15/8/14

Spiegel: Αισιοδοξία στην Ελλάδα από την άνθηση του τουρισμού

ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ

Την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση αντλεί ελπίδα από τη νέα τουριστική άνθηση και την αυξανόμενη εσωτερική ζήτηση μεταφέρει η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

Το δημοσίευμα εστιάζει και στον ευρωπαϊκό Νότο και σημειώνει ότι στις χώρες της κρίσης, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, "η οικονομία σημειώνει πάλι ελαφρά ανάκαμψη χάρη στα επώδυνα προγράμματα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων", αναγνωρίζει ωστόσο ότι "ο κίνδυνος της υποτροπής παραμένει μεγάλος".


Εστιάζοντας περισσότερο στην περίπτωση της Ελλάδας, το γερμανικό περιοδικό σχολιάζει ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, που δείχνουν ελαφρά ύφεση (-0,2%) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, επιτρέπουν "συγκρατημένη αισιοδοξία" και παρατηρεί ότι κομβικό ρόλο διαδραματίζει η νέα "τουριστική άνθηση" και η "αυξανόμενη εσωτερική ζήτηση".

Στον αντίποδα και πάντα αναφερόμενο στην Ελλάδα, το περιοδικό κάνει λόγο για "ανησυχία" που εμπνέει το ρωσικό εμπάργκο για τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα.

"Η Ρωσία είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους των Ελλήνων. Σε περίπτωση που οξυνθούν οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και ΕΕ, η ελληνική οικονομία απειλείται με νέα κατάρρευση", σημειώνεται.

Από την άλλη, η βρετανική εφημερίδα Independent σχολιάζει τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στην Ευρωζώνη επισημαίνοντας ότι "μέχρι πρότινος ήταν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία τα προβληματικά παιδιά της Ευρωζώνης" ωστόσο τώρα είναι οι "τρεις μεγάλοι", δηλαδή η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, που ξαφνικά ανησυχούν τις αγορές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me