9/7/14

Telegraph: Αχίλλειος πτέρνα της Ευρωζώνης το ισχυρό ευρώ - Μονόδρομος η υποτίμηση


Διττή η αιτία για την ισχυροποίηση του ευρωπαϊκού νομίσματος 
 
Υποτίμηση του ευρώ ζητά μετ’ επιτάσεως η βρετανική εφημερίδα «Telegraph», η οποία ανάγει το ευρωπαϊκό νόμισμα στο μεγαλύτερο «αρνητικό» παράγοντα της Ευρωζώνης.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, το ισχυρό ευρώ συνιστά σημαίνον πρόβλημα για το σύνολο της Ευρωζώνης. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο νόμισμα αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα μίας οικονομίας. 
 
Το ίδιο είχε συμβεί και στις ΗΠΑ, όπου η Fed αναγκάστηκε να «τυπώσει» χρήμα, προκειμένου να αποδυναμώσει το δολάριο. Παρόμοια έπραξε και η Bank of England. 
 
Πανομοιότυπα θα πράξει πιθανώς και η Ελβετία, καθώς το ελβετικό φράγκο υπερίπταται έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων.

«Όλα αυτά αποτελούν απόρροια του σκληρού νομισματικού πολέμου, όπου ο ανταγωνισμός των νομισμάτων αλλάζει διαρκώς τις ισοτιμίες» επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Επανερχόμενη στην περίπτωση της Ευρωζώνης, η «Telegraph» σημειώνει πως παρά τις απόπειρες της ΕΚΤ να «χειραγωγήσει» το ευρωπαϊκό νόμισμα, αυτό εξακολουθεί να διατηρεί την ισχύ του. Για τη βρετανική εφημερίδα, το αίτιο είναι διττό:

1.    Η απειλή για μία καταστροφική διάλυση της Ευρωζώνης έχει εξαλειφθεί, καθιστώντας τους επενδυτές εξαιρετικά «χαρούμενους» σχετικά με το ευρώ
2.    Η Ευρωζώνη έχει καταστεί μία πλεονάζουσα οικονομία, αφού ακόμη και η Ελλάδα, η οποία πριν μερικά χρόνια είχε διψήφιο έλλειμμα, πλέον είναι σχεδόν πλεονασματική…

www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me