11/7/14

MANOΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το εβδομαδιαίο σχόλιό του για την αγορά

Διολίσθηση τιμών και ψυχολογίας

 
Χωρίς τα απαραίτητα καύσιμα νέων και με τις καθυστερήσεις των διαρθρωτικών αλλαγών να λειτουργούν ανασταλτικά για το επενδυτικό ενδιαφέρον υπερίσχυσε ο νόμος της βαρύτητας.

Ακόμα και οι εξελίξεις στην Πορτογαλία έπαιξαν το ρόλο τους καθώς όχι μόνο περιόρισαν την νέα έκδοση του ελληνικού ομολόγου αλλά επέδρασαν αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία των επενδυτών των χωρών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.

Αν και η ελληνική αγορά μας έχει συνηθίσει φέτος σε πιο αυτόνομες διακυμάνσεις η επίδραση των εξωτερικών γεγονότων λόγω της έλλειψης άλλων νέων από το εσωτερικό επανέφεραν το πτωτικό σκηνικό στην Αγορά.

Οι εκκρεμότητες που συσσωρεύτηκαν πολύ γρήγορα έχουν να κάνουν με τις Τράπεζες –όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο- αλλά και με την εξέλιξη του διαγωνισμού για την «Μικρή ΔΕΗ».

Την ίδια στιγμή η συζήτηση που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα και αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαίνεται να μετατίθεται για αργότερα.

Αν στα παραπάνω προστεθεί και ο καθημερινός θόρυβος των δημοσκοπήσεων και πολιτικών εκτιμήσεων ενόψει της προεδρικής εκλογής δικαιολογείται σε ικανοποιητικό βαθμό η πρόσφατη εικόνα πωλήσεων.

Ουσιαστικά η αγορά από το Δεκέμβριο κινείται σε ζώνη διακύμανσης. Αφενός επειδή οι εταιρίες δεν έχουν ακόμα δείξει δύναμη στην κερδοφορίας τους αφετέρου γιατί οι εκκρεμότητες παραμένουν πολλές και έχουν δεσπόζουσα σημασία.

Αν απομονωθούν κάποιες ακραίες τιμές ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε ένα «κουτί» διακοσίων μονάδων (1.100 – 1.300) μέσα στο οποίο περισσότερο αναλώνει χρόνο και διαφοροποιεί κάποιες επιμέρους περιπτώσεις βάση κερδοφορίας παρά ετοιμάζεται για κάποια μεγάλη κίνηση προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Είναι ενδεικτικό ότι από το σημείο «μηδέν» (1.162 μονάδες) των αποδόσεων από την αρχή του έτους ο Γενικούς Δείκτης έχει περάσει δέκα φορές σε ημερήσια βάση. Αυτό δείχνει ότι η αγορά διαπραγματεύεται σε επίπεδα που αντανακλούν από λίγο έως πολύ δίκαιες τιμές, έχει μεν μια ροπή προς ένα υψηλότερο ανοδικό περιθώριο έναντι της πτώσης, χρειάζεται ωστόσο περισσότερα νέα και λιγότερη προσδοκία για να αλλάξει επίπεδο.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έδωσε την ανοδική αντίδραση από την ζώνη των 1140 μονάδων η οποία ωστόσο δεν είχε αντίστοιχη ένταση σε όγκο συναλλαγών ώστε να δημιουργήσει κάποια πειστική εικόνα ανάκαμψης.

Η τομή όλων των βασικών κινητών μέσων (15, 30, 200 ημερών) και η ταχύτητα της πτώσης πιθανότατα να δώσουν ένα ακόμα πτωτικό κύμα προς τις 1.100 – 1.080 μονάδες όπου σταδιακά ο Γενικός Δείκτης θα ξεκινήσει το σχηματισμό αντιστροφής.

Σε αυτό το επίπεδο οι ταλαντωτές θα έχουν εισέλθει στις υπερπουλημένες ζώνες δικαιολογώντας μεγαλύτερο βαθμό αντίδρασης. Σε ότι αφορά την ανοδική διόρθωση αυτή εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στην ζώνη 1.170 – 1.190 μονάδων με βάση τους τζίρους που παρατηρήθηκαν την Παρασκευή.

Στις κυριότερες προγραμματισμένες οικονομικές και χρηματιστηριακές εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας επισημαίνουμε την δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας την προσεχή Τρίτη ενώ την Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθεί η τιμή διάθεσης των μετοχών και ο βαθμός κάλυψης της δημόσιας προσφοράς μετοχών της εταιρίας Άνεμος.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο την Δευτέρα εκπνέει η προθεσμία απάντησης της Forthnet στην μη δεσμευτική προσφορά του ΟΤΕ για την απόκτηση της Nova ενώ στις 15 Ιουλίου ολοκληρώνεται η διαδικασία των αιτήσεων για την εθελούσια έξοδο στον ΟΠΑΠ.

Τέλος, συνεχίζονται στην Αμερική οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου με κυριότερες αυτές των Citi (14/7), Goldman Sachs, Intel, Yahoo, JPMorgan, Johnson & Johnson (15/7), eBay, Bank of America, Abbott Laboratories (16/7) Morgan Stanley, IBM, Google, Philip Morris, Novartis (17/7) και Bank of New York, General Electric (18/7).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me