11/7/14

Δύο προσφορές για τον Ιππόδρομο στα τέλη Ιουλίου

του Φώτη Κόλλια
 
Και οι δύο κοινοπραξίες που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον στο διαγωνισμό για την 20ετή διαχείριση του ιπποδρομιακού στοιχήματος αναμένεται να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές στα τέλη Ιουλίου. 
 
Δύο προσφορές φαίνεται πως θα κατατεθούν τελικά στις 31 Ιουλίου, αν δεν υπάρξει ολιγοήμερη παράταση, για την 20ετή διαχείριση του ιπποδρομιακού στοιχήματος και του ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν τα αρμόδια στελέχη του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). 


Άνθρωποι που παρακολουθούν τη διαδικασία τονίζουν πως τα τελικά τεύχη του διαγωνισμού εγκρίθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή αφού είχε εξασφαλιστεί η συμμετοχή και των δύο υποψηφίων, δηλαδή της κοινοπραξίας 2PU Societe Par Actions Simplifiee στην οποία συμμετέχουν η γαλλική PMU και η Fumellela από τη Νότια Αφρική και η κοινοπραξία της Intralot με τον ιππόδρομο του Μπουένος ‘Αιρες.

Προχθές το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε προκήρυξη για την επιλογή του ανεξάρτητου εκτιμητή ο οποίος θα αναλάβει να υπολογίσει το ετήσιο μίσθωμα που πρέπει να πληρώνει ο μελλοντικός διαχειριστής του ιπποδρόμου για τη χρήση των εγκαταστάσεων του Μαρκόπουλου που ανήκουν στον ΟΔΙΕ καθώς και το πρόσθετο ενοίκιο για τον εξοπλισμό του οργανισμού. 

Η κοινοπραξία της PMU είχε απειλήσει με αποχώρηση από το διαγωνισμό αν δεν υπάρξει εκλογίκευση του μηνιαίου μισθώματος το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΑΙΠΕΔ ανέβαζε αρχικά στα 500.000 ευρώ μηνιαίως. 

Τελικά η εισήγηση των Γάλλων για σύνδεση του ετησίου μισθώματος με τα έσοδα του ιπποδρόμου δεν εισακούστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ. Ομως περιορίστηκαν και οι προσδοκίες για το ύψος του μισθώματος που θα κινείται πολύ χαμηλότερα από την αρχική επιδίωξη του Ταμείου και των συμβούλων του. Το τελικό μέγεθος θα προκύψει, πάντως, με βάση την εισήγηση του ανεξάρτητου αποτιμητή που θα προσληφθεί εντός του μηνός. 

Το επιχείρημα των Γάλλων ήταν πως τα έσοδα του ΟΔΙΕ από τα 260.000.000 ευρώ περίπου το 2009, έπεσαν στα 84.000.000 ευρώ το 2012, και κινήθηκαν κοντά στα 70.000.000 ευρώ το 2013, ενώ οι ζημιές του οργανισμού κυμαίνονται τα τελευταία χρόνια κατά μέσο όρο γύρω στα 25.000.000 ευρώ ετησίως. Οι συσσωρευμένες ζημιές του ΟΔΙΕ προσεγγίζουν πλέον τα 200.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως ο νικητής του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ θα μισθώσει πάγια που ανήκουν στον ΟΔΙΕ ο οποίος, με βάση νομοθετική ρύθμιση στα τέλη Σεπτεμβρίου (ή πιθανώς μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το ιπποδρομιακό στοίχημα) πρόκειται να τεθεί σε εκκαθάριση.

Οσο για την αναστάτωση που έχει προκληθεί από όρο του διαγωνισμού που επιτρέπει στο νέο διαχειριστή να μη διεξάγει ιπποδρομίες για περιορισμένο χρονικό διάστημα, στο ΤΑΙΠΕΔ καθησυχάζουν την ιπποδρομιακή κοινότητα. Υποστηρίζουν πως πρόκειται για όρο που μπήκε για "τεχνικούς λόγους". Σωματεία που δραστηριοποιούνται στον ιππόδρομο έχουν ζητήσει, πάντως, τα τεύχη δημοπράτησης από τη διοίκηση του Ταμείου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me