12/7/14

Ο ''ΣΗΦΗΣ'' ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΟΥ...


ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

http://4.bp.blogspot.com/-oISkDne8lUE/U8DyrwOVBrI/AAAAAAAIrbs/IrRJFyT02r4/s1600/68C828566C6A413C4F2FA831411A4728.jpg

Μετά τη Σάσα, τον Μπάμπη και τον Βύρωνα, ο… Σήφης. Ο συμπαθής κροκόδειλος του Ρεθύμνου, μονοπωλεί τις τελευταίες μέρες τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα...

Σήμερα τουλάχιστον τρεις ακόμη κροκόδειλοι ζουν στη χώρα μας. Αποκτήθηκαν από τους σημερινούς κατόχους τους, την εποχή που η αγορά τους ήταν νόμιμη ακόμη και από τα pet shop και εκ των πραγμάτων αποτελούν ατραξιόν στις περιοχές τους.

Την ίδια ώρα, βέβαια, οι φιλοζωικές οργανώσεις ζητούν από την Πολιτεία να θεσπίσει αυστηρότερα μέτρα για το παράνομο εμπόριο ερπετών, αλλά και μητρώο, στο οποίο θα καταγράφονται αναλυτικά οι «οικόσιτοι» κροκόδειλοι στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα ερπετά καταλήγουν να περιφέρονται αβοήθητα ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, όπως συνέβη τον Μάιο του 2012 στην οδό Αχαρνών με έναν μικρό κροκόδειλο του Νείλου.

Η Σάσα του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου



Η Σάσα είναι ο μοναδικός θηλυκός κροκόδειλος επί ελληνικού εδάφους, με αποτέλεσμα να αποτελεί πολύφερνη νύφη για τον… Σήφη του Ρεθύμνου, εφόσον βέβαια επιβεβαιωθεί πως αυτός είναι «άρρεν». Η Σάσα βρέθηκε στα Σπάτα πριν από 12 χρόνια, την ίδια εποχή που τέθηκε σε λειτουργία και η ενότητα «Ο Κόσμος των Ερπετών». Οπως έκανε γνωστό ο κ. Zαν-Ζακ Λεσουέρ, ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, το ερπετό παρέδωσε στους υπεύθυνους ο έως τότε ιδιοκτήτης της που την είχε αγοράσει από pet shop της Αθήνας. «Ηταν 5 χρόνων και πλέον δεν μπορούσε να τη συντηρήσει. Ετσι, μας την έφερε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όπου σήμερα προκαλεί τον θαυμασμό μικρών και μεγάλων επισκεπτών», λέει ο κ. Λεσουέρ.

Σήμερα η Σάσα, που ανήκει στην οικογένεια  Crocodylus Niloticus (Νείλου), ίδια με αυτόν που εντοπίστηκε στο φράγμα των Ποταμών του Ρεθύμνου, ξεπερνάει τα 2,5 μέτρα. Μπορεί να φτάσει τα 4,80 μ. μήκος και εάν ποτέ «τεκνοποιήσει» μπορεί να εναποθέσει στο χώμα από 40 ως 70 αυγά, τα οποία θα ξεθάψει λίγο προτού αυτά εκκολαφθούν.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ο κροκόδειλος του Νείλου τρώει σχεδόν οτιδήποτε κινείται, ενώ ευθύνεται για περισσότερους θανάτους στην Αφρική απ’ ό,τι τα δηλητηριώδη φίδια.

Ο Μπάμπης του Ηρακλείου



Ο Σήφης του Ρεθύμνου δεν είναι ο μοναδικός κροκόδειλος στην Κρήτη. Στην Αμμουδάρα Γαζίου, κοντά στο Ηράκλειο, ζει τα τελευταία 15 χρόνια ο… Μπάμπης, ένας κροκόδειλος 2,5 μέτρων, που έχει εξελιχθεί σε ατραξιόν για το τουριστικό συγκρότημα όπου φιλοξενείται.

«Εχω μεγάλη αγάπη για τα ζώα. Αγόρασα τον Μπάμπη πριν από 15 χρόνια, από κατάστημα pet shop της Αθήνας. Τότε είχε μήκος μόλις 20 εκατοστά. Διαθέτω άδεια και το ερπετό φέρει τσιπάκι με ειδικό κωδικό γνώρισμα, δηλαδή πως γεννήθηκε στην αιχμαλωσία», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο ιδιοκτήτης του κροκόδειλου κ. Ζαχαρίας Πετούσης.
Ο Μπάμπης φιλοξενείται σε έναν ειδικό γυάλινο κλωβό, ο οποίος διαμορφώθηκε κατάλληλα από τον κ. Πετούση ώστε το νερό όχι μόνο να φιλτράρεται συνεχώς, αλλά και να έχει σταθερή θερμοκρασία, στους 28 βαθμούς, αναγκαία για την επιβίωση του ερπετού. «Η όλη κατασκευή μου κόστισε 20.000 ευρώ», λέει, διευκρινίζοντας πως για την αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος «υπάρχουν τρία συστήματα προστασίας».

Η δημοσιότητα που έχει προκληθεί με τον «σύντεκνο» Σήφη έφερε πολλούς επισκέπτες στο συγκρότημα του κ. Πετούση προκειμένου να δουν από κοντά τον Μπάμπη. «Για μένα το ερπετό δεν αποτελεί ατραξιόν. Το θεωρώ μέλος της οικογένειάς μου και έως σήμερα δεν σκέφτηκα ούτε μία στιγμή να το εγκαταλείψω» λέει.

