29/7/14

Χαιρετισμός με «γροθιά» για την αποφυγή μικρoβίων!


Η κλασσική χειραψία μεταφέρει περισσότερα βακτήρια από ό, τι άλλες μορφές επαφής των χεριών, ενώ τα λιγότερα μεταδίδει ο χαιρετισμός γροθιάς με γροθιά, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Aberystwyth της Ουαλίας.
Οι ερευνητές, όπως αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού American Journal of Infection Control, πήραν ένα ζευγάρι αποστειρωμένα λαστιχένια γάντια και τα βύθισαν σε ένα βακτηριακό ζωμό , έτσι ώστε το εξωτερικό μέρος να είναι πλήρως επικαλυμμένο με το βακτήριο Ε. coli.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε μια σειρά από ελιγμούς χεριών, με τρεις τρόπους : τη κλασική χειραψία, το «κόλλα πέντε» και τον χαιρετισμός γροθιάς με γροθιά. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι οι χειραψίες μετέδιδαν 10 φορές περισσότερα βακτήρια απ’ όσα ο χαιρετισμός γροθιά με γροθιά, ενώ το «κόλλα πέντε» (high five) μετέδιδε λιγότερη από τη μισή ποσότητα βακτηρίων που μεταδίδονται με τη χειραψία.
Η σημασία της υγιεινής των χεριών δεν είναι κάτι καινούργιο στον τομέα της ιατρικής. Ομως, οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι, ενώ μεγάλο μέρος της έρευνας επικεντρώθηκε στο κατά πόσο τα χέρια μπορούν να κολλήσουν μικρόβια από πόμολα και άλλες επιφάνειες, πολύ λίγη έρευνα είχε γίνει σχετικά με τις χειραψίες.
«Το θέμα αυτό μοιάζει φαιδρό, αλλά ασφαλώς έχει μία πάρα πολύ σοβαρή πλευρά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Whitworth, λέκτορας στο Ινστιτούτο Βιολογικών, Περιβαλλοντικών & Αγροτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Aberystwyth.
"Αν υπάρξει μια πανδημία γρίπης, τότε η χειραψία μπορεί να είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε δύο φορές πριν την κάνουμε , ειδικά σε ένα νοσοκομείο όπου υπάρχουν ανθεκτικά μικρόβια», προσέθεσε.
www.stogiatro.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me