13/7/14

Γιατί οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τη Γερμανία

Μέσω της Γερμανίας, η CIA στοχεύει στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, γράφει ο Eli Lake.
Μέσω της Γερμανίας, η CIA στοχεύει στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, γράφει ο Eli Lake.
Το σκάνδαλο κατασκοπείας που διχάζει Γερμανία και ΗΠΑ έχει βαθιές ρίζες. 

Για δεκαετίες, λένε νυν και πρώην στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, η CIA στέλνει πράκτορες στη Γερμανία εν αγνοία του Βερολίνου, ανησυχώντας ότι οι Ρώσοι γείτονες έχουν εισβάλει στην γερμανική κρατική ασφάλεια. 

Η CIA και οι Γερμανοί ομόλογοί της έχουν συνεργαστεί στενά για πολλά χρόνια για την αντιμετώπιση των τρομοκρατών και ματαίωση των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν. 

Όμως, παρά τη συνεργασία στα θέματα αυτά, η CIA έχει εδώ και καιρό την άποψη ότι στις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας έχουν διεισδύσει ξένοι πράκτορες. 

Νυν και πρώην στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, οι οποίοι εργάστηκαν στον γερμανικό φάκελο, δήλωσαν ότι ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της CIA στο εσωτερικό της χώρας, δεν απευθύνεται σε αδιάκριτα μυστικά του γερμανικού κράτους, τουλάχιστον συνήθως. 

Αντ' αυτού, επικεντρώνονται κυρίως στις ρωσικές δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών, σε ξένες τρομοκρατικές ομάδες και στον εφοδιασμό τεχνολογίας του Ιράν. «Είχαμε πολύ σοβαρά προβλήματα με την αντικατασκοπεία τους όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ. «Στην αντιτρομοκρατική και σε άλλους τομείς, μερικές φορές έχουν προβλήματα που είναι μεγαλύτερα από ό,τι αναγνωρίζουν».

Ο αξιωματούχος αυτός αρνήθηκε να συζητήσει τις λεπτομέρειες της παρούσας υπόθεσης κατασκοπείας που έχει αναστατώσει τη γερμανική κυβέρνηση σήμερα. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, το τελευταίο σκάνδαλο ξεκίνησε όταν ένας 31χρονος άνδρας που εργαζόταν για την υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, την BND, προσφέρθηκε να κατασκοπεύσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνολικά έδωσε στον ανώτερό του στη CIA, σύμφωνα με τον απολογισμό του Τύπου, 200 έγγραφα και πληρώθηκε 34.000 δολάρια. 


Αλλά σε μια ακόμα πιο παράξενη τροπή, αποδεικνύεται ότι ο γερμανός κατάσκοπος επίσης δούλευε και για τους Ρώσους. Νυν και πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών τονίζουν πόσο σημαντική είναι αυτή η λεπτομέρεια. «Η BND δεν ήταν μια πολύ καλή υπηρεσία για πολλά χρόνια», δήλωσε ένας συνταξιούχος ανώτερος αξιωματικός της CIA. «Οι σταθμάρχες προσπαθούσαν πάντα να βρουν στοιχεία για εμάς, αλλά ποτέ δεν έβρισκαν αρκετά. Πάντα ανησυχούσαμε ότι είχαν ‘τυφλοπόντικες’ που εργάζονταν για τους Σοβιετικούς και αργότερα για τους Ρώσους». 

Η γερμανική κυβέρνηση διέταξε δημόσια τον σταθμάρχη της CIA στο Βερολίνο να φύγει από την χώρα την Πέμπτη. Δεν εκδόθηκε παρόμοιο αίτημα για τον Ρώσο ομόλογό του.
Οι συνδέσεις της Ρωσίας με τη Γερμανία, ωστόσο, εκτείνονται πολύ πέρα από τι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας. Γερμανοί ανάδοχοι αμυντικών συστημάτων έχουν βοηθήσει στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του ρωσικού στρατού. 


Και, όπως σημείωσε πρόσφατα το περιοδικό Foreign Policy, «η Γερμανία διατηρεί στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία από ό, τι οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γερμανία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας ... ενώ η Ρωσία πωλεί στη Γερμανία πάνω από το ένα τρίτο του φυσικού αερίου και του πετρελαίου της».

Μετά την αναχώρηση από τη θέση του ως του Καγκελάριος της Γερμανίας το 2005, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ έγινε ο επικεφαλής της επιτροπής μετόχων της Nord Stream, του αγωγού φυσικού αερίου που αντλεί το φυσικό αέριο της Ρωσίας απευθείας στη Γερμανία. 


Η θέση επέστησε την σκληρή κριτική από τους πολιτικούς του αντιπάλους, επειδή ο Σρέντερ ως καγκελάριος προσφέρθηκε να καλύψει 1 δις ευρώ από το κόστος κατασκευής του αγωγού. Ο Σρέντερ, ως απλός πολίτης, έχει πει ευνοϊκά τα πράγματα για τη Ρωσία και πιο πρόσφατα σύγκρινε την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία με την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

Και φυσικά, οι πρόδρομοι των σύγχρονων υπηρεσιών κατασκοπείας της Ρωσίας είχαν αρκετή εμπειρία επιχειρήσεων σε γερμανικό έδαφος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι γνωστό ότι βρισκόταν με πράκτορες της KGB την περίοδο 1985-1990 στη Δρέσδη, που ήταν τότε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία. Οι διάδοχοί του είναι ακόμη στη χώρα, αν και με λιγότερο φιλικές σχέσεις. «Υπάρχει μια τεράστια ρωσική παρουσία στη Γερμανία», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.