Ο Βύρωνας των Σερρών



Σε μασκότ του Δημοτικού Ενυδρείου-Ερπετάριου Βυρώνειας Σερρών έχει εξελιχθεί ο… Βύρωνας. Και αυτός ανήκει στην οικογένεια Crocodylus Niloticus, σήμερα αγγίζει τα 1,80 μέτρα και ζυγίζει περισσότερα από 30 κιλά. «Ζει σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο ξηράς και έχει τη δική του λιμνούλα για να δροσίζεται», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Γιάννης Μερτζανίδης, υπεύθυνος του Ενυδρείου, ο οποίος έχει υπό τη δική του περίθαλψη και προστασία τον Βύρωνα, όπως «βαφτίστηκε» ο κροκόδειλος από τους κατοίκους του χωριού.

Οπως λέει ο κ. Μερτζανίδης, ο κροκόδειλος αγοράστηκε πριν από δέκα χρόνια από μια έκθεση ερπετών στην Αθήνα, μαζί με τη σύντροφό του, η οποία όμως δεν μπόρεσε να επιβιώσει στο νέο περιβάλλον. «Τον έχει φάει η μοναξιά. Αναζητούμε εδώ και καιρό μια νέα σύντροφο για τον Βύρωνα. Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε και τον Σήφη από το Ρέθυμνο. Είμαι σίγουρος πως θα γίνουν οι δυο τους καλοί φίλοι», λέει ο υπεύθυνος του Δημοτικού Ενυδρείου Βυρώνειας.

Το Δημοτικό Ενυδρείο-Ερπετάριο Βυρώνειας φιλοξενεί την ιχθυοπανίδα του ευρύτερου οικοσυστήματος του υγρότοπου της λίμνης Κερκίνης και του ποταμού Στρυμόνα, καθώς και αντιπροσωπευτικά είδη ξένων ερπετών, όπως η κόμπρα Ταϊλάνδης, η οχιά Σαχάρας, ο κροταλίας της Φλόριντα, ο κροταλίας των δασών, ο βόας ο σφικτήρας του Αμαζονίου, το μέγεθός του οποίου φτάνει τα 4,5 μέτρα κ.ά.

Παρά την εντυπωσιακή επιχείρηση σύλληψης, τώρα θέλουν να τον κρατήσουν στο φράγμα

Εως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, συνεχίζονται οι έρευνες στο φράγμα των Ποταμών Ρεθύμνου για τον εντοπισμό του… Σήφη, που ίσως να έχει και σύντροφο. Οπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του «ΘΕΜΑτος» στο Ρέθυμνο Βασίλης Γούλας, πληροφορίες θέλουν δύο κροκόδειλους να κολυμπούν στα νερά του φράγματος και συγκεκριμένα ένας μεγάλου μεγέθους θηλυκός κι ένας μικρότερος αρσενικός.

Από το μεσημέρι της περασμένης, Παρασκευής, ερπετολόγοι επιστήμονες και άνδρες της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) τοποθέτησαν σε βαλτώδη περιοχή, κοντά στο σημείο όπου εθεάθη για πρώτη φορά ο Σήφης, παγίδα-κλουβί με  στόχο να τον αιχμαλωτίσουν. Πρόκειται για μία κατασκευή από αλουμίνιο, μήκους 2,5 μέτρων.



Παράλληλα, μια δεύτερη παγίδα  τοποθετήθηκε στη δεξιά πλευρά της λίμνης, επίσης σε βαλτώδη περιοχή. Ενα σφαγμένο κοτόπουλο μπήκε σαν δόλωμα μέσα στα δύο κλουβιά, αφού σύμφωνα με τους ερπετολόγους αποτελεί αγαπημένη τροφή των κροκόδειλων.

Οπως δήλωσε ο ερευνητής-ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Πέτρος Λυμπεράκης, εάν αποτύχει ο εγκλωβισμός του ερπετού στις παγίδες, θα επιχειρήσουν να τον αιχμαλωτίσουν με θηλιές ή δίχτυα.
Την ίδια ώρα, η χάρη του Σήφη έφτασε μέχρι και τον βρετανικό «Independent».

Η γνωστή εφημερίδα, αναφέρθηκε διεξοδικά στη μυστηριώδη εμφάνιση του κροκοδείλου στο Ρέθυμνο, επισημαίνοντας πως «οι κάτοικοι είναι τόσο φοβισμένοι που δεν πλησιάζουν πλέον στην περιοχή».



Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και Ευρωπαίοι επιστήμονες που μιλούν με θαυμασμό για τον Σήφη, ο οποίος κατάφερε να προσαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια τεχνητή λίμνη.

Με δηλώσεις του ο διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Εργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Βαγγέλης Μαμαγκάκης αποκάλυψε πως υπάρχει σκέψη να παραμείνει ο κροκόδειλος στο φράγμα των Ποταμών, αλλά σε αυστηρά ελεγχόμενο χώρο.

Αυτό ωστόσο θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο και εφόσον διασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Στο ίδιος μήκος κύματος κινείται και ο δήμαρχος Αμαρίου Στέφανος Σημαντήρας, που ζήτησε να μην απομακρυνθεί ο Σήφης από την περιοχή και να δημιουργηθεί ένας ειδικός χώρος  γι’ αυτόν μέσα στη λίμνη ώστε να λειτουργήσει ως τουριστική ατραξιόν.





Για λόγους προστασίας, απαγορεύεται κάθε προσέγγιση στα νερά του Φράγματος Ποταμών


Ακόμη και κάμερες έχουν τοποθετηθεί στα κλαδιά δέντρων γύρω από το φράγμα


Ερπετολόγοι τοποθετούν ως δόλωμα ένα σφαγμένο κοτόπουλο μέσα στην αλουμινένια παγίδα-κλουβί

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me