12/10/14

ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ: Μπορούν οι 155 να γίνουν 180?

Δυο μήνες διορία έχουν στη διάθεσή τους τα τρία υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που ορίστηκαν από τον πρωθυπουργό, προκειμένου να έχουν καθαρή εικόνα για το εάν «βγαίνει» η προσπάθεια για τη συγκέντρωση των 180 ψήφων που απαιτούνται προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Μπορούν οι 155 να γίνουν 180;
Οι κ. Σταμάτης, Βορίδης και Λαζαρίδης έχουν ήδη ξεκινήσει τις παρασκηνιακές τους επαφές και άμεσα θα έχουν τα πρώτα αποτελέσματα. Το βέβαιον είναι ότι δεν βρίσκονται στο σκοτάδι, μετά και τα όσα ελέχθησαν κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή.

Οι τοποθετήσεις ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και η ψήφος ορισμένων εξ αυτών προκάλεσαν αλλαγές στα δεδομένα που ίσχυαν. Ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από την Κεντροδεξιά, αποσύνδεσαν πλήρως τη στάση που επέδειξαν κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής από τη θέση τους για το εάν θα πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή ή όχι.

Το γεγονός αυτό από μόνο του ερμηνεύθηκε από στελέχη της ΝΔ ως ένα βήμα προσέγγισης προς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία έχει τη σταθερή άποψη ότι οι πρόωρες εκλογές θα πρέπει να αποφευχθούν.

Τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού σημείωναν μετά την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ότι το αποτέλεσμα αλλά -κυρίως- οι τοποθετήσεις μελών του κοινοβουλίου επιβεβαίωσαν την εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται να βρεθούν οι 180 ψήφοι που απαιτούνται έτσι ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές τον προσεχή Μάρτιο.

Μπορούν οι 155 να γίνουν 180;
Το κλίμα
Μπορεί ωστόσο το κλίμα να φαντάζει σήμερα θετικότερο από ό,τι πριν από λίγες ημέρες, αλλά προϋπόθεση παραμένει η βελτίωση του πολιτικού κλίματος. Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος πρέπει να πείσουν μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες ότι το μείγμα πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει αλλάξει και πως τα μέτρα που θα προωθούνται προς ψήφιση στη Βουλή θα πρέπει να έχουν αποκλειστικά αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Οι φοροελαφρύνσεις που ήδη έχουν ανακοινωθεί αποτελούν ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν αρκεί για να μεταπεισθούν βουλευτές και να στηρίξουν την κυβέρνηση. Χρειάζονται όπως και οι ίδιοι παραδέχονται στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους κάτι περισσότερο προκειμένου να δικαιολογήσουν την αλλαγή της στάσης τους. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η απεμπλοκή του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, οι εξαγγελίες για μείωση των φορολογικών συντελεστών αλλά και τα θετικά στοιχεία της οικονομίας που θα εμφανίσει στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα βοηθήσουν αποφασιστικά. Σήμερα και με βάση τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, η εικόνα ανά πρόσωπο έχει ως εξής.

