20/7/14

Κατενάτσιο σε αθλητικά ραδιόφωνα και εκδόσεις

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ-http://www.efsyn.gr

Επιζούν τα οπαδικά φύλλα.
     
Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Δύο είναι πια, μόνο, τα αθλητικά ραδιόφωνα της Αττικής, ο «NovaΣΠΟΡ 94.6» και ο «Sentra 103.3». Ο μεγάλος αντίπαλος, η ιστορική «ΕΡΑ Σπορ 101.8», έπεσε θύμα της… δημοκρατίας του Αντώνη Σαμαρά κι έπαψε να εκπέμπει στα FM από πέρυσι στις 11 Ιουνίου, όταν και μπήκε λουκέτο στην ΕΡΤ – η «ΕΡΑ Σπορ» βγαίνει διαδικτυακά μέσω του ertopen.com, των περιφερειακών ραδιοσταθμών της παλιάς ΕΡΑ, αλλά και μέσω του «105.5 Στο Κόκκινο», τα Σαββατοκύριακα, με την εκπομπή-θρύλος «Κυριακή στα γήπεδα».

Ο «NovaΣΠΟΡ 94.6», με 18 χρόνια ζωής στα FM, το Νο 1 αθλητικό της χώρας σε ακροαματικότητα, ανήκει βασικά στην τριάδα των Γιώργου Δήμα (59,27%), Χρήστου Σωτηρακόπουλου (12,69%) και Μπάμπη Χριστόγλου (12,69%). Ο «Sentra 103.3» ανήκει στον όμιλο Μπόμπολα. Στο πρώτο μαγαζί υπάρχουν οικονομικά προβλήματα τα οποία μεταφράζονται, μεταξύ άλλων, σε πολύμηνες καθυστερήσεις της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Στο δεύτερο, οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται εκεί προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους, μια και γράφουν στο «Goal», την αθλητική εφημερίδα του ομίλου. Οπότε… πληρώνονται από εκεί, δεν χρειάζεται να πληρώνονται και από το ραδιόφωνο, ας μην είναι υπερβολικοί.

Και τα δύο ραδιόφωνα βρίσκονται σε φάση συζητήσεων για εξαγορά ή και συνεργασία ακόμα. Ο «NovaΣΠΟΡ 94.6» με τον Γιάννη Αλαφούζο (Παναθηναϊκός) και ο «Sentra 103.3» με τον Γιάννη Κουρτάκη, που ψάχνει αθλητικό ραδιόφωνο, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη (Ολυμπιακός). Μέχρι το τέλος του Ιουλίου θα έχουν τελειώσει οι συζητήσεις, είτε θετικά, όπως είναι το πιο πιθανό, είτε αρνητικά, αν χαλάσει κάτι στην πορεία. Και μετά στήνεται ένα θαυματουργό τοπίο στα αθλητικά FM. Τα δύο -μοναδικά- αθλητικά ραδιόφωνα της Αττικής θα είναι ελεγχόμενα από τους προέδρους δύο ΠΑΕ. Το ένα περνάει στον Ολυμπιακό και το άλλο στον Παναθηναϊκό. Αλλά αυτό δεν μας ανησυχεί και πολύ. Είμαστε σίγουροι πως το οπαδικό και επιχειρηματικό συμφέρον θα υποχωρεί μπροστά στη δημοσιογραφική δεοντολογία. Δεν θα έχουν κάποια συγκεκριμένη γραμμή οι δύο ραδιοσταθμοί, είναι σίγουρο πως θα υπηρετούν την αντικειμενική αθλητική ενημέρωση. Υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού;

Και οι αθλητικές

Εξίσου «οπαδικές» είναι οι συνθήκες και στον αθλητικό Τύπο. Πάνε οι εποχές που υπήρχε πληθώρα αθλητικών εφημερίδων χωρίς αυτές να είναι δεμένες στο άρμα κάποιου συλλόγου. Τώρα κυριαρχούν εφημερίδες όπως η «Πράσινη» που σαπορτάρει τον Γιαννακόπουλο του Παναθηναϊκού, η «Ωρα» της ΑΕΚ, ο «Πρωταθλητής» και ο «Γαύρος» που υποστηρίζουν Ολυμπιακό κ.ο.κ.

Κι αν κάποιες πουλούν ελάχιστα φύλλα, αυτό ωστόσο δεν τις εμποδίζει να είναι κερδοφόρες, μια και τα κόστη τους είναι μηδαμινά. Λίγοι δημοσιογράφοι δουλεύουν εκεί, ακόμα λιγότερα είναι τα μισθολόγια, οι περισσότεροι «παίζουν» με «μπλοκάκι», με απόδειξη παροχής υπηρεσιών δηλαδή.

Μεγάλα οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει η «Sportday», με τις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία να φτάνουν στους πέντε κι έξι μήνες. Ο Γιάννης Αλαφούζος, μαζί με το ραδιόφωνο θα αγοράσει και την εφημερίδα του ομίλου, ήδη έχουν δοθεί υποσχέσεις πως μέσα στον Αύγουστο θα υπάρχει πλήρης εξόφληση.

Κάτι που δεν ισχύει με το «Goal», το οποίο δεν πάει πακέτο με τον «Sentra 103.3», αν ο τελευταίος περάσει στον Γιάννη Κουρτάκη. Εν κατακλείδι, να μην ξεχάσουμε το ιστορικό και παραδοσιακό «Φως» αλλά και τη «Live Sport», μια εφημερίδα που γεννήθηκε μέσα στην οικονομική κρίση και φαίνεται να πηγαίνει καλά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me