11/9/14

X.A.: Το σχόλιο της ημέρας

Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που επισημαίνουν ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο πάσχει από "αρρυθμίες" οι οποίες και εντείνουν την μεταβλητότητα και τις συνεχείς εναλλαγές στα πρόσημα του Δείκτη, έστω και αν έχει σαν "άλλοθι" ότι τα περισσότερα από τα "καυτά" θέματα οικονομίας και πολιτικών εξελίξεων παραμένουν ανοιχτά.

Όλα αυτά, μία μέρα πριν το Eurogroup που ξεκινά αύριο στο Μιλάνο και εν αναμονή του "χρησμού" από την S&P, για την πιστοληπτική ικανότητα της Χώρας. 


Δυστυχώς η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έχει σταματήσει να εκπλήσσει (πράγμα εξαιρετικά αρνητικό) και συνεχίζει να κινείται, χωρίς πλουραλισμό, χωρίς βάθος και χωρίς "αξιοκρατία" στις επιλογές (άρα και την άνοδο) των μετοχών, αν αυτές δεν "έχουν την τύχη να είναι στον FTSE25 και στην γνωστή "παλέτα" του δείκτη MSCI.

Από την υπερβολή και τους 1,15 εκατ. κωδικούς του '99 έχουμε φτάσει, προ πολλού πλέον, στην συναλλακτική απαξίωση, κάτι που αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω από την μετατροπή του Τ+3 σε Τ+2, στις αρχές Οκτωβρίου. 

Παράλληλα, τα περισσότερα χαρτοφυλάκια των εγχώριων επενδυτών είναι απαξιωμένα και με ελάχιστη, ή μηδενική, αγοραστική δύναμη, καθώς αποτελούνται από μετοχές μικρής αποτίμησης που έχουν εδώ και χρόνια κάκιστη πορεία στο ταμπλώ, ασχέτως με την πορεία της εταιρείας σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Και η "κατηφόρα" συνεχίζεται: Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΧΑΕ, ο αριθμός των ενεργών μερίδων για το μήνα Αύγουστο 2014 ανήλθε στις 20.229 έναντι 23.562 κατά τον προηγούμενο μήνα, όταν τον Μάιο του 2013 ήταν στις 98 χιλιάδες (τον Αύγουστο 2013 ο αριθμός των ενεργών μερίδων ανήλθε στις 24.951).

Από αυτές, το 89,51% ήταν χαρτοφυλάκια τρέχουσας αξίας έως 9000 ευρώ. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι επαγγελματίες του χώρου αναφέρονται σε μία «αρρωστημένη» εικόνα.
  •  Το σχόλιο ... προσφορά του Θανάση Σταυρόπουλου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me