11/9/14

Οι Κινέζοι σκλάβοι της Foxconn (βασικός ανάδοχος κατασκευαστής της Apple)


Οι Κινέζοι «σκλάβοι» της Foxconn (βασικός ανάδοχος κατασκευαστής της Apple) αυτοκτονούν λόγω των συνθηκών εργασίας στο εργοστάσιο της πόλης Shenzhen. Οι 28 μέρες δουλείας του 20χρονου ρεπόρτερ Liu Zhi Yi της κινέζικης εφημερίδας Southern Weekly , ήταν αρκετές για να καταγράψουν το δράμα των 400.000 υπαλλήλων (;) που παράγουν τα i-pods, i-Pads, i-Phones που όλοι ξέρουμε.
 
Μέσα σε μισό χρόνο 9 αυτοκτονίες και μέσα στον Απρίλη 30 απόπειρες. Η εταιρεία μάλιστα πήρε Βουδιστές καλόγερους για να εξορκίσουν το κακό! Η Foxconn προσλαμβάνει μόνο 20χρονους -για ευνόητους λόγους- οι οποίοι δουλεύουν σε καθεστώς υποτέλειας. Υπογράφουν ένα συμφωνητικό υπεραπασχόλησης στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η εταιρεία δεν φέρει καμμία ευθύνη για τις υπερωρίες.
 
Είναι όρθιοι σχεδόν όλη τη μέρα, επαναλαμβάνουν τις ίδιες και τις ίδιες κινήσεις, κάνουν μόνο ένα ολιγόλεπτο διάλλειμα για πρόχειρο φαγητό και ένα ακόμη για λίγες ώρες ύπνο. Τόσο που ένας απ’ αυτούς είπε στον Liu ότι η πιο ευχάριστη στιγμή τη μέρας του, είναι όταν πέφτει ένα προϊόν στο έδαφος. Σκύβει για να το πιάσει και το σώμα αλλάζει στάση!

Οι σκλάβοι της Foxconn σύμφωνα με την Southern Weekly, δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, δεν μιλάνε και δεν αναπτύσσουν συζητήσεις και σχέσεις. Δεν έχουν δεσμούς, δεν έχουν εραστές, οι άνδρες φτιάχνονται με porn-videos που βλέπουν στα γειτονικά internet-café και δεν χαμογελάνε… Ή μάλλον χαμογελάνε στις 10 κάθε μήνα, μόνο. Τότε που κάνουν ουρές στα μηχανήματα ΑΤΜ, για να πάρουν τον μισθό τους, 900 Yuan δηλαδή 130$! Αγοράζουν λαχείαμαζί μεόνειρα τρελά για ακριβά αυτοκίνητα, σπίτια, δικές τους δουλειές.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση της Κίνας -που ενδιαφέρεται να αγοράσει μέρος του χρέους μας- προβληματίζεται έντονα με τις 300.000 αυτοκτονίες που σημειώνονται κάθε χρόνο στη χώρα, από τη στιγμή της οικονομικής της ανάκαμψης και έπειτα… καθώς και με τις βίαιες επιθέσεις σε παιδιά. Στις 23 Απριλίου οχτώ μαθητές μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου σε δημοτικό σχολείο στη νότια επαρχία της Κίνας, Φουτζιάν.

Στις 28 Απριλίου 15 μαθητές τραυματίστηκαν από έναν πρώην καθηγητή, ο οποίος βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια, στο δημοτικό σχολείο, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ. Στις 29 Απριλίου άνεργος άνδρας επιτίθεται σε 28 παιδιά σε σχολείο της Ανατολικης Κίνας, 5 από αυτά σε κρίσιμη κατάσταση. Και στις 30 Απριλίου στη βοερειοανατολική Κίνα, άνδρας γεωργός επιτίθεται με σφυρί σεμαθητές λίγο πριν αυτοκτονήσει.

Τα παιδιά στην Κίνα είναι σήμα κατατεθέν του πλούτου. Όσο η ψαλίδα ανοίγει ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, τέτοιου είδους φαινόμενα όπως αυτοκτονίες και επιθέσεις σε ανήλικα, θα απασχολούν την επικαιρότητα και θα «προβληματίζουν» τις κυβερνήσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me