11/9/14

ΧΑ: Κερδίζει πόντους η... συσσώρευση

Μιχαήλ Γελαντάλις
m.gelantalis@euro2day.gr
Δημοσιεύθηκε: 11 Σεπτεμβρίου 2014 


Αν οι 1.150 μονάδες αποδειχθούν αξιόπιστη στήριξη -χρειαζόμαστε τουλάχιστον και τη σημερινή επιβεβαίωση- τότε ίσως επιχειρηθεί εκ νέου η υπέρβαση των 1.200. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος αλλά και η αξιολόγηση από την S&P.
Στο... δεύτερο ημίχρονο επικράτησαν οι αγοραστές στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.170,83 μονάδες, στο νήμα κέρδισαν οι πωλητές στις ευρω αγορές, τεχνολογική ώθηση αργά το βράδυ στην Wall.
Τόσο το ΧΑ όσο τα ευρω χρηματιστήρια βρίσκονται σε διαδικασία βραχυπρόθεσμης διόρθωσης (τα ευρωπαικά με κύρια αφορμή τις εξελίξεις στην ανατ. Ουκρανία) μετά από μία απόλυτα αναμενόμενη ανοδική κίνηση απόρροια προηγηθείσας διόρθωσης κ.ο.κ. Σε εμφανή σχηματισμό συσώρρευσης το ελληνικό χρηματιστήριο για περισσότερο από 10 μήνες σε εύρος που δεν ξεπερνά το διπλό χαμηλό όριο-πυθμένα των 1.066,54 (19/5)- 1.047,21 (8/8) και τις τοπικές κορυφές έτους των 1.323 (3/4)- 1.323,90 (10/6).

Θα πείτε σε αυτό το εύρος, ικανών μονάδων η αγορά έχει δώσει τουλάχιστον 3 σημαντικά διορθωτικά κύματα και... 2,5 ισχυρές ανοδικές αντιδράσεις.

Κατά γενική εκτίμηση για την αλλαγή φοράς (είτε χαμηλότερα των 1.040 προς τα... τριψήφια επίπεδα, που έβλεπαν αρκετοί στα χαμηλά της Παρασκευής 8 Αυγούστου, θυμίζω το...τελειωτικό -4% στις 1.047,21 μονάδες είτε υψηλότερα των 1.325-1.340) απαιτούνται ανάλογες κοσμοιστορικές αλλαγές. 

 
Μέχρι τώρα εξυφαίνονται αλλά δεν είναι ακόμη ώριμες, συνεπώς μένουμε κουμπωμένοι στο εύρος μας και βραχυπρόθεσμα εστιάζοντας στον τελευταίο... κυματισμό που ενδεχομένως να είχε υψηλό την Δευτέρα και χαμηλό στα μέσα της χθεσινής συνεδρίασης.

Εάν όντως οι 1.150 μονάδες αποδειχθούν αξιόπιστη στήριξη, χρειαζόμαστε τουλάχιστον και τη σημερινή επιβεβαίωση, τότε ίσως την επόμενη εβδομάδα να επιχειρηθεί εκ νέου η υπέρβαση των 1.200 προς τις 1.220 μονάδες.

Ανάλογα των εξελίξεων και αφού θα έχει προηγηθεί η αξιολόγηση της S&P, που κακά τα ψέματα έχει προεξοφληθεί στην αγορά. Εάν υποθέσουμε, πως η βραχύβια αλλαγή χεριών- θέσεων συντελείται στην διάρκεια της τελευταίας διόρθωσης- περί τις 50 μονάδες για τον ΓΔ και περί τις 18 για τον fΤ25 τότε οι χθεσινοί αγοραστές στα χαμηλά ημέρας μάλλον θα κάνουν καλό ταμείο την επόμενη εβδομάδα τουλάχιστον 50-70 μονάδες (του ΓΔ) υψηλότερα.

Να δούμε όμως και την S&P αύριο, και την στάση των ξένων απέναντι στις τράπεζες και τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο Road Show του Λονδίνου γιατί άν κρίνουμε από την προηγούμενη αξιολόγηση και την τελευταία παρουσίαση στο Citi λίγα πράγματα.
Ο χθεσινός τζίρος 73,5 εκατ. ευρώ "πονηρός" καθότι περίπου 20 εκατ. ευρώ χαμηλότερος της Τρίτης αλλά με το 51% να αλλάζει χέρια στις τράπεζες.

Η Εθνική φαίνεται να βρήκε την στήριξη της στα 2,50-2,55 ευρώ με τη συνέχεια να κρίνεται στην πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση στα 2,64 ευρώ. Stop σε κλείσιμο τα 2,51 ευρώ. Σε καλύτερη τροχιά, πιο σταθερή, η μετοχή της Alpha Bank επιβεβαίωσε τις στηρίξεις της και υπό προυποθέσεις περνά τα 0,69 ευρώ. Εκεί θα κριθεί η συνέχεια από την πλευρά των εν δυνάμει αγοραστών.

Το, ότι η αγορά έβγαλε αντίδραση πλησιάζοντας και πάλι στο πολύ σημαντικό επίπεδο του 383 είναι ενθαρρυντική ένδειξη εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance).
Το stop μας στις 384 μιας και διάσπαση μπορεί και πάλι να δοκιμάσει τα υψηλά του αν μη τι άλλο ή και το επίπεδο των 393 μονάδων. Θα δούμε σήμερα- αύριο. Κοντινή στήριξη οι 377 και κύρια οι 375 που απώλεια τους οδηγεί σε δοκιμασία τις το 370 .

Ο τζίρος σε μέτρια επίπεδα εν αναμονή κίνησης αλλά και λήξης συμβολαίων, την ερχόμενη Παρασκευή- και μία μέρα μετά το δημοψήφιμα στην Σκωτία-

Από τίτλους ξεχώρισε η ΜΟΗ που δοκιμάζει και πάλι τα υψηλά κίνησης στην περιοχή των 8,30 ενώ και ο ΜΥΤΙΛ που χωρίς ιδιαίτερο τζίρο πλήρωσε τα 6,56 κλείνοντας και πάλι με κέρδη και πολύ κοντά στα πρόσφατα υψηλά του συνεχίζοντας να έχει από τα καλύτερα ημερήσια μεσοπρόθεσμα γραφήματα.

Η ΕΧΑΕ κατάφερε να κλείσει πάνω από την αντίσταση των 7,33 δείχνοντας ότι μπορεί να δοκιμάσει και πάλι τα 7,60 ευρώ.

Η ΕUROBANK κράτησε το 0,3350 δίνοντας αντίδραση και πάλι με τους όγκους μικρούς μιας και το επίπεδο το κάλυψε και πάλι με χαμηλό όγκο με τα 0, 3550 να είναι και το επίπεδο που μπορεί να θελήσει και πάλι να δοκιμάσει.. Στα υπόψη η ΕΥΔΑΠ που δοκίμασε το μεγάλο επίπεδο της δίνοντας σημαντική αντίδραση στα 9,10 ευρώ ενδοσυνεδριακά γυρνώντας και πάλι και κλείνοντας στην στήριξη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me