11/9/14

Ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών για την Αμφίπολη

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών σήμερα σε έκτακτη συνεδρίασή του εξέδωσε το ακόλουθο ομόφωνο ψήφισμα...

Όπως είναι γνωστό στην περιοχή του λόφου Καστά του Δήμου Αμφίπολης η αρχαιολογική έρευνα ανέδειξε ένα μνημείο μοναδικό στο είδος του , έναν τύμβο με ιδιαίτερη ιστορική και αρχαιολογική αξία κατά κοινή ομολογία . Την σπουδαιότητα του ευρήματος επιβεβαιώνει η επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά , η καθημερινή δημοσιογραφική κάλυψη της ανασκαφής από δεκάδες εγχώρια και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και όσα μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί .
Προφανώς , η πραγματική και συνολική εκτίμηση της αξίας του ταφικού μνημείου , αλλά και των αντικειμένων που τυχόν βρεθούν μέσα σε αυτό , ανήκει και μόνο στην επιστήμη της αρχαιολογίας και στους κοινωνούς της . 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σερρών , ως πρώτος επιστημονικός σύλλογος της Περιφερειακής μας Ενότητας , οφείλει όμως να επισημάνει προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς , ότι τα ευρήματα που ενδεχόμενα θα βρεθούν εντός του τύμβου ή στην ευρύτερη περιοχή των ανασκαφών , ανεξάρτητα της αρχαιολογικής αξίας τους , θα πρέπει να παραμείνουν , να φυλαχθούν και εκτεθούν στη γη που τα φιλοξένησε επί 2.300 χρόνια , δηλαδή στο Μουσείο της Αμφίπολης και επικουρικά σε αυτό της πόλης των Σερρών . Άλλωστε αυτό είναι και το πνεύμα των διατάξεων του σχετικού Νόμου , 3028/2002 , για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς . 

Σε κάθε άλλη περίπτωση δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κινηθούμε με όσα μέσα μας παρέχει ο Νόμος , δικαστικά και εξώδικα , για την αποτροπή της μεταφοράς ευρημάτων της συγκεκριμένης ανασκαφής , με διάφορα προσχήματα , σε άλλα μουσεία της Ελλάδας .

Ταυτόχρονα καλούμε όλους τους φορείς της Π.Ε. Σερρών να συστρατευθούν μαζί μας προς τον σκοπό αυτό και όλοι μαζί , με ενιαία φωνή και συντονισμένες ενέργειες να απαιτήσουμε το αυτονόητο αίτημα όλων των Σερραίων , ότι δηλαδή τα αρχαιολογικά ευρήματα της Αμφίπολης θα πρέπει να παραμείνουν στον τόπο μας . 

Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευθεί στον τοπικό και πανελλαδικό τύπο και να γνωστοποιηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς .

Για το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Παναγιώτης Γ. Καρίπογλου Αλέξανδρος Κ. Παρασκευϊώτης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me