22/7/14

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές: Δημήτρης Τζάνας.

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την κατάρριψη του Μαλαισιανού  αεροσκάφους αλλά και η συνεχιζόμενες απώλειες  των ανθρώπινων ζωών στη Γάζα, κλιμάκωσαν το γεωπολιτικό κίνδυνο για το σύνολο των Αγορών, ασφαλώς δε και για την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Παράλληλα, συνεχίζεται η αναζήτηση της κατάλληλης λύσης για τα "κόκκινα" Τραπεζικά δάνεια, ενώ καταγράφονται και  σενάρια νέας ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, με την συμμετοχή των φορέων που πρωταγωνίστησαν στις προηγούμενες (!)
Ταυτόχρονα, η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει εντός 55 ημερών να εκπληρώσει πλειάδα προαπαιτουμένων ενόψει της επανόδου της τρόικας το Σεπτέμβριο,  εκ των οποίων τα έξι μέχρι τις 8 Αυγούστου (νομοσχέδιο για τα δάση, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων κοκ). 
Στο όριο δηλαδή της εκπλήρωσης μιας αδύνατης αποστολής (mission impossible) κατά τον προσφυή τίτλο της γνωστής σειράς,  με τον Υπουργό Οικονομικών στο ρόλο του κ. Φέλπς, που κατάφερνε ωστόσο πάντα να τις εκπληρώνει.
Εν όψει των παραπάνω, η διάθεση για ανάληψη επενδυτικών κινδύνων τείνει να ελαχιστοποιηθεί, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην τιμή της μετοχής του "νεοφώτιστού" ΑΝΕΜΟΥ που απέτυχε να κρατήσει την τιμή εισαγωγής του, καταγράφοντας ζημιές.
Έτσι, η συγκρατημένη πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, που ήδη καταγράφει απώλειες από την αρχή του έτους, συνιστά  ένα πιθανό και ρεαλιστικό σενάριο. Και τούτο  γιατί οι συνθήκες ρευστότητας της Αγοράς οξύνονται καθημερινά, οδηγώντας τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις Επιχειρήσεων και Ιδιωτών προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ταμεία  κ.ο.κ. σε ολοένα και ψηλότερα επίπεδα,  εξαιτίας κυρίως των δυσβάστακτων φορολογικών βαρών.
Παράλληλα, οι δείκτες των διεθνών Αγορών (Νέα Υόρκη, Φραγκφούρτη κ.α.) συντηρούνται σε ύψη ρεκόρ, ελέω πάντα των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης των Κεντρικών Τραπεζών, εγκυμονώντας το ενδεχόμενο μιας σοβαρής διόρθωσής τους, εξαιτίας  της γεωπολιτικής διαταραχής που μπορεί να ανατρέψει τις αισιόδοξες προβλέψεις των ρυθμών μεγέθυνσης και άρα, κατ’ επέκταση,  να συρρικνώσει και  τα εταιρικά κέρδη.
Εν όψει των παραπάνω, η "ρηχότητα" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και η Θερινή περίοδος  χαμηλού ημερήσιου τζίρου, είναι πιθανό να αποτρέψουν βραχυπρόθεσμα  κινήσεις μεγάλης αποεπένδυσης στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Θα χρειασθούν, ωστόσο, σύντομα και θετικά νέα για να ανασταλούν μονιμότερα, πολύ περισσότερο δε για να υπάρξουν νέες εισροές, τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me