8/7/14

«Έκρηξη» δανείων με εγγυητή το Δημόσιο

Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014

«Φωτιά» στον προϋπολογισμό βάζουν τα δάνεια, τα οποία δίνονται με την εγγύηση του δημοσίου σε δεκάδες επιχειρήσεις, δημόσιες και ιδιωτικές αλλά και σε οργανισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, το ύψος αυτών των εγγυήσεων έφθασε στα 66,687 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου του 2014 από 76,114 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί συνολικά για το 2013. 


Δηλαδή, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η «Εφημερίδα των Συντακτών», μέσα στους πρώτους πέντε μήνες του 2014,η κυβέρνηση έδωσε τις ίδιες σχεδόν εγγυήσεις που είχε δώσει για το σύνολο του 2013. 

Από αυτό το ποσό τα 17 δισ. ευρώ δόθηκαν σε φορείς εντός Γενικής Κυβέρνησης (ΔΕΚΟ, Νομικά Πρόσωπα, ΟΤΑ) και τα 7,23 δισ. ευρώ σε φορείς που είναι εκτός (ιδιωτικές επιχειρήσεις και άλλες ΔΕΚΟ). Στα 46,254 δισ. ευρώ ανέρχονται αυτές που δόθηκαν με καθεστώς τραπεζικής εγγύησης και 3,1 δισ. ευρώ το ποσό που δόθηκε μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Η έκρηξη των εγγυήσεων έχει σημάνει το «συναγερμό» στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο την Πέμπτη, ετοιμάζεται για το πρώτο τετ α τετ με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τεχνικό κλιμάκιο των ξένων που διερευνά τα στοιχεία του προϋπολογισμού εν όψει της άφιξης των επικεφαλής βρήκε ιδιαίτερα υψηλά τα επίπεδα αυτών των εγγυήσεων προτρέποντας τις ελληνικές αρχές να «ψαλιδίσουν» περαιτέρω το όριο των εγγυημένων δανείων.

Παρά το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια το ποσό αυτό είχε προσγειωθεί κατόπιν απαίτησης της τρόικας στο 1 δισ. ευρώ, οι δανειστές θέλουν με το νέο μνημόνιο να κατεβάσουν ακόμη και στα 500 εκατ. ευρώ την «οροφή» αυτών των δανείων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me