9/7/14

Παιδιά ενός... ανώτερου Θεού: Ρομπέν - Μέσι






Η ΠΙΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΤΟΥ MUNDIAL

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΜΦΥΛΙΔΗ

Στα γήπεδα της Βραζιλίας δεν χαιρόμαστε ομαδικό ποδόσφαιρο. Δεν υπάρχει μια ομάδα που να κυριαρχεί με το στυλ της. Αντίθετα, λάμπουν οι προσωπικές ενέργειες και ο ημιτελικός της Ολλανδίας με την Αργεντινή μπορεί να μας προσφέρει την πιο σημαντική μονομαχία: Αριεν Ρόμπεν εναντίον Λιονέλ Μέσι.
Οι ηγέτες των «οράνιε» και «αλμπισελέστε» αντίστοιχα είναι τα δύο μεγαλύτερα αστέρια που έχουν απομείνει στο Παγκόσμιο Κύπελλο καθώς αποχώρησαν νωρίς παίκτες όπως οι Ανδρές Ινιέστα, Κριστιάνο Ρονάλντο, Αντρέα Πίρλο, Γουέιν Ρούνεϊ, Γιαγιά Τουρέ κι αργότερα άλλοι όπως οι Καρίμ Μπενζεμά, Αλέξις Σάντσες, Λουίς Σουάρες, Εντέν Αζάρ, Χάμες Ροντρίγκες, ενώ λόγω τραυματισμού δεν διασκεδάζουμε με το ταλέντο του Νεϊμάρ.

Ρόμπεν και Μέσι, Μέσι και Ρόμπεν, έχουν δείξει τόσο διαφορετικά πράγματα ο ένας κι ο άλλος που στο βάθος της ανάλυσης το αποτέλεσμα είναι ίδιο: Αμφότεροι είναι καθοριστικοί για τις εθνικές ομάδες τους, ίσως ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίον έφτασαν στα ημιτελικά του Μουντιάλ.
Ο Ολλανδός απορροφά σχεδόν όλο το παιχνίδι του συγκροτήματος του Λουίς Φαν Χάαλ. Είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών στα 480 λεπτά που έχει υπερασπιστεί τη φανέλα της Ολλανδίας. Η συμπεριφορά του στην παράταση με την Κόστα Ρίκα το αποδεικνύει.

Ο Αργεντινός, πάλι, υπάρχουν τέταρτα και 20λεπτα μέσα στα παιχνίδια που χάνεται. Εξαφανίζεται. Ισως έτσι δικαιολογείται και το ότι ο Ρόμπεν έχει τρέξει 14 χιλιόμετρα παραπάνω. Ο Μέσι σαν να διαλέγει τους χρόνους που θα συμμετέχει. Σε 453 λεπτά έχει βάλει τέσσερα γκολ. Τρία έχει ο Ρόμπεν. Ο Μέσι τα έχει πετύχει με εννιά σουτ στην εστία.

Οι προσπάθειές του βλέπουν στόχο κατά 52,9% όταν ο Ρόμπεν έχει 94,1% με 16 από τις 17 προσπάθειές του να πηγαίνουν προς τα μέσα. Σε πάσες και ντρίμπλες ο Μέσι είναι ελαφρώς καλύτερος και είναι ισόπαλοι στις ασίστ έχοντας δώσει από μια ο καθένας.
Η συνάντησή τους κάνει ακόμη πιο ελκυστική την αναμέτρηση της Ολλανδίας με την Αργεντινή αφού πρόκειται για δύο παίκτες που μετατρέπουν το ομαδικό παιχνίδι σε ατομικό κι έχουν στόχο να κερδίσουν.