Μπορούν οι 155 να γίνουν 180;
Βύρων Πολύδωρας (Σκληρός αλλά προέχει η κομματική συνείδηση)
Καταψήφισε την κυβέρνηση και μίλησε με «σκληρή γλώσσα» κατά της πολιτικής που σήμερα ακολουθείται. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι στο τέλος θα κινηθεί με βάση την κομματική του συνείδηση και δύσκολα θα στηρίξει την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές.
Μίκα Ιατρίδη (Περιμένει την αλλαγή πολιτικής για να αποφασίσει)
Διαχώρισε με δηλώσεις της τη στάση της κατά την πρόσφατη ψηφοφορία από εκείνο που θα πράξει σε τέσσερις μήνες. Τόνισε ότι αναμένει την αλλαγή του μείγματος πολιτικής και την υιοθέτηση πιο φιλολαϊκών μέτρων. Γνωρίζει ότι το διαβατήριο για την επιστροφή της στη ΝΔ είναι η στήριξη της θέσης της κυβέρνησης για την προεδρική εκλογή.
Μπορούν οι 155 να γίνουν 180;
Γιώργος Κασαπίδης (Καταψήφισε αλλά υπολογίζεται στη πλειοψηφία)
Το τελευταίο διάστημα επέλεξε να μη συγκρουστεί με την κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχει καταψηφίσει κανένα νομοσχέδιο, ενώ πληροφορίες τον εμφάνιζαν να συζητά με τη ΝΔ και την αξιοποίησή του στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Την Παρασκευή καταψήφισε, αλλά ήδη υπολογίζεται στην πλειοψηφία, ως προς την προεδρική εκλογή.
Γιώργος Νταβρής (Δήλωσε «παρών» και ήρθε πιο κοντά στην... κυβέρνηση)
Το «παρών» ερμηνεύθηκε από πολλούς ως βήμα προσέγγισης με τη ΝΔ. Ιδεολογικά άλλωστε, δεν έχει να χωρίσει τίποτε με πολλούς εκ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Συνομιλεί τακτικά με υπουργούς και μάλιστα συζητούσε θετικά το να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Δ. Ελλάδας με τη στήριξη της ΝΔ.
Γιάννης Κουράκος (Υπενθυμίζει διαρκώς ότι είναι γέννημα - θρέμμα της ΝΔ)
Θα ακολουθήσει τον κ. Β. Πολύδωρα και είναι βέβαιον ότι θα έχει τις ίδιες -με τον πρώην υπουργό- συναισθηματικές φορτίσεις με δεδομένο ότι είναι γέννημα θρέμμα της ΝΔ, κάτι που υπενθυμίζει σε όλες τις συζητήσεις του.
Βασίλης Καπερνάρος (Νέο κόμμα με τον Μπαλτάκο ή αβέβαιο το μέλλον)
Είναι σε ανοιχτή «γραμμή» με τον κ. Τ. Μπαλτάκο για τη δημιουργία ενός νέου δεξιού κόμματος στην Ελλάδα. Εάν όμως αυτές οι συζητήσεις δεν οδηγήσουν σε αποτέλεσμα, τότε θα κληθεί να επιλέξει είτε την αποχώρησή του από την πολιτική, είτε την ένταξή του στη ΝΔ, μέσω της ψήφου του για Πρόεδρο Δημοκρατίας.
Χρυσούλα Γιαταγάνα (Τη χωρίζει... άβυσσος με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τη ΝΔ)
Δεν υπολογίζεται από τη ΝΔ, καθώς φέρεται να είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι τη χωρίζει άβυσσος σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο. Ηταν η μονή από τους ανεξάρτητους (προερχόμενους από τους ΑΝ.ΕΛ) βουλευτές που ζήτησε από το βήμα της Βουλής πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Γρηγόρης Ψαριανός (Προχθές «παρών» και πάντοτε κατά των πρόωρων)
Το «παρών» που ψήφισε την Παρασκευή ερμηνεύθηκε ως μη αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής και θεωρείται δεδομένο ότι ανήκει στην ομάδα των στελεχών που δεν πιστεύει στην αναγκαιότητα των πρόωρων εκλογών. Αλλωστε και μετά τη διαγραφή του από τη ΔΗΜΑΡ είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Βασίλης Οικονόμου («Ψηφίζει» υπέρ μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού)
Τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων, κάτι που σημαίνει ότι και ο ίδιος δεν επιθυμεί τις εκλογές. Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι τελικά θα συνταχθεί με την πλειοψηφία και θα ψηφίσει τον Φλεβάρη (ανάλογα βεβαία και με το πολιτικό κλίμα) για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Κατερίνα Μάρκου («Παρούσα» την Παρασκευή... προάγγελος «ναι» τον Φλεβάρη)
