20/7/14

MH17: Οι φιλορώσοι συμφώνησαν να παραδώσουν τα μαύρα κουτιά

Θα τα παραδώσουν σε διεθνείς εμπειρογνώμονες γιατί «δεν εμπιστεύονται» τους Ουκρανούς - Βρέθηκαν επιπλέον 27 σοροί - Τα πτώματα έχουν τοποθετηθεί σε ψυχόμενα βαγόνια τρένου

Μπορεί οι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία να ισχυρίζονταν ότι τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους δεν έχουν βρεθεί, ωστόσο, η ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας, όσον αφορά στην αλήθεια πίσω από τις έρευνες που γίνονται στην περιοχή όπου συνετρίβη το μαλαισιανό Boeing 777, είναι μεγάλη,  με την Ουκρανία να κατηγορεί τους φιλορώσους ότι καταστρέφουν στοιχεία ενός «διεθνούς εγκλήματος» από τα συντρίμμια.

Όμως, το μυστήριο με τα μαύρα κουτιά φαίνεται πως λύθηκε τελικά, αφού σύμφωνα με δηλώσεις αυτονομιστών, όπως του  Αλεξάντρ Μποροντάι, ενός εκ των ηγετών της  Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών.

Ο  Μποροντάι δήλωσε ότι έχουν την κατοχή τους τα κουτιά, σε ασφαλή τοποθεσία στο Ντονέτσκ και πως είναι διατεθειμένοι να τα παραδώσουν σε διεθνείς εμπειρογνώμονες, εξηγώντας πως οι αντάρτες «δεν έχουν ειδικούς για να τα αναλύσουν» και «δεν εμπιστεύονται» τους Ουκρανούς.

Τα βαγόνια-ψυγεία στα οποία έχουν και στοιβαχτεί τα πτώματα 


Τα βαγόνια-ψυγεία στα οποία έχουν και στοιβαχτεί τα πτώματα 


Έπειτα από τις πληροφορίες, σχετικά με τον εντοπισμό των μαύρων κουτιών, ένα βίντεο είδε το «φως» της δημοσιότητας, στο οποίο απεικονίζονται διασώστες να μεταφέρουν ένα αντικείμενο, που μοιάζει με καταγραφέα πτήσης. Ένας από τους άντρες αυτούς δίνει τον καταγραφέα πτήσης σε ένα συνάδελφό του, ενώ στο βίντεο ακούγεται κάποιος να λέει στα ρωσικά: «Βρήκαν τον  καταγραφέα πτήσης».



Πάντως, εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε πως οι φιλορώσοι αντάρτες θα κάνουν και κάνουν ό,τι μπορούν για να κρύψουν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέρριψαν ένα μαλαισιανό αεροπλάνο.

Είπε ακόμη πως οι αντάρτες απομάκρυναν συντρίμμια και πτώματα από το σημείο της συντριβής με φορτηγά, επεμβαίνοντας σε έναν χώρο ο οποίος πρέπει να είναι ασφαλισμένος, προκειμένου οι ερευνητές να έχουν μία μόνο πιθανότητα να προσδιορίσουν τι, και ποιος, προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους.

Βρέθηκαν επιπλέον 27 σοροί

Την Κυριακή έγινε, επίσης, γνωστό ότι επιπλέον 27 σοροί βρέθηκαν μαζί με ανθρώπινα μέλη στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροπλάνο.



Ο Ουκρανός αναπληρωτής πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν είπε σε συνέντευξη Τύπου πως οι σοροί 192 από τους 298 ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν το αεροσκάφος συνετρίβη στη στέπα στην ανατολική Ουκρανία την Πέμπτη έχουν τοποθετηθεί σε ψυχόμενα βαγόνια τρένου, προτού σταλούν στις πατρίδες τους για ταφή.





Οι φιλορώσοι επέτρεψαν σε παρατηρητές του ΟΑΣΕ να φτάσουν στο σημείο της συντριβής και να επιθεωρήσουν τα πτώματα, όμως, όταν έφτασαν εκεί είπαν ότι στο τρένο «η μυρωδιά του θανάτου ήταν έντονη», τονίζοντας πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές που τους συνοδεύουν σε κάθε τους βήμα, έχοντας μαζί τους βαρύ οπλισμό και δεν τους αποκάλυψαν τον ακριβή αριθμό των σορών.



Ένας σιδηροδρομικός εργάτης δήλωσε πως τα πτώματα μεταφέρθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα σταλούν προς την κατεύθυνση της πόλης Ιλοβάισκ, νοτιοδυτικά της Τορέζ.

«Κάτι παραδόθηκε και μας είπαν να περιμένουμε», δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας πως το «κάτι» ήταν πτώματα.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me