21/7/14

Ο γείτονάς μου, ο Νίκος Μαζιώτης

ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ»

Για τον... νομοταγή γείτονα Νίκο Μαζιώτη μιλάει αποκλειστικά στο «Εθνος» άτομο που μένει στην Υψηλάντου εκεί που ήταν το σπίτι-κρησφύγετο του τρομοκράτη, το οποίο εντοπίστηκε την περασμένη Παρασκευή.

Ο γείτονάς μου, ο Νίκος Μαζιώτης
Οπως αποκαλύπτει, η οικογένεια που έμενε στον 5ο όροφο της πολυκατοικίας στο Μαρούσι, φέρεται να χρησιμοποιούσε το επώνυμο Παπαδημητρίου. Με αυτά τα στοιχεία φέρεται να είχε νοικιάσει και το σπίτι η επικηρυγμένη με 1 εκατ. ευρώ Πόλα Ρούπα.
Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δεν έχει επιβεβαιώσει αν το επώνυμο που αναγραφόταν στο κουδούνι του διαμερίσματος Μαζιώτη είναι το ίδιο με το οποίο υπέγραψαν το ενοικιαστήριο. Φέρεται να προσπαθεί να εξακριβώσει αν τα στοιχεία είναι πλαστά ή αν έχουν να κάνουν με μία δεύτερη περίπτωση «Μιχάλη Μιχελάκη». Δηλαδή, αν ο Μαζιώτης είχε υποκλέψει και τα συγκεκριμένα στοιχεία ταυτότητας εν αγνοία του πραγματικού προσώπου ή αν είναι «αχυράνθρωπος» και... αδιέξοδο.
Ωστόσο, το επώνυμο Παπαδημητρίου αναγραφόταν σύμφωνα με πληροφορίεςκαι στην έκδοση των κοινοχρήστων, οπότε το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για τη δεύτερη «πλαστή ταυτότητα» των τρομοκρατών και ειδικότερα της Π. Ρούπα.
Ο γείτονάς μου, ο Νίκος Μαζιώτης
Απορίας άξιον παραμένει πώς κανείς από τους ενοίκους δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό για τους καταζητούμενους και επικηρυγμένους με 2 εκατ. ευρώ τρομοκράτες. Μάλιστα, φέρονται, σύμφωνα με το γειτονικό πρόσωπο, να ήταν και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους λογαριασμούς της πολυκατοικίας και να πληρώνουν κανονικά τα κοινόχρηστα. Την ίδια στιγμή, έφθανε και η αλληλογραφία τους -κυρίως λογαριασμοί ΔΕΚΟ- μαζί με των άλλων ενοίκων την οποία μερικές φορές δεν έπαιρναν για μέρες.
Φυσιολογική εικόνα
«Στην πολυκατοικία μένουν δέκα οικογένειες και αρκετά παιδάκια. Η εικόνα μίας μητέρας με το παιδί της δεν μας είχε παραξενέψει», λέει το γειτονικό πρόσωπο του νούμερο ένα καταζητούμενου τρομοκράτη. «Πολλά από αυτά τα παιδάκια έπαιζαν με τα ποδήλατά τους στον δρόμο της γειτονιάς, η οποία είναι γεμάτη από οικογενειάρχες. Λίγο παρακάτω, δίπλα στην εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα υπάρχει μάλιστα και παιδική χαρά», προσθέτει για την οδό Υψηλάντου που είχαν επιλέξει να μείνουν η Ρούπα και ο Μαζιώτης.
Το δίδυμο του «Επαναστατικού Αγώνα» επί ενάμισι έτος που έμενε στο Μαρούσι είχε καταφέρει να περνάει απαρατήρητο και να μην κινεί τις υποψίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μαζιώτης επέλεγε να μπαίνει ή να βγαίνει από το διαμέρισμα μόνο βραδινές ώρες. Ο 5ος όροφος παρέμενε μέχρι και χθες αποκλεισμένος και η πολυκατοικία φρουρείται επί 24ώρου βάσεως με βάρδιες της ομάδας ΔΙΑΣ και περιπολικά της Αμεσης Δράσης. Τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Εργαστηρίων ολοκλήρωσαν χθες τις έρευνες στο διαμέρισμα, από το οποίο περισυνελέγησαν δείγματα γενετικού υλικού και αποτυπωμάτων. Στόχος είναι να βρεθούν στοιχεία για τα πρόσωπα που μπαινόβγαιναν στο σπίτι και να μικρύνει ή να μεγαλώσει το κάδρο των υπόπτων.
Πάντως με παιδική χαρά έμοιαζε το δωμάτιο του παιδιού της Ρούπα και του Μαζιώτη. Οπως έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής καταθέσεις, το είχε νοικιάσει η Π. Ρούπα πριν από δύο χρόνια έναντι 600 ευρώ.
Οι αστυνομικοί βρήκαν και μία οικογενειακή φωτογραφία τραβηγμένη το 2010, όταν το παιδί ήταν 10 μηνών βρέφος (σήμερα είναι 4,5 ετών). Οι αστυνομικοί οδηγήθηκαν στο κρησφύγετο και από την απόδειξη από πολυκατάστημα στον σταθμό Αμαρουσίου που είχε μαζί του ο Μαζιώτης την ημέρα της σύλληψης, σε συνδυασμό με αξιοποίηση πληροφοριών.
Στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού με αυξημένα μέτρα ο Μαζιώτης
Στον ειδικό θάλαμο του νοσοκομείου κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού, όπου ο Ν. Μαζιώτης νοσηλεύεται φρουρούμενος υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας, επρόκειτο να τον επισκεφθεί σήμερα ο 27ος τακτικός ανακριτής με στόχο να προσπαθήσει να του πάρει απολογία για τις 5 κακουργηματικές και τις πλημμεληματικές κατηγορίες που του καταλογίζονται.