Μέρος της τρέχουσας ανησυχίας για τις δραστηριότητες της Ρωσίας στη Γερμανία προέρχεται από την ανησυχία σχετικά με το αντίστοιχο του FBI στο Βερολίνο, που είναι γνωστή ως Bundesamt für Verfassungsschutz (BFV). 


Ένας πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που εργάστηκε σε ευρωπαϊκά θέματα, δήλωσε ότι ο BFV είχε μια ισχυρή φήμη για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση των εσωτερικών απειλών εντός της Γερμανίας, αλλά δεν ήταν πολύ καλός στο κυνήγι των αποκαλούμενων «τυφλοπόντικων» -των ξένων πρακτόρων που είχαν παρεισφρήσει στις υπηρεσίες τους. «Μπορώ να σας πω ότι ποτέ δεν μας παρακολουθούσαν πολύ προσεκτικά» δήλωσε ο αξιωματούχος. «Αυτό σχεδόν σίγουρα πρόκειται να αλλάξει τώρα».

Η CIA διεξήγαγε επιχειρήσεις κατασκοπείας στο εσωτερικό της Γερμανίας για δεκαετίες, χωρίς να το λέει στους εταίρους της. Φυσικά, η Γερμανία είναι σύμμαχος. 


Αλλά δεν υπάρχει ιδιαίτερη κατανόηση μεταξύ CIA και BND, όπου οι ΗΠΑ δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να επιστρατεύσουν γερμανούς πράκτορες και να ενημερώνουν τους Γερμανούς για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους στο εσωτερικό της χώρας τους. Αυτό το είδος της σχέσης δεν υπάρχει μεταξύ της CIA και των τεσσάρων αγγλόφωνων χωρών που είναι γνωστές ως «πέντε μάτια». Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πέντε μάτια είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο απόστρατος αξιωματικός της CIA δήλωσε ότι η σχέση της CIA με την BND ήταν παρόμοια με τη σχέση του οργανισμού με την ισραηλινή υπηρεσία Μοσάντ. «Δουλεύουμε μαζί τους, αλλά ποτέ δεν τους εμπιστευόμαστε απόλυτα», είπε. Την Παρασκευή, το Bloomberg News ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα αυτή την εβδομάδα έδωσε εντολή στην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βερολίνο να προσφέρει στη γερμανική κυβέρνηση μια πρόταση που θα αναβαθμίσει τη σχέση σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών με τη Γερμανία, με κάτι παρόμοιο με τη συμφωνία «πέντε μάτια». 


Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ που είναι ακόμα εξοργισμένη από την αποκάλυψη του περασμένου έτους, ότι η NSA κατασκόπευε το προσωπικό κινητό τηλέφωνό της, απέρριψε την προσφορά.

Τελικά, πολλοί παρατηρητές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι σε θέση να σώσουν τουλάχιστον κάποια στοιχεία της σχέσης τους όσον αφορά τις μυστικές υπηρεσίες. Εξάλλου, η BND και η CIA μοιράζονται πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συνεργάζονται στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών ερευνών και ακόμη μοιράζονται ξένου πράκτορες -αν και όχι πάντα με εξαιρετικά αποτελέσματα. 


Η BND έδωσε πρώτη στην CIA το 2001 πληροφορίες για τον περίφημο ιρακινό αποστάτη της CIA με την κωδική ονομασία «Curve Ball», που ψευδώς ισχυρίστηκε ότι ο Σαντάμ κατείχε κινητά εργαστήρια βιολογικών όπλων.

Γερμανικές εταιρείες στη δεκαετία του 1980 και του 1990 είχαν λάβει ευαίσθητη πυρηνική τεχνολογία και εξοπλισμό από αδίστακτους επιστήμονες όπως ο Αμπντούλ Καντίρ Χαν, ο «πατέρας» της ατομικής βόμβας του Πακιστάν. Οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί έχουν εργαστεί για να σαμποτάρουν την προσπάθεια του Ιράν να αγοράσει γερμανικά εργαλεία στη μαύρη αγορά.


Ο BND, ωστόσο, έχει περισσότερους περιορισμούς στη συμμετοχή σε τέτοιου είδους βρώμικα κόλπα. «Εργάζονται υπό περισσότερους περιορισμούς από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, από την άποψη του τι μπορούν να κάνουν», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιστημών και Διεθνούς Ασφάλειας, μιας δεξαμενής σκέψης που εστιάζει στα ιρανικά πυρηνικά. Έχει συνεργαστεί με τη γερμανική κυβέρνηση για τα πυρηνικά θέματα του Ιράν. «Το τελευταίο σκάνδαλο θα μπορούσε να προκαλέσει το πολιτικό κατεστημένο να θεσπίσει κανόνες συνεργασίας που θα οδηγούσαν σε ακόμη λιγότερη συνεργασία για το Ιράν».


Ο Ολμπράιτ δήλωσε ότι παρά τους περιορισμούς αυτούς, οι Γερμανοί ανυπομονούν να συνεργαστούν περισσότερο με τη CIA. «Σχετικά με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, η θέση τους είναι ότι ήθελαν να εργαστούν περισσότερα μαζί. Έχουν απογοητευτεί που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν πρόθυμες να συνεργαστούν περισσότερο». 


«Αλλά», πρόσθεσε, «αυτό που μπορεί να συμβεί είναι ότι αυτά τα σκάνδαλα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια σπασμωδική κίνηση στον γερμανικό πολιτικό μηχανισμό λήψης αποφάσεων που θα καταστήσει πιο δύσκολο να συνεργαστούν με τις αμερικανικές υπηρεσίες».
http://www.thedailybeast.com/articles/2014/07/12/one-big-reason-the-cia-spied-on-germany-worries-about-russian-moles-in-berlin.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me