3/8/14

Φολέγανδρος: Τόσο όμορφη που μοιάζει ψεύτικη


image

Να επισκεφθείς τη Χώρα: Απέχει 3,4 χιλιόµετρα από τον Καραβοστάση (το λιµάνι). Χαρακτηριστικά της οι πολλές σκιερές συνεχόµενες πλατείες, το Κάστρο, ο πανέµορφος Μεσαιωνικός οικισµός, ο γκρεµός που κόβει την ανάσα και η εκκλησία της Παναγιάς, σκαρφαλωµένη στο βουνό πάνω από τη Χώρα. Να περπατήσεις στα σοκάκια του Κάστρου. 

Η βορινή πλευρά του είναι χτισµένη στο χείλος του γκρεµού. Να δεις το ηλιοβασίλεµα από την Παναγιά, η θέα είναι απίστευτη. Να περπατήσεις στα οργανωµένα µονοπάτια πεζοπορίας (δίκτυο µονοπατιών 20 χλµ.). Να επισκεφθείς την αγροτική Άνω Μεριά και το Λαογραφικό Μουσείο. 

Τα σπίτια της Άνω Μεριάς είναι αυτόνοµες µονάδες γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και λέγονται «θεµωνιές». Το ένα σπίτι από το άλλο µπορεί να απέχει και δύο χιλιόµετρα. 

Να πας µε τα καραβάκια που ξεκινούν από τον Καραβοστάση στα σπήλαια Χρυσοσπηλιά και Φαράγγι. Μη χάσεις το πανηγύρι του ∆εκαπενταύγουστου στην πλατεία της Χώρας.

Πού να κολυμπήσεις 
 
Αγκάλη: Έλα νωρίς και φέρε την οµπρέλα σου, ρακέτες, αντηλιακό, παιδάκια. Άραξε δεύτερη σειρά για να έχεις «θέα». Το µεσηµέρι τα καλαµαράκια από τις ταβέρνες πίσω σε… ξεκουφαίνουν. 

Η παραλία βουλιάζει γιατί απέχει µόνο 3 χλµ. από τη Χώρα (πρόσβαση µε λεωφορείο ή µε αυτοκίνητο και µε καραβάκι από τον Καραβοστάση. 

Η κατάβαση και η ανάβαση µε το λεωφορείο είναι µοναδική εµπειρία). Η Αγκάλη έχει ταβέρνες κι ενοικιαζόµενα δωµάτια, από εδώ φεύγουν τα καραβάκια ή ξεκινούν τα µονοπάτια για τις παραλίες όπου το µαγιό είναι προαιρετικό: Άγιος Νικόλαος, Φηρά, Γαλίφος, Λιβαδάκι. 

Από τον Καραβοστάση: Βράδια, δίπλα στο λιµάνι, µε εύκολη πρόσβαση από σκαλοπάτι και σκιά το βράχο. Είναι απάνεµη και υπάρχει ιδανικό βραχάκι για βουτιές. Λατινάκι, Βιτσέντζου, Πουντάκι, οι µικρές παραλίες που συναντάς ακολουθώντας τον παραλιακό δρόµο από το λιµάνι προς το Λιβάδι. Κάτεργο: υπερθέαµα από µόνο του, πας µε καραβάκι από το λιµάνι. Στη βόρεια πλευρά του νησιού τα Σεριφιώτικα και τα Βορινά, όταν επιτρέπει ο καιρός, µε κουραστική ανάβαση.


Πού να μείνεις 


Anemomilos (41309), χτισµένο πάνω στον γκρεµό, Βράχος (41304), Πήγαδος (41395) το παραδοσιακό Κάστρο (41230), Fata Morgana µε ωραία πισίνα (41237), Κηφήνες του Αιγαίου, ανακαινισµένο µε highlight το περίφηµο δωµάτιο µε το «βράχο» (41463), Belvedere (41034), Φολέγανδρος (41239), Fani Vevis (41615), Ανεµούσα (41077) και το Παραπόρτι (41380) δίπλα στην πλατεία µε την αφετηρία των λεωφορείων. Το κάµπινγκ στο Λιβάδι (41204) είναι ιδιαίτερα δηµοφιλές. ∆έντρα έχει στο πάνω µέρος, εκεί που είναι το µπαρ, ενώ στο κάτω µέρος έχεις σκιά από τέντες.
Στον Καραβοστάση: Ο Πέτρος, ιδιοκτήτης του super market, διαθέτει διαµερίσµατα µε θέα, Onar Suits (41017, 6944 882394) πάνω από τη Βάρδια.

Πού να φας 

Τα καλύτερα µέρη για να φας στη Χώρα είναι το Chic και το Γουπί. Αν προτιµάς µαγειρευτά θα πας στην Πιάτσα (41274). Για κρέας στον Κρητικό (41219). Ακόµα το Eva’s Garden (41110), οπωσδήποτε κράτηση, η Πούντα (41063) µε την υπέροχη αυλή και η Μέλισσα (41067). Στην Άνω Μεριά, για µατσάτα (χειροποίητα λαζάνια) στην ταβέρνα του Μίµη (41377). Παγωτά στον Στέφανο τον Ιταλό, για πρωινό και λουκουµάδες το βράδυ στον Στράτο. Τα τοπικά: καλασούνα, η φολεγανδριώτικη τυρόπιτα µε σουρωτό και κρεµµύδια, και καρπουζένια, γλυκιά πίτα µε καρπούζι, μέλι και σουσάµι.

 
Πού να διασκεδάσεις

Στη Χώρα, για ρακόµελα και χάζι στις πλατείες που γίνονται ένα τα βράδια: Αστάρτη (41091), Ba Raki, Κόλπο, Ρακεντιά (41581). Η µουσική κλείνει σχετικά νωρίς για να µην ενοχλούνται οι περίοικοι, αλλά το σέρβις συνεχίζεται.

Κωδικός: 22860
Αστυνοµία: 41249
Λιµεναρχείο: 41530
Κοινότητα: 41285
Πρώτες Βοήθειες: 41222

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me