Προχθές ο Ν. Μαζιώτης αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δηλώνοντας «επαναστάτης» στην ερώτηση του ανακριτή «τι επαγγέλλεται». Μετά τη νέα προσπάθεια για απολογία, ανακριτής και εισαγγελέας πρέπει να αποφασίσουν εάν θα τον κρίνουν προφυλακιστέο και για τις νεότερες κατηγορίες γύρω από την αιματηρή συμπλοκή με τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη σύλληψή του, τις ληστείες που του αποδίδονται κ.λπ.
Η ποινή κάθειρξης 50 ετών, στην οποία είχε καταδικαστεί ερήμην (εξαφανίστηκε λίγο καιρό μετά τη συμπλήρωση του 18μήνου), μετατράπηκε κατά συγχώνευση σε 25ετή κάθειρξη.
Ο Ν. Μαζιώτης με δική του ευθύνη μεταφέρθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στις φυλακές Κορυδαλλού, παρά τις επιφυλάξεις των ιατρών του Ευαγγελισμού ότι χρειαζόταν περαιτέρω νοσηλεία, υπογράφοντας σχετική υπεύθυνη δήλωση, καθώς επέμενε να φύγει άμεσα από το νοσοκομείο. Στο ισόγειο του νέου θαλάμου έχουν τοποθετηθεί αλεξίσφαιρα τζάμια και κάμερες, ενώ υπάρχει συνεχής φρούρηση.
Ψάχνουν για διαμέρισμα ή υπόγειο πάρκινγκ
Στα Πατήσια εστιάζονται οι έρευνες για γιάφκα
Θέμα ημερών είναι ο εντοπισμός της γιάφκας του Νίκου Μαζιώτη, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Οι έρευνες έχουν εστιαστεί στην περιοχή των Πατησίων, με τους αστυνομικούς να εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι εκεί βρίσκεται ο χώρος, διαμέρισμα ή υπόγειο πάρκινγκ, που έχει αποθηκευτεί ο βαρύς οπλισμός, οι μηχανές και τα εκρηκτικά του τρομοκράτη και των συνεργών του. «Επιμένουμε στα Πατήσια, γιατί έχουμε στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο Μαζιώτης εκινείτο στην περιοχή», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος της Κατεχάκη στο «Εθνος».
Παράλληλα, οι αστυνομικοί ελέγχουν καρέ καρέ τα βίντεο από κάμερες κυκλοφορίας και ασφάλειας. Η ανάλυση των δεδομένων κινείται -ημερολογιακά- προς τα πίσω και συγκεκριμένα οι ειδικοί αναλυτές ψάχνουν για φωτογραφία του καταζητούμενου τρομοκράτη ή του ασημί αυτοκινήτου μάρκας Χιουντάι Αξεντ, το οποίο είχε αγοράσει τον Ιούλιο του 2013, χρησιμοποιώντας πλαστή ταυτότητα με όνομα «Μιχάλης Μιχελάκης».
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει «δει» το ασημί αυτοκίνητο του Μαζιώτη με αριθμό κυκλοφορίας ΥΗΤ 2959, να κινείται σε συγκεκριμένη περιοχή, σε ημερομηνία προγενέστερη της σύλληψης.
Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους σημερινή φωτογραφία της Πόλα Ρούπα, η οποία είναι ξανθιά, αδυνατισμένη και... αγνώριστη.
Οι διαδρομές
Εχοντας βρει πλέον το κρησφύγετο στο Μαρούσι και τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μαζιώτης την ημέρα της επεισοδιακής σύλληψης στο Κέντρο της Αθήνας, η Αντιτρομοκρατική ελέγχει τις πιθανές διαδρομές που μπορεί να είχε κάνει. Ετσι, έχουν καταλήξει ότι πέρα από τις γιάφκες, υπάρχει και δεύτερο σπίτι-κρησφύγετο, αλλά και δεύτερο «καθαρό» αυτοκίνητο.
Μαραθώνας και Γραμματικό είναι οι δύο επικρατέστερες περιοχές στις οποίες έχουν καταλήξει οι αστυνομικοί ότι βρίσκεται το δεύτερο σπίτι. Υπενθυμίζεται ότι το 2010, όταν είχε εξαρθρωθεί ο «Επαναστατικός Αγώνας» και είχε συλληφθεί ο τρομοκράτης, αποδείχθηκε ότι κρυβόταν σε σπίτι της αραιοκατοικημένης περιοχής των Καλυβιών. Καθοριστικό ρόλο για τον εντοπισμό και τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα θα παίξει το γεγονός ότι έχει μαζί της ένα παιδί 4,5 ετών, εκτιμούν οι επικεφαλής των ερευνών.
Κι ενώ η ΕΛ.ΑΣ. εμφανίζεται έτοιμη να «ξηλώσει» το δίκτυο Μαζιώτη, οι μέχρι στιγμής κατ' οίκον έρευνες σε Νέο Κόσμο και Καμένα Βούρλα έχουν αποβεί άκαρπες. Από το πρώτο σπίτι κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ψηφιακά μέσα αποθήκευσης, ενώ βρέθηκαν και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Ο ένοικος προσήχθη στο Αστυνομικό Μέγαρο, αλλά δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος του και αφέθηκε ελεύθερος. Στα Καμένα Βούρλα, σε οικία συγγενικού προσώπου του 35χρονου Γ.Π. συνεργού του Μαζιώτη, βρέθηκε ένα πιστόλι, μικροποσότητα ναρκωτικών και μεταλλικά σφαιρίδια για τα οποία συνελήφθη μία γυναίκα.
Λευτέρης Μπιντέλας - Μαρία Ψαρά

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me