13/10/14

ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Κόβονται μαθήματα στο Δημοτικό

Λιγότερα μαθήματα και περισσότερη απασχόληση των μαθητών στον αθλητισμό και στην καλλιτεχνική παιδεία προγραμματίζει το υπουργείο Παιδείας για τα παιδιά των δημοτικών σχολείων, τα οποία έχουν για την ηλικία τους ένα εξαντλητικό σχολικό πρόγραμμα.

Σκοπός του υπουργείου Παιδείας, όπως είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, είναι οι μαθητές να διδάσκονται λιγότερα μαθήματα ανάλογα με την τάξη, ώστε να έχουν χρόνο για δημιουργική απασχόληση με τον αθλητισμό, τη μουσική και γενικότερα την καλλιτεχνική παιδεία.
Μάλιστα ο ίδιος τόνισε ότι αυτό θα γίνει σύντομα, ορίζοντας μάλιστα ως χρόνο αλλαγής του σχετικού νόμου τον Ιανουάριο και αφού προηγηθεί ένας διάλογος τριών μηνών με τους αρμόδιους φορείς και την εκπαιδευτική κοινότητα.
Οπως τόνισαν στο «Εθνος» παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, αυτή τη στιγμή βασική σκέψη είναι η μείωση των μαθημάτων στο δημοτικό, αλλά το ποια μαθήματα θα μειωθούν και πόσο θα το αποφασίσουν εκείνοι που θα συμμετάσχουν στον διάλογο καθώς και το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και πρώην υπουργοί Παιδείας, οι οποίοι θα κληθούν να πάρουν θέση.
Κόβονται μαθήματα στο Δημοτικό
«Το να έχεις τόσο πολλά μαθήματα στο δημοτικό είναι απόδειξη ότι είσαι για το τρελοκομείο, είναι απόδειξη ότι για κάποιον άλλο δουλεύεις, όχι για τα παιδιά. Και αυτό θα αλλάξει», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος και υπογράμμισε: «Θα εισηγηθούμε στη Βουλή, μετά από διάλογο τριών μηνών, τις αλλαγές για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, που διαμορφώνει τους σύγχρονους πολίτες, τους σύγχρονους Ελληνες.
Κόβονται μαθήματα στο Δημοτικό

Κατά βάση η φιλοσοφία της πρότασης που θα κάνω είναι λιγότερα μαθήματα, περισσότερη ενασχόληση με ζητήματα που ολοκληρώνουν το παιδί. Ενας φίλος μου ζωγράφος μού είπε ότι το παιδί του φιλοξένησε ένα Γερμανάκι. Εγώ δεν ήξερα ότι γίνονται ανταλλαγές και μαθητών. Και το Γερμανάκι φρικάρισε όταν είδε τι κάνει το δικό μας παιδί.

Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε όλο τον πίνακα.
Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε όλο τον πίνακα.
Δηλαδή να γυρίζει από το σχολείο και μέχρι τις εννιά το βράδυ να έχει διάβασμα. Και είπε ότι «εμείς δεν τα κάνουμε αυτά, εμείς έχουμε λιγότερη δουλειά, αλλά πιο παραγωγική».

Σκληρά εργαζόμενοι

Οι Ελληνες μαθητές εντάσσονται στην κατηγορία των «σκληρά εργαζόμενων», κάτι που ισχύει ακόμη και για τα μικρά παιδιά του δημοτικού, τα οποία έχουν ν΄ αντιμετωπίσουν ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα στο σχολείο από 23-25 ώρες έως 28-30 ανάλογα με την τάξη, τον τύπο του σχολείου και τα επιπλέον μαθήματα που έχουν επιλέξει. Σε καθημερινή βάση οι μαθητές των δημοτικών ξυπνούν γύρω στις 7-7.30. Το σχολείο αρχίζει γύρω στις 8.15. Ακολουθεί ένα περίπου εξάωρο μάθημα.

Μετά σπίτι και φαγητό αν προλάβουν, γιατί συνήθως έχουν κάποια ενασχόληση, ξένη γλώσσα, αθλητισμό, μουσική.Υστερα από μερικές ώρες ξεκινά η προετοιμασία για την επόμενη σχολική ημέρα. Για να καταλήξουν κατάκοποι για ύπνο γύρω στις 9 με 10 το βράδυ.

Στόχος του υπουργείου είναι και μέσα από το πρόγραμμα για το «Κοινωνικό σχολείο» τα παιδιά να έχουν χρόνο να ενημερώνονται για θέματα όπως η διατροφή, η άθληση, η αισθητική, ο ρατσισμός, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το κάπνισμα κ.ά.

Χθες ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι γίνεται προσπάθεια ώστε να εξοικονομηθούν κάποια επιπλέον κονδύλια από το ΕΣΠΑ ώστε να ενισχυθεί το πρόγραμμα σίτισης των μαθητών που έχουν ανάγκη.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me