14/9/14

Έβαλαν κοριούς στα δοκάρια, εξάρθρωσαν κύκλωμα χειραγώγησης

Έβαλαν κοριούς στα δοκάρια, εξάρθρωσαν κύκλωμα χειραγώγησης

Μια νέα ιστορία αποκάλυψης κυκλώματος που έστηνε αγώνες στην Αυστραλία έχοντας ως βάση την Αγγλία και τη Σιγκαπούρη.

Η δράση του συγκεκριμένου κυκλώματος χρονολογείται, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail από το 2012 έως την περασμένη εβδομάδα οπότε η αστυνομία της Μελβούρνης συνέλαβε δέκα άτομα, ανάμεσα στα οποία τέσσερις Αγγλους ποδοσφαιριστές.

Ολα άρχισαν πριν από δύο χρόνια, όταν από την εταιρεία «Match World Sports Ltd» εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μήνυμα προς τον πρόεδρο της Southern Stars, ομάδας που αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα της Βικτώριας – μίας από τις έξι πολιτείες της Αυστραλίας.

Το μήνυμα περιείχε μια ελκυστική αλλά ύποπτη ως προς τη σκοπιμότητα πρόταση: Η εταιρεία πρότεινε να προμηθεύσει στην ομάδα πέντε Αγγλους ποδοσφαιριστές, τα δικαιώματα των οποίων είχε αποκτήσει, καθώς και ένα πούλμαν. Δεν ζητούσε κανένα οικονομικό αντάλλαγμα και προσέβλεπε μόνο σε έσοδα από χορηγούς που θα προσέλκυε.

Οπως είπε στην αστυνομία ο πρόεδρος της ομάδας Ercan Cicek, ο ίδιος και το διοικητικό συμβούλιο αντιμετώπισαν την πρόταση ως αναπάντεχο δώρο χωρίς να υποπτευθούν τίποτα.
Μοναδικό πρόσωπο που σχετιζόταν με την εταιρεία ήταν ο Βρετανός Krishna Sanjey Ganeshan με καταγωγή από τη Σρι Λάνκα.


Η εταιρεία εμφανιζόταν να δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 με γραφεία στo Λονδίνο. Ομως κατόπιν έρευνας που έγινε αποδείχθηκε ότι ήταν μια εταιρεία – φάντασμα χωρίς έδρα και χωρίς λογαριασμούς· ουσιαστικά μια επινόηση ώστε να διευκολύνονται οι επαφές και οι συναλλαγές.

Ο Ganeshan που φέρεται να είχε σχέσεις με τον πρώην διαβόητο «match – fixer» και τώρα συνεργάτη της Interpol, Γουίλσον Ραχ Περουμάλ, (βλ. «Κ» 7/9/2014) συνελήφθη στην Αγγλία τον Νοέμβριο 2013. Τον περασμένο Ιούνιο του επεβλήθη ποινή φυλάκισης πέντε ετών για χειραγώγηση αγώνων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Λίγους μήνες πριν άρχισε να επισκέπτεται την Αυστραλία. Παράλληλα άρχισε η μεταφορά Αγγλων ποδοσφαιριστών προς τη Southern Stars. Αυτό κίνησε το ενδιαφέρον της ελβετικής εταιρείας Sport Radar στην οποία ανήκει το σύστημα ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης και συνεργάζεται μεταξύ άλλων με την UEFA, τη FIBA και τη γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Οι τέσσερις Αγγλοι ποδοσφαιριστές που συνελήφθησαν αγωνίζονταν έως τη σεζόν 2012 – 2013 σε μικρά αγγλικά κλαμπ. Ως ιθύνων νους συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο και καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση ο «match fixer», Gerry Subramaniam, με έδρα τη Σιγκαπούρη. Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε και ο προπονητής της Southern Stars, Zia Younan στον οποίο επεβλήθη ποινή φυλάκισης με αναστολή.

Οι τρεις Αγγλοι ποδοσφαιριστές, Obaze, Woolley και Noel (στη φωτό δύο από τους τρεις ποδοσφαιριστές με το δικηγόρο τους μετά τη δίκη) τιμωρήθηκαν από το δικαστήριο με χρηματική ποινή, ενώ η δίκη του McKoy, θα γίνει μέσα στον μήνα. Ομως, η πιο βαριά ποινή ήρθε από τη FIFA η οποία τους τιμώρησε με ισόβιο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η, αν μη τι άλλο, πρωτότυπη αστυνομική επιχείρηση η οποία ενθαρρύνθηκε από τη νέα νομοθεσία που επιτρέπει την άρση του τραπεζικού και τηλεφωνικού απορρήτου. Πέρα από αυτή τη δυνατότητα, η αστυνομία προχώρησε παραπέρα βάζοντας κοριούς στ’ αποδυτήρια της ομάδας και στα κάθετα δοκάρια των τερμάτων.

Οι κοριοί κατέγραψαν κατά τη διάρκεια αγώνα συνομιλίες μεταξύ ποδοσφαιριστών του τύπου «άσε το επόμενο να μπει». Στο δικαστήριο ο Noel παραδέχτηκε ότι στο ημίχρονο αγώνα δέχτηκε τηλέφωνο από «match fixer» που του ζήτησε να έρθει συγκεκριμένο αποτέλεσμα και στη συνέχεια παρότρυνε γι’ αυτό τον Woolley.

Οι Αγγλοι ποδοσφαιριστές λάμβαναν από το κύκλωμα 1.000 αγγλικές λίρες μηνιαίως. Επίσης λάμβαναν 1.500 αγγλικές λίρες για κάθε χειραγωγημένο παιχνίδι συν τα έξοδα διαμονής τους.
Συνολικά κάθε ποδοσφαιριστής κόστιζε 15.000 αγγλικές λίρες ανά περίοδο. Για το κύκλωμα το συνολικό του κέρδος ήταν 1,2 εκατ. και το κέρδος ανά αγώνα εκτιμάται ότι ήταν 200.000 αγγλικές λίρες.

Πηγή: soccerplus.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me