10/10/14

Πέντε εβδομάδες πτώσης στο Χρηματιστήριο

Θανάσης Σταυρόπουλος Θανάσης Σταυρόπουλος
Δημοσιεύθηκε: 10 Οκτωβρίου 2014 - 17:57 | Τελ. Ενημ.: 10 Οκτωβρίου 2014 - 18:32


Σε χαμηλά 13 μηνών υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος υποχώρησε δις στις 998 μονάδες για να αντιδράσει, επιστρέφοντας σε τετραψήφια νούμερα. Στο 26% οι απώλειες για ΓΔ από τα υψηλά της 18ης/3, στο 36% για τις τράπεζες. Σε νέο ιστορικό χαμηλό ο τίτλος της Eurobank.
Καθαρά πτωτική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς χθες το βράδυ η Wall Street πήρε πίσω "εντόκως" τα σημαντικά κέρδη της Τετάρτης και με το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα να επιδεινώνεται σημαντικά.
Θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της εικόνας των μεγάλων διεθνών Αγορών (πολλοί διαχειριστές κλείνουν βιβλία τον Νοέμβριο και δεν αποκλείεται να προχωρούν σε σταδιακή καταγραφή σημαντικών κερδών), οι ξένοι διαχειριστές θα θέσουν σαν πρώτη προτεραιότητα την μείωση θέσεων από Αγορές που χαρακτηρίζονται για την "στενή τους θύρα εξόδου" και μία από αυτές είναι και το Ελληνικό Χρηματιστήριο (!)
Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά και ξεκινώντας από τα πολλά στατιστικά στοιχεία, η εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν η πέμπτη συνεχόμενη πτωτική και η οποία αφαίρεσε 4,27% από τον Γενικό Δείκτη και 4,67% από τον Δείκτη των Τραπεζών.
Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών, μειωμένη κατά 17% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, διαμορφώθηκε στα 104 εκατ. ευρώ.
Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 13,57% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 24,73%.


Αξίζει να σημειωθεί ότι για να συναντήσουμε πέντε συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, θα πρέπει να ανατρέξουμε στην περίοδο 21/3 έως και 5/4/2014 (!)
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 998,68 μονάδες (-2,57%). Αξίζει μάλιστα να τονιστεί ότι ο Δείκτης σημείωσε διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 998 μονάδων πριν "αποφασίσει" μίνι αντίδραση. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1008,48 και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1004,88 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,97%.
Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 13 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 23/9/213 (990,32 μονάδες). Επίσης χαμηλό 13 μηνών δείχνει και το σημερινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό, καθώς η τελευταία φορά που ο Δείκτης "δοκίμασε" τιμές χαμηλότερα του 1000ρικου, ήταν στις 30/9/2013, όταν και ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τις 997,67 μονάδες.
Από το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους που σημειώθηκε για τον Γενικό Δείκτη στις 18/3 (1369,56 μονάδες) οι απώλειες φθάνουν στο 26,13%, την ίδια ημερομηνία σημείωσε και το υψηλότερο κλείσιμο ο FTSE25 και οι απώλειες φθάνουν το 26,11%.
Απώλειες 35,92% σημειώνει ο Τραπεζικός δείκτης από το υψηλότερο κλείσιμο για το 2014 που σημειώθηκε στις 20/3 (211,3 μονάδες).

