10/7/14

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Πολύ άσχημη η εικόνα για το Ελληνικό χρηματιστήριο καθώς μετά το πρόσφατο μετεκλογικό ανοδικό σερί… επανήρθε (με πολύ επιθετικές μάλιστα διαθέσεις) το πτωτικό momentum στα μεσοπρόθεσμα διαγράμματά μας, τονίζει ο Ανδρέας Κόρδας, διευθυντής τμήματος ξένων Αγορών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ..
Στο σημείο που βρισκόμαστε τεχνικά, η ένταση αυτή μπορεί να προκύπτει από την ιδιότητα που χαρακτηρίζει το "κύμα 3" (αν τελικά αποδειχθεί τέτοιο και εάν δε λειτουργήσουν άμεσα οι στηρίξεις εντός του εύρους τιμών 1125-1150), γεγονός που μας δημιουργεί ανησυχία για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών σε βάθος χρόνου. 
 Ακόμα και μία αντίδραση τώρα, πρέπει να συνοδεύεται από κάποιες προϋποθέσεις (π.χ. άνοδο με σταδιακή αύξηση των ημερήσιων συναλλαγών και κατοχύρωση εκ νέου κάποιων επιπέδων που χάθηκαν) για να μας ικανοποιήσει και να αναστρέψει την κακή εικόνα.
Πλέον και μετά την διάσπαση την Τρίτη του επιπέδου των 1210 μονάδων, όλη ή πρόσφατη άνοδος μέχρι τις 1328 μονάδες στις 10 Ιουνίου, μπορεί να χαρακτηριστεί συνολικά, ως διορθωτική της  πτωτικής πορείας που ξεκίνησε από το υψηλότερο σημείο των 1379 μονάδων στις 19 Μαρτίου.
Με ήδη 5 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις το κλίμα της Αγοράς δεν είναι καθόλου καλό και οι ανησυχίες εντείνονται και εν μέσω συζητήσεων για νέα πιθανή ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, σε συνδυασμό με το ζήτημα των "κόκκινων" δανείων.
Αυτά, καθώς και οι βάσιμοι φόβοι για ενδεχόμενη διόρθωση διαρκείας των ξένων Χρηματιστηρίων (καθώς αυτά προέρχονται από πολύμηνη ανοδική κίνηση), αλλά και η ανησυχία  για γενίκευση των πτωτικών τάσεων στις αναδυόμενες Αγορές, έχουν ως αποτέλεσμα αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια να οδηγούνται σε επιθετικές ρευστοποιήσεις, ιδιαίτερα σε Τραπεζικές μετοχές.
Το αρνητικό κλίμα στο Χ.Α. ενισχύεται και από την κόντρα που έχει δημιουργηθεί στο πολιτικό σκηνικό με αφορμή την αποκρατικοποίηση της "μικρής ΔΕΗ", για την οποία χθες εγκρίθηκε από τη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο με 51 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 100.
Θέλοντας να επιλέξουμε μια στρατηγική αυτήν την περίοδο, σύμφωνη με τις προσταγές της τεχνικής ανάλυσης, θα υπενθυμίσουμε ότι οι "ώριμοι" επενδυτές δεν προσπαθούν να προβλέψουν που θα πάει η Αγορά, αλλά να κατανοήσουν  που αυτή πηγαίνει, για να την ακολουθήσουν έγκαιρα.
Στη δεδομένη στιγμή λοιπόν, αν και οι τιμές είναι ελκυστικές σε σχέση με το πρόσφατο διάστημα, δεν προτείνονται μέθοδοι "Bottom Fishing".
"Εφόσον η Αγορά έχει επιλέξει να αποκαλύπτει όχι μόνο την αδιαφορία των αγοραστών στις φθίνουσες τιμές, αλλά και την επιμονή στις πεποιθήσεις των πωλητών,  θα πρέπει να περιμένουμε πολύ υπομονετικά για να δούμε άμεσα αναίρεση της 'κακής' συμπεριφοράς που η Αγορά επέδειξε με την πτωτική διάσπαση του 1210, πριν ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη μας και αποφασίσουμε να πάρουμε θέση υπέρ των αγοραστών" αναφέρει ο διευθυντής τμήματος ξένων Αγορών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me