Στις θετικές ψήφους «μετρούν» και την ανεξάρτητη βουλευτή, καθώς κομματικοί παράγοντες της ΝΔ πιστεύουν ότι δεν επιθυμεί εκλογές και πως πολύ δύσκολα θα έλεγε «όχι» σε μια υπερκομματική υποψηφιότητα. Την Παρασκευή άλλωστε δήλωσε «παρούσα», κάτι που ερμηνεύθηκε ως κίνηση-προάγγελος της θετικής (για την κυβέρνηση) στάσης που θα τηρήσει τον Φλεβάρη.
Κων. Γιοβανόπουλος (Ψάχνει... γέφυρες για να μείνει στον πολιτικό στίβο)
Διαχώρισε πλήρως τη χθεσινή του ψήφο από τη στάση που θα τηρήσει στην προεδρική εκλογή. Θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξουν «γέφυρες» με τη ΝΔ, καθώς δεν νιώθει ότι είναι «περαστικός» από την πολιτική.
Μάρκος Μπόλαρης (Θέλει εκλογές για να τελειώνει και η ύφεση)
Αρνητικός δηλώνει, μέχρι αυτή την ώρα, σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή. Συνδέει ευθέως τη στάση του με τα όσα προωθούνται αυτή την περίοδο και ζητεί με τις εκλογές να μπει τέρμα στην υφεσιακή πολιτική.
Μίμης Ανδρουλάκης (Ο άγνωστος Χ στην πορεία προς την προεδρική εκλογή)
Παραμένει ένας από τους άγνωστους «χ» στην πορεία προς την προεδρική εκλογή. Στην κυβέρνηση πάντως δεν θεωρούν ότι υπάρχουν πιθανότητες να στηρίξει την άποψη για εκλογή Προέδρου από αυτή τη Βουλή.
Πέτρος Τατσόπουλος (Επιμένει να δηλώνει πιστός στο κόμμα με το οποίο εξελέγη βουλευτής)
Παρά τις διαφορές που τον χωρίζουν με τον κ. Τσίπρα, έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, διότι σε αυτό το κόμμα οφείλει την έδρα που έχει σήμερα ακόμη και ως ανεξάρτητος.
Οι αποφασισμένοι και τα διλήμματα των αναποφάσιστων
Θεοδώρα Τζάκρη (Ενα βήμα από την Κουμουνδούρου)
Βρίσκεται, όπως η ίδια έχει αφήσει να εννοηθεί, ένα βήμα πριν από την πολιτική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά συνέπεια, αυτό υποδηλώνει και τη στάση που θα τηρήσει στο κρίσιμο θέμα της προεδρικής εκλογής.
Θ. Παραστατίδης (Στενές σχέσεις με ΣΥΡΙΖΑ και Αλ.Τσίπρα)
Συγκαταλέγεται στις αρνητικές ψήφους, με δεδομένο τη σχέση που έχει ήδη με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Πάρις Μουτσινάς (Σταθερά αντίθετος στην εκλογή Προέδρου)
Εχει δηλώσει ότι επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης και με βάση αυτό το σκεπτικό θα σταθεί απέναντι στην προσπάθεια εκλογής Προέδρου.
Οδυσσέας Βουδούρης (Αμετακίνητος υπέρ των πρόωρων)
Ανήκει πλέον στο πολιτικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ και είναι βέβαιο ότι θα στηρίξει απόλυτα τη γραμμή των πρόωρων εκλογών.
Σπύρος Λυκούδης (Αλλη η ψηφο-φορία της Παρασκευής και... άλλη του Φλεβάρη)
Ανήκει στην ομάδα των βουλευτών που διαχωρίζουν πλήρως τη μια ψηφοφορία από την άλλη. Χθες δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Ραχήλ Μακρή (Ζητάει εκλογές και με αυτό το σκεπτικό θα κινείται)
Βρίσκεται ήδη καθ' οδόν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι η ίδια το αρνείται επισήμως. Σε κάθε περίπτωση η ψήφος της και χθες αλλά και τον Φλεβάρη θα είναι η ίδια. Ζητεί εκλογές και με βάση αυτό το σκεπτικό θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.
Παναγιώτης Μελάς (Θα επιλέξει ανάλογα με το πρόσωπο που θα προταθεί)
Ανήκει στους ΑΝ.ΕΛ, αλλά έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί μακριά από την κομματική «γραμμή» και να ψηφίσει τελικά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ολα εξαρτώνται από το πρόσωπο που θα προταθεί, έχει δηλώσει.
Μαρία Κόλλια (Κρατάει κλειστή την... ψήφο της η αντιπρόεδρος της Βουλής)
Η αντιπρόεδρος της Βουλής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, αλλά είναι γνωστό ότι διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την κομματική βάση της ΝΔ, κάτι που πιθανώς να συνυπολογίσει τον Φλεβάρη.
Γιάννης Σαραντάκος
saradakos@pegasus.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me