9/7/14

X.A: «Σφυροκόπημα» στις τράπεζες

Του Θανάση Σταυρόπουλου
 
Νέα πτώση σημείωσε το χρηματιστήριο με τον FTSE 25 να κρατά τις 375 μονάδες. Απώλειες υψηλότερες του 3% σημείωσαν Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Jumbo. Στο κόκκινο Eurobank και Alpha. Σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η Coca Cola. 
 
 
Καμία ουσιαστική αλλαγή σκηνικού, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους εν δυνάμει πωλητές να διατηρούν τον πρώτο λόγο και ταυτόχρονα να επιδεικνύουν πλουραλισμό στις κινήσεις τους, καθώς σήμερα "πυροβολήθηκαν" και Δεικτοβαρείς τίτλοι εκτός Τραπεζικού ταμπλό.

Στα αρνητικά της συνεδρίασης η νέα αύξηση του τζίρου και στα θετικά ότι άντεξαν οι 375 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και ότι δεν μπήκαν σε δοκιμασία οι 1160 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Παρά ταύτα οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Τραπεζικός δείκτης να συμπληρώσει τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 10,18%. Μάλιστα το σημερινό κλείσιμο του δείκτη των Τραπεζών είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 32 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 22/5 (159,26 μονάδες).

Τεχνικά, η απώλεια και των 165 μονάδων, επιβαρύνει ακόμα σημαντικότερα την βραχυπρόθεσμη τάση και αν δεν αντέξουν και οι 160 μονάδες, θα "ανοίξει η καταπακτή" για τις 142 μονάδες (!)


Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η Alpha Bank διακίνησε τον μεγαλύτερο όγκο των τελευταίων 13 συνεδριάσεων, η Εθνική και η Πειραιώς των τελευταίων 10 συνεδριάσεων και η Eurobank των τελευταίων 11 συνεδριάσεων.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι όλα τα βλέμματα των traders ήταν προσηλωμένα στον τίτλο της Alpha Bank, λόγω των χθεσινών σημαντικών απωλειών και των φημών ότι επιχειρεί σημαντική μείωση θέσεων, ισχυρό ξένο χαρτοφυλάκιο.

Ο τίτλος της Alpha ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, φθάνοντας μέχρι τα 0,6580 ευρώ (+4,11%), όμως μετά τις 15.09 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κλείνοντας μία ανάσα από το χαμηλό ημέρας και συμπληρώνοντας τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Απόλυτα αποφασιστική στήριξη αυτή στα 0,6000 ευρώ, καθώς από εκεί και χαμηλότερα θα ενεργοποιηθούν σημαντικότατες κινήσεις "stop loss".

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Εθνική και Πειραιώς, που πλησιάζουν απειλητικά τις αποφασιστικές στηρίξεις στα 2,50 και 1,50 ευρώ αντίστοιχα.
Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, "μετράει" και ο τίτλος της Eurobank. Αν χαθεί η σημαντική στήριξη στα 0,33 ευρώ, ο τίτλος θα αναζητήσει στήριξη στο ψυχολογικό όριο των 0,31 ευρώ (τιμή πρόσφατης ΑΜΚ).

Οι ρευστοποιήσεις στον Τραπεζικό κλάδο δεν άφησαν ανεπηρέαστα και τα Τραπεζικά warrants. Ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής έκλεισε στα 0,7400 ευρώ (-4,76%) με συναλλαγές 285895 τεμ., της Alpha Bank στα 1,63 ευρώ (-7,39%) με όγκο 3046956 τεμ. και αυτός της Πειραιώς στα 0,9100 ευρώ με απώλειες 4,31% και συναλλαγές 1740509 τεμ. Για τον παραστατικό τίτλο της Πειραιώς, αξίζει να αναφερθεί ότι ενδοσυνεδριακά και μέσω "ανοιχτής" εντολής πώλησης, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,6020 ευρώ (-36,7%) (!!!)


 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me