11/9/14

Η ΕΚΤ πετάει στο καναβάτσο την Τράπεζα της Ελλάδος

Απόρρητο έγγραφο εντοπίζει προβλήματα, αποκαλύπτει κενά και δυσλειτουργίες και θέτει εκτός Stress Tests την ΤτΕ
Δημοσιεύθηκε: 11 Σεπτεμβρίου 2014, 16:38 

Η ΕΚΤ πετάει στο καναβάτσο την Τράπεζα της Ελλάδος
Έγγραφο-βόμβα το οποίο ανατρέπει για μια ακόμα φορά τα δεδομένα απέστειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Τράπεζα της Ελλάδος καταλογίζοντας ελλείψεις, ανεπάρκεια ελεγκτικών μηχανισμών και προβληματικές δομές. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το απόρρητο έγγραφο της ΕΚΤ ζητά από τον Γιάννη Στουρνάρα να αναδιαρθρώσει την τράπεζα και να εγκαταστήσει άμεσα τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης (EWS) ευθυγραμμίζοντας τις τράπεζες με τη νέα ενιαία δομή reporting.

Του Χρήστου Φράγκου

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο του εγγράφου και τους έχουν άριστη γνώση του θεσμικού πλαισίου, οι επισημάνσεις της ΕΚΤ αποκλείουν την Τράπεζα της Ελλάδος από τη συμμετοχή στους ελέγχους της SSM, κάτι που είχε άλλωστε διαφανεί και από την διαδικασία του Asset Quality Review.

Αν και ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επίσπευσε τη λειτουργική αναδιάρθρωση της Τράπεζας της Ελλάδος η πρόοδος που σημειώθηκε δεν κρίθηκε ικανοποιητική από την ΕΚΤ, η οποία φοβάται «παρεμβάσεις» αντίστοιχες με αυτές του Γιώργου Προβόπουλου που προκάλεσαν την έντονη κριτική του ΔΝΤ ακόμα και στο επίσημο έγγραφο της αξιολόγησης της χώρας.

Παράλληλα στο απόρρητο έγγραφο της ΕΚΤ γίνεται μνεία για τις εσωτερικές διαδικασίες της Τράπεζας της Ελλάδος, τα λάθη στους ελέγχους και την ασαφή καθοδήγηση των τραπεζών ως προς τα νέα πρότυπα. Επισημαίνεται ότι σε επίπεδο πληροφοριακών συστημάτων τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και οι περισσότερες εγχώριες τράπεζες υπολείπονται αισθητά, θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο την αξιοπιστία και τη σταθερότητα του συστήματος.



Αιχμηρές είναι και οι επισημάνσεις που αφορούν στον έλεγχο, την αξιολόγηση και τη διαχείριση του κινδύνου των εποπτευομένων τραπεζών. Από τα στοιχεία που υποβάλλουν οι τράπεζες στην ΤτΕ κρίνεται ότι οι φόρμες υποβολής περιέχουν λάθη, ελλείψεις και δεν σκιαγραφούν την πλήρη εικόνα.

Σύμφωνα με περιοδική έρευνα της BIS, την οποία λαμβάνει υπόψη η ΕΚΤ αλλά αγνοεί η Τράπεζα της Ελλάδος, η πλειονότητα των συστημικών τραπεζών δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν όλα τα σημεία ρίσκου που απαιτεί η Βασιλεία ΙΙΙ, ενώ υποαποδίδουν και στους δείκτες εφαρμογής των κριτηρίων της.

Πολύ χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου βρίσκονται και οι δείκτες Liquidity Coverage Ratio και Net Stable Funding Ratio, εγείροντας ανησυχίες για τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στα νέα standards που εισάγονται από την αρχή του 2015.

Εκτός αυτού κενά αναγνωρίζονται στις διαδικασίες συλλογής στοιχείων καθώς και επιτόπιων ελέγχων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η διεύθυνση εποπτείας τραπεζών λειτουργεί εξωθεσμικά.
Με όλα αυτά τα προβλήματα και τις επενδύσεις σε πληροφορική, πάγια και την αδυναμία ουσιαστικής αποτίμησης του λειτουργικού κινδύνου η ΕΚΤ αναλαμβάνει απευθείας την εποπτεία των ελληνικών συστημικών τραπεζών ενεργοποιώντας την SSM πρόωρα για το λόγο αυτό.

Ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος περιορίζεται στη συλλογή στοιχείων, η οποία όμως θα γίνεται υπό την άμεση εποπτεία και καθοδήγηση στελεχών της Single Supervisory Mechanism, αρχής της οποίας προΐσταται η Ντανιέλ Νουί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me