1/9/14

Πώς είδε η Euroxx τα αποτελέσματα Πειραιώς-Eurobank


Πώς είδε η Euroxx τα αποτελέσματα Πειραιώς-Eurobank *Οι τάσεις σε επιτόκια και δάνεια

Πώς είδε η Euroxx τα αποτελέσματα Πειραιώς-Eurobank

Άνω των προβλέψεων διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα των Τράπεζας Πειραιώς και Eurobank, λέει σε εκθέσεις της η Euroxx. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για το κόστος καταθέσεων, τα προβληματικά δάνεια και τις επισφάλειες. 
 
Στα 241 εκατ. Ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημιές από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες για την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -1,32%, έναντι ζημιών 277 εκατ. το α' τρίμηνο και εκτιμήσεων για ζημιές 265 εκατ. ευρώ υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Euroxx.
Η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 166 εκατ. ευρώ λόγω κερδών από την αναγνώριση ανναβαλλόμενου φόρου και από τη συναλλαγή με τη MIG.


Η Euroxx διατηρεί τιμή-στόχο στα 2,2 ευρώ και σύσταση overweight για την τράπεζα (υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου 47% από τα τρέχοντα επίπεδα). Προβλέπει ότι η τράπεζα θα κλείσει τη φετινή χρήση με ζημιές 105 εκατ. ευρώ.
Τα πέντε βασικά σημεία των αποτελεσμάτων έχουν ως εξής:
- Τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (1% υψηλότερα των προβλέψεων) καθώς μειώθηκε το κόστος των καταθέσεων προθεσμίας στο 2,62% τον Ιούνιο από 2,88% το Μάρτιο και 3,05% το Δεκέμβριο του 2013. Το καθαρό περιθώριο αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στο 2,25%.
- Οι λειτουργικές δαπάνες, εξαιρουμένων έκτακτων παραγόντων, αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στα 343 εκατ. ευρώ, λόγω εποχιακά υψηλών διοικητικών δαπανών. Στα θετικά, ο περαιτέρω εξορθολογισμός του δικτύου υποκαταστημάτων με κλείσιμο 75 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
- Τα έσοδα προ προβλέψεων εκτινάχθηκαν 17% σε σχέση με το Q1, στα 295 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις.
- Οι προβλέψεις για επισφάλειες ανήλθαν στα 476 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 1% σε σχέση με το Q1 και 2% χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Euroxx.
- Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε 55 μονάδες βάσης χαμηλότερα των εκτιμήσεων, στο 38,5% από 37,9% το Q1.


Καλύτερα των εκτιμήσεων η Eurobank

Στα 203 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι καθαρές ζημιές της Eurobank από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, έναντι ζημιών 252 εκατ. το α΄τρίμηνο και εκτιμήσεων της Euroxx για ζημιές 211 εκατ.

Τα πέντε βασικά σημεία των αποτελεσμάτων έχουν ως εξης:

- Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν 2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στα 376 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω ανάκαμψης στις διεθνείς δραστηριότητες της τράπεζας (με αύξηση του NII κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο έναντι πτώσης 17% στο Q1). Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 2%.
- Τα κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν 14% σε σχέση με το Q1, στα 222εκατ. ευρώ, αντανακλώντας ισχυρή αύξηση 43% των εσόδων από συναλλαγές.
- Οι λειτουργικές δαπάνες παρέμειναν στάσιμες στα 268 εκατ. ευρώ.
- Οι προβλέψεις για επισφάλειες ανήλθαν στα 455 εκατ. (πτώση 5% σε σχέση με το Q1 και 3% χαμηλότερα των εκτιμήσεων).
- Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε 10 μονάδες βάσης κάτω των εκτιμήσεων, στο 31,8% από 30,9% το πρώτο τρίμηνο. Στην Ελλάδα ανήλθε στο 33,6%, αυξημένος κατά 90 μονάδες βάσης το β΄τρίμηνο έναντι αύξησης 160 μ.β. το α΄τρίμηνο.
Η πρόβλεψη της Euroxx για το σύνολο της χρήσης κάνει λόγο για ζημιές ύψους 651 εκατ. ευρώ. Η Eurobank έχει την υψηλότερη ελεύθερη διασπορά μεταξύ των μετοχών, ισχυρό βασικό επενδυτή και δεν έχει warrants.
Επιπλέον, σημειώνει η χρηματιστηριακή, η αύξηση κεφαλαίου αποκατέστησε την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας και βελτίωσε αξιοσημείωτα την ποιότητα των κεφαλαίων, απομακρύνοντας σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες για τα κεφάλαια.

Η Euroxx διατηρεί τιμή-στόχο στα 0,5000 ευρώ (υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου 55%) και σύσταση overweight για την μετοχή. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me