί στο εγγύς τουλάχιστον μέλλον στα δρώμενα της Ελληνικής Οικονομίας για να ανακτηθεί η θετική ψυχολογία (!)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me