Η πορεία του Γενικού Δείκτη από τα υψηλά της 18ης Μαρτίου


Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου που διατηρούν επαφές με ξένους διαχειριστές, οι τελευταίοι συνεχίζουν να δηλώνουν εξαιρετικά ανήσυχοι στην πιθανότητα η Ελλάδα να βγει νωρίτερα από το πρόγραμμα διάσωσης, έστω και αν αυτό θα ωφελούσε βραχυπρόθεσμα τον υπάρχοντα Κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς θα ενταθούν οι ανησυχίες για το κατά πόσο θα προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, οι ιδιωτικοποιήσεις και βέβαια θα τεθεί σε δοκιμασία η ικανότητα της Χώρας να χρηματοδοτηθεί μόνη της, μέσω των Αγορών και χωρίς τη βοήθεια των εταίρων της.
Μάλιστα αρκετοί διαχειριστές τονίζουν την ότι θα ήταν λάθος εφησυχασμός να αγνοήσει κανείς την πιθανότητα η τελευταία διεύρυνση του Ελληνικού spread να προμηνύει ένα νέο κύμα "αναταραχών" στην Ευρωπαϊκή κρίση, όταν μάλιστα όλοι οι δείκτες είτε επιδεινώνονται, είτε παραμένουν ανησυχητικά αδύναμοι.
Από την άλλη και για όσους ακόμα ασχολούνται με τις εταιρείες που διαθέτουν την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στο Χ.Α., σήμερα η Εθνική (7,7 δισ) έκανε την νέα ανατροπή περνώντας, έστω και με "σκληρό φώτο - φίνις" στην πρώτη θέση, αφήνοντας στην δεύτερη θέση την Alpha Bank (7,6 δισ) και στην τρίτη την Πειραιώς (7,3 δισ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Στο "βαθύ κόκκινο" ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, περίπου η ίδια εικόνα και στην Ευρώπη, ενώ με μικτά πρόσημα (μετά το χθεσινό sell off) ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, με τον δείκτη Nasdaq να κατευθύνεται προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση του στα τελευταία δύο χρόνια και τον Standard & Poors 500 Index να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο.
 
Σε "bear market" κινείται το Brent, εν μέσω ανησυχιών πως η αύξηση των προμηθειών θα υπερκαλύψει την ζήτηση. Εν τω μεταξύ, στο υψηλότερο επίπεδο από το Καλοκαίρι του 2013 σκαρφάλωσε το Σεπτέμβριο η παραγωγή του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών. Η παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 402.000 βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα στα 30,47 εκατ. βαρέλια. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση της παραγωγής σε Ιράκ και Λιβύη. Την ίδια στιγμή, η Σαουδική Αραβία μείωσε την παραγωγή της κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα.
 
Ξεκινώντας από την Ασία, ο δείκτης Nikkei κατέγραψε χαμηλό δύο μηνών στις 15.304 μονάδες, εν μέσω κινήσεων κατοχύρωσης κερδών και ανησυχιών για πιθανή ενίσχυση του γιεν, με τις εξαγωγικές εταιρείες να σημειώνουν σημαντικές απώλειες.
 
Απώλειες και για τον Hang Seng, καθώς η Κυβέρνηση στο Χονγκ Κονγκ "πάγωσε" τις συζητήσεις με τους φοιτητές που είχαν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα σήμερα.
 
Πωλήσεων συνέχεια και στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια με όλο και περισσότερους αναλυτές να επικεντρώνουν τη κριτική τους στη λιτότητα που έχει επιβάλει η Γερμανία στους εταίρους της και η οποία έχει αρχίσει να έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην ίδια την Γερμανική οικονομία.
 
Μάλιστα, μετά το μπαράζ αρνητικών εκπλήξεων για τη Γερμανική οικονομία, η Κυβέρνηση της Χώρας προχώρησε σε υποβάθμιση και των δικών της στόχων ανάπτυξης.
 
Σε "bear market" δείχνει να εισέρχεται και ο Γερμανικός DAX. Όσο συνεχίζει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 9030 μονάδων, ενδυναμώνεται το σενάριο να μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 8800 και 8500 μονάδες.
 
Από την άλλη, το μεσημέρι της Κυριακής 26 Οκτωβρίου (12 μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης, ή 13:00 ώρα Ελλάδας) θα ανακοινώσει η ΕΚΤ τα αποτελέσματα των "stress tests". 
 
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν 0,5% το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν ότι οι τιμές θα διολισθήσουν κατά 0,7%. Τον Αύγουστο οι τιμές εισαγωγών είχαν υποχωρήσει 0,6%.
 
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές και όσον αφορά τον δείκτη - σηματωρό S&P 500, καθοδική διάσπαση της κρίσιμης στήριξης των 1926 μονάδων, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω διόρθωση προς τη ζώνη των 1904 -1897 μονάδων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me