13/10/14

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας


sofokleousin.gr

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας
Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη, το δεύτερο κρούσμα του ιού Έμπολα στις ΗΠΑ, η συνεχιζόμενη αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ και τα νέα ευρύματα από τον τύμβο της Αμφίπολης μονοπωλούν το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ.
 1.Αυξημένους κινδύνους για «άνιση» και ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη για την παγκόσμια οικονομία «βλέπει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και καλεί τα κράτη να δώσουν προτεραιότητα στην ενίσχυση της ανάπτυξης. Στο τέλος της συνάντησης με τους υπουργούς οικονομικών στην Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι οι «συναλλαγματικές ισοτιμίες θα πρέπει να επιτρέπεται να ανταποκρίνονται στα μεταβαλλόμενα στοιχεία της οικονομίας». Η Διεθνής Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή (ΙΜFC) δεσμεύτηκε για την άνοδο της ανάπτυξης και τη δημιουργία μίας πιο «ισχυρής, ισορροπημένης βιώσιμης και με περισσότερες θέσεις εργασίας παγκόσμιας οικονομίας».

 2.Άγριο selloff στις αγορές της Μέσης Ανατολής καταγράφηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, σήμερα Κυριακή, σύμφωνα με το Bloomberg. Το ισχυρότερο πλήγμα δέχθηκε το Χρηματιστήριο του Dubai με απώλειες 6,5%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Ιουλίου. Σύμφωνα με τους αναλυτές οι αγορές βρίσκονται σε φάση εξαέρωσης καθώς η παγκόσμια οικονομία δείχνει αδύναμη και τα μέτρα στήριξης δεν αποδίδουν, ενώ ενισχύεται το γεωπολιτικό ρίσκο λόγω της επέλασης των τζιχαντιστών και της έλλειψης συνεννόησης για την αντιμετώπισή τους από τη Δύση και χώρες της περιοχής. Όπως επισημαίνουν αναλυτές το Dubai βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει με όλα τα μέσα του τζιχαντιστές και τις ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις όπως και την Αλκάιντα.


3.Ο ισχυρός τυφώνας Βονγκφόνγκ έπληξε σήμερα την καρδιά της Ιαπωνίας αφού έχει ήδη προκαλέσει τον τραυματισμό τουλάχιστον 44 ανθρώπων ενώ αγνοείται η τύχη ενός Κινέζου ο οποίος παρασύρθηκε από τα κύματα, έγινε γνωστό από τις αρχές και μέσα ενημέρωσης.


4.Η Τουρκία αποφάσισε να επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές βάσεις της για να πολεμήσουν εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), δήλωσε χθες, Κυριακή, ένας αμερικανός αξιωματούχος καθώς η Ουάσινγκτον έσπρωχνε τις τελευταίες ημέρες την Άγκυρα να εμπλακεί περισσότερο στη μάχη εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Συρία.


5.Άρθρο που φέρεται να έχει γράψει ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζον Κάντλι αναρτήθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό που διατηρεί το Ισλαμικό Κράτος, Dabiq, ενώ μόλις λίγη ώρα αργότερα ανέβηκε στο διαδίκτυο και νέο βίντεο με τον όμηρο των τζιχαντιστών. Το όνομα του περιοδικού προέρχεται από μία μικρή πόλη στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία και όπως εκτιμούν οι αρχές, για το Ισλαμικό Κράτος έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία, αφού αποφάσισαν να «βαφτίσουν» το προπαγανδιστικό τους όργανο έτσι.

6.Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, κήρυξε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή. «Αυτή η νίκη αποτελεί έναν θρίαμβο για τους αντι-ιμπεριαλιστές και τους αντι-αποικιοκράτες», είπε ο Μοράλες από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου στους χιλιάδες υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν τη νίκη.


7. Μία νοσηλεύτρια στο Τέξας των ΗΠΑ προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα ενώ φρόντιζε τον Λιβεριανό ασθενή, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα πέθανε εξαιτίας του ιού. Το νέο αυτό κρούσμα αυξάνει τις ανησυχίες σχετικά με το πώς παραβιάστηκαν οι ιατρικές οδηγίες που είχαν δοθεί με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, καθώς όπως έγινε γνωστό η ασθενή φορούσε κανονικά την ειδική στολή. Η διοίκηση του Νοσοκομείου Texas Health Presbyterian Hospital στο Ντάλας, όπου ανακοινώθηκε την Κυριακή το νέο αυτό περιστατικό, έχει ήδη δεχθεί επικρίσεις σχετικά με τον χειρισμό της κατάστασης.


8. Να διαλύσουν οδοφράγματα στην καρδιά της επιχειρηματικής συνοικίας του Χονγκ Κονγκ, προσπάθησαν σήμερ εκατοντάδες άγνωστοι, συμπλεκόμενοι με τους διαδηλωτές που τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχουν καταλάβει τους δρόμους. Μάλιστα, μερικοί από τους αντιδιαδηλωτές φορούσαν μάσκες.


9. Η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ σηματοδοτούν ότι είναι διατεθειμένα να επιτρέψουν μείωση των τιμών πετρελαίου προκειμένου να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην αγορά μαύρου χρυσού και να αντιμετωπίσουν την επέκταση των ανταγωνιστών (κυρίως των ΗΠΑ που αυξάνει κατακόρυφα την παραγωγή πετρελαίου με την σχιστολιθική επανάσταση). Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι του Ριάντ, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με παράγοντες της αγοράς, δήλωσαν ότι μπορούν να αποδεχθούν χαμηλότερες τιμές μαύρου χρυσού και μάλιστα για παρατεταμένη χρονική περίοδο, εγκαταλείποντας τη συνήθη πρακτική των μελών του καρτέλ για συνεργασία με στόχο την στήριξη των τιμών.


10. Το εντυπωσιακό μωσαϊκό της Αμφίπολης αποκαλύπτεται στο πλήρες μέγεθός του. «Πρόκειται για ένα μωσαϊκό 3 μέτρων πλάτους και 4,5 μήκους που απεικονίζει έναν άνδρα με δάφνινο στεφάνι να οδηγεί ένα άρμα που σέρνεται από άλογα και καθοδηγείται από τον θεό Ερμή», γράφει το βρετανικό δίκτυο BBC. Ο Guardian γράφει πως το μωσαϊκό που ανακαλύφθηκε μπορεί να σηματοδοτήσει τον βασιλικό, μακεδονικό τάφο. Οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε ένα μεγάλο και περίπλοκο μωσαϊκό που χρονολογείται από το 300 π.Χ.
Το ABC κάνει λόγο για μωσαϊκό γιγαντιαίων διαστάσεων το οποίο, όμως, ακόμα και τώρα δεν μπορεί να μας οδηγήσει ευθέως σε μια θεωρία για το ποιος μπορεί να είναι ο ένοικος του τύμβου.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me