7/7/14

«Κούρεμα» χρέους για τον Νότο ζητά το Ifo


Την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους για τις χώρες του Νότου της Ευρωζώνης, ώστε να επανέλθουν στην οικονομική ανάπτυξη, επεσήμανε ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, Χανς - Βέρνερ Ζιν, σε συνέντευξή του στο «Bloomberg», ενώ τόνισε ότι οι πιστωτές των εν λόγω χωρών θα πρέπει να πληρώσουν το κόστος. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για την ελάφρυνση του χρέους των χωρών αυτών. 



Σύμφωνα με τον Ζιν, η ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε το 1997, επιλύθηκε με διαγραφή χρέους και όχι με την επιβάρυνση των φορολογουμένων, παρέχοντας ένα μοντέλο που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί. 

«Τα νοικοκυριά και οι εταιρείες είναι υπερχρεωμένες, οι τράπεζες είναι υπερχρεωμένες, τα κράτη είναι υπερχρεωμένα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες είναι υπερχρεωμένες» εντός του Ευρωσυστήματος, δήλωσε ο Ζιν. 

«Δεν είναι ωραίο για τον πιστωτή να παραδέχεται ότι δεν θα πάρει πίσω τα χρήματά του, αλλά όσο νωρίτερα αντιμετωπίσει την αλήθεια, τόσο το καλύτερο», τόνισε ο Γερμανός οικονομολόγος. 

Ο επικεφαλής του Ifo επεσήμανε ακόμη ότι καθώς τα βάρη των χρεών βρίσκονται σε «σχεδόν αφόρητα» επίπεδα, «χρειαζόμαστε μια διάσκεψη για το χρέος στην Ευρώπη, ώστε να παραχωρηθεί μερική ελάφρυνση του χρέους στις χώρες του Νότου». «Αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο από κοινού διαπραγμάτευσης, καθώς εμπλέκονται αρκετές χώρες», πρόσθεσε. 

Όπως σχολιάζει το «Bloomberg», το χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε στα 2,15 τρισ. ευρώ τον Απρίλιο, πλησιάζοντας το επίπεδο χρέους που είχε η Γερμανία στα τέλη του 2013. Το ελληνικό χρέος, το οποίο βρίσκεται τώρα κυρίως στα χέρια δημόσιων πιστωτών, ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ, ενώ πάνω από το 25% του εργατικού δυναμικού βρίσκεται εκτός απασχόλησης. 

Όπως προσθέτει ο Ζιν, οι νότιες χώρες του νομισματικού μπλοκ απέτυχαν να μειώσουν τις τιμές και τα κόστη, τόσο όσο χρειάζεται για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, και ενώ η εκεί επιβράδυνση του πληθωρισμού δείχνει ότι η προσαρμογή βρίσκεται σε τροχιά, η συζήτηση σχετικά με τον αποπληθωρισμό είναι άστοχη. 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me