11/9/14

Η Αττικές Διαδρομές και τα διόδια της Εγνατίας


Η Αττικές Διαδρομές και τα διόδια της Εγνατίας Οδού - Συμφωνία ύψους 48 εκατ. ευρώ

Φώτης Κόλλιας Φώτης Κόλλιας
Δημοσιεύθηκε: 11 Σεπτεμβρίου 2014 - 07:41

Η θυγατρική των ομίλων ΕΛΛΑΚΤΩΡ και J&P ΑΒΑΞ εμφανίζεται ως επικρατέστερη για την ανάληψη της διαχείρισης των σταθμών διοδίων της Εγνατίας Οδού. Σήμερα εκπνέει η προθεσμία στο σχετικό διαγωνισμό που προωθεί η Εγνατία Οδός ΑΕ. 
 Η Αττικές Διαδρομές και τα διόδια της Εγνατίας Οδού - Συμφωνία ύψους 48 εκατ. ευρώ
Νέα συμφωνία - πλαίσιο, ύψους 48 εκατ. ευρώ, για τη διαχείριση των σταθμών διοδίων της Εγνατίας Οδού την επόμενη τετραετία αναμένεται να υπογράψει, πλην απροόπτου, η «Αττικές Διαδρομές» που ελέγχεται από τους κατασκευαστικούς ομίλους ΕΛΛΑΚΤΩΡ και J&P ΑΒΑΞ καθώς και τον γαλλικό όμιλο Egis Road.

Η Αττικές Διαδρομές, που διαχειρίζεται ήδη τους σταθμούς διοδίων της Αττικής Οδού, αλλά και της Εγνατίας Οδού με βάση παλαιότερη σύμβαση, αναμένεται να καταθέσει σήμερα προσφορά στην Εγνατία Οδός ΑΕ στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού.

Η προθεσμία στο διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η τελευταία εκπνέει σήμερα και θεωρείται δύσκολο να υπάρξει σοβαρός ανταγωνισμός από άλλον διαχειριστή διοδίων.

Προβλέπεται, για παράδειγμα, πως οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν κατά την τελευταία τριετία προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης σταθμών διοδίων τουλάχιστον 30 λωρίδων κυκλοφορίας ανά έτος. Προβλέπεται, επίσης, πως ο μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών του υποψηφίου κατά την περίοδο 2011 – 2013 πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι προσφέροντες «πρέπει να διαθέτουν δανειοληπτική ευχέρεια τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων ευρώ».


Στη χρήση 2013 η «Αττικές Διαδρομές» παρουσίασε κύκλο εργασιών 41,96 εκατ. ευρώ έναντι 53,28 εκατ. ευρώ το 2012, αλλά και ζημιές 850.000 ευρώ από κέρδη 7 εκατομμύρια στην προηγούμενη χρήση. Τα 38,4 εκατ. προέρχονταν από τη διαχείριση των διοδίων της Αττικής Οδού, ενώ άλλα περίπου 3,3 εκατ. ευρώ προήλθαν από τη διαχείριση των σταθμών διοδίων της Εγνατίας.
Στη φετινή χρήση η εταιρεία δεν θα δώσει μέρισμα στους μετόχους, αλλά κατά τη διάρκεια του 2013 καταβλήθηκε μέρισμα περίπου 6,9 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2012.

Το μέρισμα έλαβε η εταιρεία «Αττικά Διόδια» η οποία ελέγχει το 80% των μετοχών της «Αττικές Διαδρομές» και ο γαλλικός όμιλος Egis Road που ελέγχει το υπόλοιπο 20% των μετοχών. Σημειώνεται πως στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αττικά Διόδια» συμμετέχει με 59,27% ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ (μέσω της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις), με 30,9% ο όμιλος J&P ΑΒΑΞ και με 9,82% η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ +1,32% η οποία «κληρονόμησε» μέσω ΑΤΕ Bank τη συμμετοχή της ΑΤΤΙΚΑΤ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me