11/7/14

Σοφοκλέους: Κέρδη μετά το πορτογαλικό «σοκ»

11 Ιουλίου 2014 - 13:57

Του Θανάση Σταυρόπουλου

  
Σταθερά ανοδικά κινείται το χρηματιστήριο με τον FTSE 25 να διαμορφώνεται στις 375 μονάδες. Ξεχωρίζει η Εθνική με κέρδη άνω του 4%. Με θετικό πρόσημο, Alpha, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola. Aπώλειες σημειώνουν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Eurobank Properties. Περιορισμένος ο τζίρος.

Διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών τους κερδών οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, μετά την οδυνηρή πενταήμερη πτώση, έστω και αν οι αγοραστές δεν διακρίνονται από "ιδιαίτερο πάθος".

Στην προσπάθεια αντίδρασης φαίνεται να συμβάλει και η ανακοίνωση της Banco Espirito Santo, σύμφωνα με την οποία το πορτογαλικό πιστωτικό ίδρυμα διαθέτει 2,1 δισ. ευρώ σε επιπλέον κεφάλαιο, εκτός από το ελάχιστο που απαιτείται να κατέχει, προσπαθώντας να κατευνάσει τις ανησυχίες σχετικά με την έκθεσή του στην υπόλοιπη σύνθετη δομή της εταιρείας συμμετοχών.

Η ίδια περίπου εικόνα και στο ελληνικό χρηματιστήριο, με μία όμως σημαντική διαφορά: ότι ο σημερινός τζίρος φαίνεται να είναι σημαντικά χαμηλότερος από τον τζίρο των προηγούμενων έντονα πτωτικών συνεδριάσεων και αυτό παραπέμπει περισσότερο σε ανακωχή πωλήσεων και σε στάση επιφυλακτικής αναμονής και πολύ λιγότερο σε πιθανή επιστροφή των αγοραστών που "συγκινήθηκαν" από τις χαμηλότερες αποτιμήσεις!


Πιο κάτω από τον 25αρη, κάτι... κινείται σε Ιασώ, Ιντρακόμ και Αεροπορία Αιγαίου, Forthnet (αναμένονται εξελίξεις την προσεχή Δευτέρα) μετά τη σημαντική υποχώρηση των προηγούμενων ημερών, όμως είναι εμφανές ότι η μάχη των εντυπώσεων θα δοθεί στο ταμπλό του FTSE 25 και ιδιαίτερα στο τραπεζικό.

Λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συνεδρίασης, της προσπάθειας αντίδρασης ηγούνται Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, ενώ η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών ξεπερνά το 2 προς 1.

Απώλειες καταγράφουν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Folli Follie, Εurobank Properties.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η τελευταία ώρα της συνεδρίασης, καθώς δεν αποκλείεται να διαφανούν οι διαθέσεις των αντιμαχόμενων πλευρών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me