Η δύναμη που δίνει ένα χαμένο τετ α τετ
Ο Αριεν Ρόμπεν πριν από τέσσερα χρόνια στον τελικό της Ολλανδίας με την Ισπανία έχασε τετ α τετ -ή αν θέλετε το έπιασε ο Ικερ Κασίγιας- που θα μπορούσε να δώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στους «οράνιε». Τέσσερα χρόνια μετά εκείνο το τετ α τετ αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για έναν πολύ ανταγωνιστικό αθλητή. Ο Ρόμπεν έχει βάλει στόχο να λυτρωθεί για εκείνη τη φάση. Δεν θα είναι, δε, η πρώτη φορά που θα κάνει κάτι τέτοιο.
Οταν έχασε το Τσάμπιονς Λιγκ η Μπάγερν από την Τσέλσι μέσα στο «Αλιάντς Αρένα» με τον ίδιο να αστοχεί σε πέναλτι στη διάρκεια της παράτασης, ορκίστηκε... εκδίκηση. Την πήρε έναν χρόνο μετά όντας εκείνος ο πιο καθοριστικός ποδοσφαιριστής των Βαυαρών στον τελικό με την Ντόρτμουντ, όπως και γενικά στην πορεία της Μπάγερν προς την κατάκτηση του τρεμπλ.
Η χαρά πάνω απ' όλα
Ο Λιονέλ Μέσι είναι πολύ δύσκολος χαρακτήρας. Δεν «διαβάζεται», δεν μιλά πολύ, οι προπονητές του αντιλαμβάνονται τι του συμβαίνει μιλώντας μέσω τρίτων, του στενού του κύκλου στ' αποδυτήρια. Ο Αλεχάνδρο Σαμπέλα ακολουθώντας τις οδηγίες του τότε προπονητή του «10» στην Μπαρτσελόνα, Πεπ Γκουαρδιόλα, έχει δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε ο Μέσι να νιώθει χαρούμενος.
Αν ο Μέσι νιώθει καλά, τότε η ομάδα του το πιθανότερο είναι να κερδίσει. Ετσι, για τον Αργεντινό τεχνικό είναι σημαντικότερο αυτό από την καλή φυσική κατάσταση του αστεριού του. Ο Μέσι δεν είναι Μέσι σ' αυτό το Μουντιάλ ή καλύτερα είναι ο Μέσι του τελευταίου ενάμιση χρόνου. Ωστόσο, χαμογελά...
Ο Ρόμπεν προηγείται 3-2
Αυτή είναι η όγδοη φορά που ο Αριεν Ρόμπεν και Λιονέλ Μέσι θ' αναμετρηθούν και η πρώτη με τις εθνικές τους ομάδες, μιας και ο Ολλανδός έλειψε από το 0-0 του Μουντιάλ 2006. Στα επτά προηγούμενα παιχνίδια τους, λοιπόν, έκαστος έβαλε δύο γκολ, αλλά ο Ρόμπεν είναι αυτός που προηγείται με τρεις νίκες έναντι δύο του Λέο, ενώ τα άλλα δύο ματς έληξαν ισόπαλα.
Τα δύο τελευταία ραντεβού τους, πάντως, ήταν ταπεινωτικά είτε για τον έναν είτε για τον άλλον. Ο Ρόμπεν έζησε μέσα από το γήπεδο την απογείωση του Μέσι στο 6-2 της Μπαρτσελόνα επί της Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» κι ο Μέσι είδε τον Ρόμπεν και την παρέα του να κομματιάζουν την Μπάρτσα στην ήττα με 4-0 στο περσινό Τσάμπιονς Λιγκ.
«Ο Ρόμπεν είναι καλύτερος»
Στην Ολλανδία ένα γκάλοπ της εφημερίδας «Algemeen Dagblad» βγάζει κατά 91% τον Αριεν Ρόμπεν καλύτερο του Λιονέλ Μέσι. Για τους Ολλανδούς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καν σύγκριση. Ο δικός τους αστέρας είναι ανώτερος βάζοντάς τον δίπλα στον κάτοχο τεσσάρων χρυσών μπαλών. Την ιδέα, επιπλέον, υποστήριζε και ο Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ, προπονητής της εθνικής Ολλανδίας στο προηγούμενο Μουντιάλ: «Δεν έχω καμία αμφιβολία συγκρίνοντάς τους. Τώρα ο Ρόμπεν είναι καλύτερος του Μέσι».
«Ο Μέσι είναι προετοιμασμένος γι' αυτό»
Εντός των τειχών της Σιδάδε ντο Γκάλο, των αθλητικών εγκαταστάσεων της Ατλέτικο Μινέιρο, που χρησιμοποιεί η Αργεντινή ως βάση της στο Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι σίγουροι πως ο Μέσι θεωρεί αυτή τη στιγμή δική του. Ο Σαμπέλα του έδωσε εντολή να μην προπονηθεί σκληρά.
Οι συμπαίκτες του, όπως ο Εζεκιέλ Λαβέτσι, τον βλέπουν ως την ευκαιρία τους για να περάσει η «αλμπισελέστε» στον τελικό: «Είναι καλά. Ο Μέσι είναι προετοιμασμένος γι' αυτό το παιχνίδι. Η ευκαιρία που μας παρουσιάζεται είναι μοναδική κι εκείνος το ξέρει. Θα δώσουμε τα πάντα για να τον βοηθήσουμε, να σταθούμε στο ύψος του και να συνεργαστούμε μαζί του γιατί κάνει τη διαφορά».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me