14/9/14

Οι λιπαρές τροφές που κακώς δεν καταναλώνετε

Οι λιπαρές τροφές που κακώς δεν καταναλώνετε
 
Μπορεί οι λιπαρές τροφές να έχουν "δαιμονοποιηθεί" από τις περισσότερες δίαιτες και διατροφικά προγράμματα που κυκλοφορούν εν αφθονία γύρω μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον μερικές από αυτές είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού και την γενικότερη κατάσταση της υγείας μας.



Δείτε ποιες λιπαρές τροφές είναι καλό να καταναλώνετε, πάντα με μέτρο φυσικά...

Ψάρια
Τα φυσικά λιπαρά σε ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα, η πέστροφα, οι σαρδέλες και ο τόνος είναι καλές πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων. Αυτά είναι "καλά" λίπη που βοηθούν να κρατήσετε την καρδιά σας υγιή. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να κρατήσετε το μυαλό σας σε εγρήγορση καθώς γερνάτε. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς προτείνει την κατανάλωση δύο μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.
Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι καλό για την καρδιά σας και μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, χάρη στα υγιή λιπαρά που περιέχει. Ένα επιπλέον όφελος είναι πως όταν τρώτε αβοκάντο μαζί με άλλες τροφές (πχ μέσα σε ένα σάντουιτς), αυτό βοηθάει το σώμα σας να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά των τροφών αυτών. Μισό αβοκάντο συνιστά μία μερίδα και έχει περίπου 115 - 160 θερμίδες.


Ξηροί καρποί
Από τα φουντούκια μέχρι τα φιστίκια, όλοι οι ξηροί καρποί είναι καλοί για την καρδιά σας. Ειδικά τα καρύδια είναι γεμάτα με καλά για την υγεία της καρδιάς λιπαρά. Αλλά μην το παρακάνετε. Ακριβώς επειδή τα λιπαρά τους είναι υγιεινά δεν σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε όσο θέλετε. Μια μερίδα ξηρών καρπών είναι περίπου 30 γραμμάρια.
Ελαιόλαδο
Είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά οξέα. Να θυμάστε, όμως: Είναι πάντα έξυπνο να υπολογίζετε πόσο λίπος - ακόμα και "καλό" λίπος - καταναλώνετε συνολικά στην καθημερινή διατροφή σας. Έτσι, κάποιες φορές είναι σώφρον να μαγειρέψετε με λίγο λιγότερο λάδι από όσο απαιτεί μια συνταγή.
Αυγά
Τα αυγά είναι μια εξαιρετική (και χαμηλού κόστους!) πηγή πρωτεΐνης. Ένα μεγάλο αυγό έχει λιγότερο από 5 γραμμάρια λίπους, τα περισσότερα από τα οποία είναι υγιή λίπαρά. Μερικά αυγά είναι επίσης εμπλουτισμένα με επιπλέον ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, κάτι που αναγράφεται συνήθως στην συσκευασία που τα αγοράζετε. Για να παραμείνετε όμως υγιείς, μην καταναλώνετε πάνω από ένα μόνο αυγό την ημέρα.
Διαβάστε επίσης:
Φάγατε κάτι πικάντικο; Μην πιείτε νερό αμέσως μετά

Πώς να οργανώστε το ψυγείο για να παραμένουν φρέσκα τα τρόφιμα (γράφημα)

Διατροφή: Τρία σούπερ λαχανικά που πρέπει να βάλετε σήμερα στο τραπέζι σας

Πώς θα καταλάβετε ότι έχει χαλάσει το αυγό

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me