14/7/14

TO OΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ TOY ''X'' στο φύλλο του Σαββάτου


Οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι ο μεγάλος ασθενής

Την επιβεβαίωση ότι οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να επικρέμονται από την διαρκώς υπό αμφισβήτηση τραπεζική εξυγίανση δίνει η εικόνα των χρηματιστηρίων του ευρωπαϊκού νότου και όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες. 
 
Η όποια βελτίωση έχει επιτευχθεί στον ευρωπαϊκό νότο μοιάζει να είναι περισσότερο τεχνική και περισσότερο στα… χαρτιά, καθώς δεν καθρεφτίζεται στην πραγματική οικονομία ξεκάθαρα, με σαφή και ουσιαστική μείωση της ανεργίας…
--------------------
 
Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό όπου οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι ο μεγάλος ασθενής και το κεντρικό αίνιγμα των οικονομιών όλης σχεδόν της Ευρώπης, εύλογα οι αγορές δέχονται ισχυρούς τριγμούς εσχάτως.

Έτσι κι αλλιώς, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που -– εδώ και χρόνια – έχουμε ράλι στις χρηματιστηριακές αγορές την ίδια στιγμή που υπάρχει τεράστια ανεργία στις περισσότερες χώρες...

Mε μειωμένη την κερδοφορία των εταιρειών της πραγματικής οικονομίας και γενικώς μια υπερβολική ανάπτυξη της… χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας!

Βεβαίως, η «δουλειά» των αγορών είναι να προεξοφλούν. Όμως, αυτή η… προεξόφληση, τουλάχιστον διεθνώς ίσως ακροβατεί ανάμεσα στην υπερβολή και την φούσκα...

Αν και οι αγορές πλέον έχουν αλλάξει εντελώς σε σχέση με τα προ 10 ή 20 ετών δεδομένα. Υπάρχει υπερβολική ρευστότητα και ακόμη πιο υπερβολική μόχλευση σε όλη την παγκόσμια χρηματοπιστωτική βιομηχανία...

Κάτι που… αποξενώνει εύλογα τις αγορές και τα χρηματιστήρια από τα δεδομένα της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας.

Αυτό είναι και το κεντρικό ζήτημα που έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον αναλυτές, επενδυτές, χρηματιστές και άλλοι.

Θα πάμε σε γενικευμένη διόρθωση και εύλογη κατοχύρωση των υπερβολικά μεγάλων κερδών που ήρθαν μέσα από ανατροφοδοτούμενη και πολυετή νιρβάνα ανόδου, ή θα συνεχίσουμε στο ίδιο – επίσης ανατροφοδοτούμενο σκηνικό άγνοιας κινδύνου;

Το ερώτημα κανένας αναλυτής ή προγνώστης των… καιρών και των αγορών δεν μπορεί να το απαντήσει, καθώς οι αγορές και ειδικά οι… διορθώσεις, δεν προειδοποιούν.

Παράλληλα, τα δεδομένα που οριοθετούν τις αγορές ως φθηνές ή ακριβές, έχουν αλλάξει εντελώς σε σχέση με το παρελθόν, καθώς οι long – με σύμμαχο την υπερβολικά μεγάλη ρευστότητα – γνωρίζουν τρόπους ώστε να επιβάλουν την δική τους αλήθεια!

Με λίγα λόγια, οι αγορές και τα χρηματιστήρια έχουν υπερδιογκωθεί τόσο πολύ πλέον, με πολυσχιδή επενδυτικά προϊόντα και περίσσευμα διαθέσιμου (έστω και εικονικού μέσω μόχλευσης, short selling κ.λπ.) κεφαλαίου για ποντάρισμα...

ΣΤΟΙΧΕΙΑ που πλέον βολεύουν τους πάντες να συνεχίζουν σε ένα καθεστώς… bull market σε σχεδόν μόνιμη βάση! Αυτό έχει δείξει η εμπειρία των τελευταίων ετών.

Από εκεί και πέρα, απόλυτα θεμιτή και εντελώς φυσιολογική θα ήταν και μια γενικευμένη διόρθωση διεθνώς, μετά από μια πολυετή ανοδική κίνηση που έφερε τα χρηματιστήρια είτε σε υψηλά 6ετίας, είτε σε ιστορικά υψηλά.

Καθοριστικής σημασίας σ’ αυτή τη διαδικασία θα είναι η… τελική αναμέτρηση των κυβερνήσεων με τις τράπεζες, που αποδεικνύονται μια… χοάνη καταστροφής κεφαλαίων.

Καθώς – παρά τις παρεμβάσεις, τις στηρίξεις, τις χρεοκοπίες και τις συγχωνεύσεις, εξακολουθούν να έχουν πολλές γκρίζες ζώνες που προξενούν τεράστιους κλυδωνισμούς σε όλο το σύστημα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κηρύξει ανένδοτο κατά μεγάλων αμερικανικών αλλά και ευρωπαϊκών τραπεζών με πρωτοφανή σε ύψος πρόστιμα, δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας.

Πρόσφατα, είχαμε την έξαρση νέας τραπεζικής κρίσης στη Βουλγαρία, ενώ τις τελευταίες ημέρες ο πανικός έχει προκληθεί από την Banco Espirito Santo, μια από τις 3-4 μεγαλύτερες τράπεζες της Πορτογαλίας που αντιμετωπίζει αιφνίδια προβλήματα ρευστότητας.

Εντός αυτών των συνθηκών, οι ελληνικές τράπεζες, οι μόλις… τέσσερις (συν την Attica Bank) συστημικές και μεγάλες ελληνικές τράπεζες σε έναν κλάδο που αριθμούσε περί τις 13 πριν 2-3 χρόνια, χρειάζονται νέα κεφάλαια! 
 

Μετά από μια σχεδόν… 7ετία στηρίξεων, εγγυήσεων, υποσχέσεων (από εποχής… Αλογοσκούφη ξεκίνησε η «φροντίδα») συνεχίζουν να σκανδαλίζουν το χρηματιστήριο και τους επενδυτές...

Χωρίς ακόμη να έχουν μπορέσει να παίξουν το ρόλο για τον οποίο δέχονται όλες τις βοήθειες, δηλαδή την στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Τώρα, φαίνεται πως θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και νέες αυξήσεις κεφαλαίου, κάτι που προξενεί ντόμινο ρευστοποιήσεων από ξένα funds που είχαν ποντάρει σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος της πτώσης του Χ.Α. τις τελευταίες ημέρες, με τις πιέσεις πλέον να παίρνουν συστημική μορφή, καθώς υπήρξαν και μεγάλες ρευστοποιήσεις στο χώρο του FTSE 25.

ΧΠΑ: Διεκόπη το πτωτικό σερί, με μία αναιμική προσπάθεια αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σημαντική συρρίκνωση παρουσίασαν οι συναλλαγές, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.386 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του FTSE25 (συνολικά 6.254 και αναλυτικά 4.706 για τον Ιούλιο, 1.380 για τον Αύγουστο και 168 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 373) κινήθηκε μεταξύ 371,5 και 378,25 μονάδων, κλείνοντας με μικρή υπερτίμηση 0,18%.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (727), ΔΕΗ (521), Alpha Bank (2.118), Εθνική (3.787), Πειραιώς (1.232), MIG (254), Eurobank (967), ΟΠΑΠ (286), ΕΧΑΕ (339), ΕΛΠΕ (119), Μυτιληναίο (254), ΓΕΚ (5.370).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης παρέμεινε ικανοποιητικό αφού σημειώθηκαν συνολικά 1.321 δικαιώματα (1.083 calls και 238 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 37%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι των Alpha Bank με 83,1 εκατ. τμχ, ΕΤΕ με 2,9 εκατ. τμχ και Πειραιώς με 18,7 τμχ. Να σημειωθεί ότι σε 53.300 συμβόλαια, λήξεως Ιουλίου, δεν έχουν κλείσει, ούτε έχουν μετακυλιστεί οι θέσεις.

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Μεταφερόμενοι στο NYSE και σύμφωνα με την άποψη του Ηλία Ζαχαράκη αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, η Αμερικάνικη Αγορά, σε αντιδιαστολή με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές παραμένει σε "long" κατάσταση..


ΚΙ αυτό σε ημερήσιο γράφημα, όσο ο Dow Jones συνεχίζει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 16700 μονάδων. Βραχυπρόθεσμη αντίσταση στις 16980 - 17000, όπου η διάσπαση θα φέρει νέα υψηλά. Το "stop" για τους "long" στις 16700 μονάδες.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ: Ο "άτυπος" οικονομικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, καλά κρατεί. Έτσι η Commerzbank έρχεται αντιμέτωπη με πρόστιμο 800 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ. 


Η Τράπεζα θα πρέπει να εγγράψει επιπλέον ζημίες 300 εκατ. για το 2014, καθώς το πρόστιμο υπολογιζόταν να φτάσει ως τα 500 εκατ. ευρώ...

0Ι Αμερικανικές αρχές διερευνούν και άλλες Ευρωπαϊκές Τράπεζες για παραβίαση κυρώσεων, μεταξύ των οποίων και η Deutsche Bank.

ΟΠΑΠ: Ο τίτλος σημειώνει άνοδο 24% στο ταμπλό από την αρχή της χρονιάς και οι τοποθετήσεις ξένων χαρτοφυλακίων ήταν εμφανείς στο πρώτο εξάμηνο. 

ΟΠΑΠ(Ι): Τα κέρδη ανά μετοχή του 2014 εκτιμώνται στο +20% περίπου και η αποτίμηση του τίτλου σε όρους P/E είναι στο 25 ή κάπου εκεί γύρω.Ο δείκτης EV/EBITDA είναι στις 13 φορές και φυσικά αρκετά υψηλός.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me